Capital.ba

Jelašić: Nema dogovornog kursa dinara

14.12.2009. / 19:37

jelasicBEOGRAD, Guverner Narodne banke (NBS)Srbije Radovan Jelašić je danas izjavio da nema namjeru da se sastaje sa privrednicima i dogovara o kursu dinara.

“Kurs dinara se ne može određivati dogovorom, već je rezultat ponude i tražnje za devizama, na šta utiče stanje u privredi i u ekonomiji”, rekao je Jelašić novinarima poslije razgovora sa članovima Američke privredne komore u Srbiji.

On je dodao da nikakav razgovor sa privrednicima ne može preko noći ojačati domaću valutu i da devizni kurs nije presudan za stanje nekog preduzeća.

“NBS je svjesna šta za privredu znače kursne razlike – bilo pozitivne ili negativne, ali se samo na osnovu njih neće promijeniti situacija u firmi”, ukazao je Jelašić i preporučio privrednicima da prave bilanse koji neće biti ugroženi kursnim razlikama, onako kako to čine banke.

Jelašić je potvrdio da NBS “može i hoće” da preuzme odgovornost za sprečavanje prevelikih dnevnih oscilacija deviznog kursa, navodeći da je dinar u decembru, u danu kad je imao najnižu vrijednost, bio slabiji svega 0,23 odsto nego 28. januara ove godine, kad je imao rekorni pad u odnosu na evro.

Promjenljivi kurs je, prema njegovim riječima, bio ključni faktor za očuvanje makroekonomske stabilnisti u zemlji zbog čega je Srbija imala manji pad bruto društvenog proizvoda u vrijeme ekonomske krize nego druge zemlje gdje je kurs fiksni.

“Uvođenje fiksnog kursa u Srbiji nije dobra ideja i grdno se varaju svi koji misle da će sve ostati isto ako se promijeni režim deviznog kursa”, ocijenio je guverner NBS.

Privredni rast u Srbiji u 2010. godini, kako je Jelašić rekao članovima Američke privredne komore, u vrijeme kad su zamrznute plate i penzije i kada se ne očekuje značajniji rast kredita, moguće je obezbjediti povećanjem izvoza i investicija. Centralna banka će nastaviti da vodi odgovornu monetarnu politiku u cilju očuvanja finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje.

Guverner je najavio da će NBS ove nedjelje uputiti Skupštini Srbije prijedlog izmjena Zakona o platnom prometu, da bi se ojačala finansijska diciplina.

Guverner je podržao prijedlog Američke privredne komore da se izmjenama Zakona o deviznom poslovanju liberalizuje poslovanje sa inostranstvom.

Američka privredna komora, kako je novinarima rekao njen predsjednik Ćel Morten Jonsen, zainteresovana je da NBS očuva stabilnost deviznog kursa i da se otklone administartivne prepreke za uspješnije poslovanje u Srbiji.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!