Četvrtak, 20.08.2015.

00:49

EU od Rusije traži oslobađanje estonskog špijuna

EU je zatražila od Rusije oslobađanje pripadnika estonske službe bezbednosti Estona Kohvera osuđenog na 15 godina zatvora zbog špijuniranja.

Izvor: Tanjug

Default images

Kohver je osuđen skoro godinu dana pošto su ga, kako navodi EU, ruski agenti oteli na teritoriji Estonije.

"Otmica Kohvera i ilegalno pritvaranje u Rusiji nakon toga, predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava", stoji u saopštenju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Kohveru je uskraćeno pravo na pošteno suđenje - nije bilo javnog saslušanja, estonskom konzulu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje saslušanjima, a Kohveru je uskraćena adekvatna pravna pomoć", navodi se u saopštenju.

"EU nastavlja sa pozivima Ruskoj Federaciji da deluje na osnovu svojih međunarodnih obaveza, odmah oslobodi Kohvera i garantuje njegov bezbedan povratak u Estoniju", dodaje se u saopštenju, preneo je Rojters.

Estonija navodi da su Kohvera, oteli nepoznati napadači i prebacili preko ruske granice, dok Rusija tvrdi da je on uhapšen na njenoj teritoriji pošto je ilegalno prešao granicu.

Regionalni sud u gradu Pskovu na zapadu Rusije proglasio je Kohvera danas krivim za špijuniranje, krijumčarenje oružja i narušavanje granice, preneo je AP.

Ruske novinske agencije su prenele izjavu sudije Julije Ulanove da će sud predati novac, pištolj i uređaj za snimanje, koji su pronađeni kod Kohvera, ruskoj Federalnoj službi bezbednosti.

Estonske vlasti kažu da je Kohver istraživao operaciju krijumčarenja u koju su bili umešani agenti ruske obaveštajne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: