Zakon o vladi u ponedeljak

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za 30. jun vanrednu sednicu parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti zakoni o vladi i o ministarstvima.

Izvor: B92, Beta

Subota, 28.06.2008.

00:23

Default images

Izmene i dopune Zakona o Vladi predviđaju uvođenje prvog potpredsednika, odnosno zamenika predsednika vlade, što do sada nije bio deo trenutno važećeg zakona, saznaje B92 u parlamentu. Novina je, takođe, uvođenja prava, takozvanog “zlatnog glasa”, koji znači da u slučaju da kabinet ima paran broj mesta, presuđuje odluka za koju je glasao i sam premijer.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da nova vlada ima 24 ministarstva. Nova ministarstva su za životnu sredinu i prostorno planiranje, a vraćeno je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je ukinuto posle nestanka savezne države. I ovaj zakon predviđa postojanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Nova vlada će imati i ministarstvo bez portfelja, a kako Beta saznaje, mandatar Mirko Cvetković će na to mesto predložiti poslanika Bošnjačke liste Bajrama Omeragića.

Prema Predlogu zakona o ministrasvima, nova vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, i zdravlja.

Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, životne sredine i prostornog planiranja, kulture, za NIP, za Kosovo i Metohiju, vera, dijaspore i ljudskih i manjinskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: