BiH

Savjet ministara usvojio program javnih investicija institucija BiH

Savjet ministara usvojio program javnih investicija institucija BiH
Savjet ministara usvojio program javnih investicija institucija BiH

SARAJEVO - Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo Program javnih investicija institucija Bosne i Hercegovine za period 2016 - 2018. godine.

Zadužene su sve institucije da pri kandidovanju prioritetnih projekata vode računa o ekonomskoj situaciji i iskažu isključivo prioritetne potrebe za instituciju uz realne procjene vrijednosti projekata.

Ukupna vrijednost projekata uključenih u Program javnih investicija BiH za period 2016 - 2018. godina iznosi milijardu i 882,68 miliona KM.

Od toga se milijarda i 463,76 miliona KM odnosi na kapitalne projekte, a 418,92 miliona KM na institucionalno-razvojne projekte. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socio-ekonomskom razvoju iznosi milijarda i 275,51 milion KM, a vrijednost ostalih projekata 607,17 miliona KM.

U Programu javnih investicija institucija BiH posebno su predstavljeni kandidirani prioritetni projekti koji odražavaju planove i potrebe institucija, ali za čiju provedbu još nisu osigurana sredstva. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 858,59 miliona KM, od čega se 758,91 miliona KM odnosi na kapitalne projekte, a 99,68 miliona KM na institucionalno-razvojne projekte.

Savjet ministara BiH je takođe, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, razmotrilo i usvojilo Dokument okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2016. do 2018. godine. Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2016 - 2018. godina urađen je na bazi usvojenog Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za ovaj period, kojim se za svaku godinu utvrđuje okvir u iznosu 950.000.000 KM i izdvajanje s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 750.000.000 KM.

Fiskalno vijeće je prilikom usvajanja Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika za period od 2016. do 2018. godine donijelo zaključak da se korekcije u odnosu na rast ili pad prihoda od indirektnih poreza poštuju u planiranju Globalnog okvira za period 2017 - 2019. godine.

Preliminarni Nacrt budžeta za 2016. godinu, kao i okvirne projekcije za 2017. i 2018. godinu, sadržani u ovom DOB-u institucija BiH, predstavljaju realan i konzistentan skup pretpostavki koje Savjetu ministara BiH pomažu u donošenju odluka, zasnovanih na trogodišnjem srednjoročnom planu, o pitanjima koje imaju budžetske implikacije.

Cilj usvojenog dokumenta je da bude od pomoći kako Savjetu ministara, tako i institucijama BiH pri planiranju politika prioriteta i programa potrošnje koji će biti u konzistentnosti s odobrenim srednjoročnim makroekonomskim i fiskalnim okvirom, saopštila je Služba za informisanje Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije