Svijet

Gorda: Kataloniji i dijelovi Španije i Francuske

Gorda: Kataloniji i dijelovi Španije i Francuske
Gorda: Kataloniji i dijelovi Španije i Francuske

MADRID - Ministar pravde u katalonskoj vladi Germa Gorda izjavio je da bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Katalonija mogla u svoj sastav da uključi i druge španske teritorije - Valensiju, djelove Aragona na granici s Katalonijom i Balearska ostrva, kao i dio Francuske.

"Katalonija ne zaboravlja druge teritorije gdje se govori katalonski", rekao je Gordo na Katalonskom univerzitetu u gradu Pradu u departmanu Istočni Pirineji.

Prema njegovim riječima, Velika Katalonija uključuje "Sjevernu Kataloniju" (istorijske regione koji se danas nalaze na teritoriji francuskog departmana Istočni Pirineji - Rusiljon i Serdanju), Pokrajinu Valensija, Franžu da-Punen u španskoj Pokrajini Aragon i Balearska ostrva.

Drske tvrdnje Gorda uvrijedile su vlasti tih regiona, koje se nisu libile da ih nazovu "besmislenim i nedopustivim", piše španski "Pais".

"Aragonska vlada i građani koji se osjećaju Špancima i Aragoncima uznemireni su tim tvrdnjama", rekao je predsjednik aragonske vlada Havijer Lamban, dok je čelnik Valensije Šimo Puig rekao da je Gordo pokazao "flagrantno nepoštovanje".

Zamjenik lidera španske vladajuće Narodne partije Hoze Lopes Garido na nalogu na "Tviteru" uporedio je planove Gorda sa planovima Njemačke 1930-ih povodom Češke, Poljske i Austrije.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije