Ex -Yu

EU će investirati 222 miliona evra za projekte u Dunavskom regionu

EU će investirati 222 miliona evra za projekte u Dunavskom regionu
EU će investirati 222 miliona evra za projekte u Dunavskom regionu

BEOGRAD - Evropska unija EU će investirati oko 222 miliona evra u 13 država Dunavskog regiona, kao i u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za projekte saradnje i podrške, saopštio je Informativni centar EU u Beogradu.

Od ukupnog iznosa, više od 202 miliona evra su sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj ERDF, a 19,8 miliona evra je iz fonda Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA za transnacionalne projekte u Dunavskom regionu.

Pospješivanje inovacija i preduzetništva, očuvanje prirodne i kulturne baštine Podunavlja, unapređenje povezanosti i podrška prelasku na privredu zasnovanu na maloj emisiji ugljenika biće u fokusu novog "Dunavskog transnacionalnog programa saradnje", koji je usvojen 20. avgusta.

Program će, kako se dodaje, pružiti podršku transnacionalnim projektima saradnje u skladu sa prioritetima Strategije EU za Dunavski region.

Geografski fokus programa se poklapa sa oblašću koju pokriva Strategija i obuhvata regione devet država članica EU (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovačka i Slovenija) i tri države izvan EU (Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora).

Prvi poziv za podnošenje prijedloga biće objavljen u jesen ove godine, a događaj koji će obilježiti početak programa planiran je za 23. i 24. septembar u Budimpešti.

Cilj ERDF je jačanje ekonomske i socijalne kohezije u EU smanjenjem dispariteta među regionima.

ERDF će investirati više od 199 milijardi evra u regione Evrope u periodu 2014. do 2020.

IPA pruža finansijsku i tehničku pomoć kao podršku reformama u pristupnim državama, koji podiže njihove kapacitete što dovodi do progresivnih i pozitivnih razvoja u regionu.

"Za period 2014. do 2020. godine IPA ima budžet od oko 11,7 milijardi evra" navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije