23. avgust  2015. 21.40  | Izvor: Tanjug

Šoder: Zatvaranje granica je pogrešno

BEOGRAD -

Šef predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je danas da je zatvaranje granica pred izbeglicama pogrešno, da ih to neće sprečiti da dođu do bezbednosti i da mora da postoji uredan mehanizam da izbeglice mogu legalno da prelaze granicu.

Šoder je rekao da UNHCR podržava Vladu Srbije i radi zajedno sa njom da ne dođe do humanitarne katastrofe.

Na pitanje kako komentariše upotrebu sile i odluku da se na granicama postavi žica, Šoder je za B 92 istakao da su te mere veoma pogrešne.

ograda madjarska granica azilanti migranti jpg

''To smo otvoreno rekli i nastavljamo da pricamo o tome. Vidimo efekte zatvaranja granice između Grčke i Makedonije i naglog otvaranja, jer smo u poslednjih 24 sata imali veliki broj izbegica koji dolaze'', rekao je Šoder, dodajući da je taj broj pasti.

Navodeći da zemlje imaju pravo da regulišu svoje granice i ulazak ljudi na njihovu teritoriju, on je istakao da, kada se radi o izbeglicama, one ne bi smele da budu sprečene da uđu na teritoriju neke države.

''Ne treba da postoje nikakve ograde da ih spreče da dođu do bezbednosti i zaštite. Izbeglice će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da dođu do bezbednosti i ako granica bude zatvorena, ići će ka drugoj'', objasnio je šef predstavništva UNHCR u Srbiji.

Tagovi
Srodne vesti