NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Zapad drma temelje Srpske

D. R. Đ. - A. M.

18. 08. 2015. u 19:00

Srbija pred novim pritiscima, uoči 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Velike sile odustale od rezolucije, ali će na udaru biti naša vlada

Запад дрма темеље Српске

STOŽERNE zemlje Zapada odustale su od rezolucije o Dejtonskom sporazumu u Savetu bezbednosti UN, koja bi praktično bila uvod u demontažu Republike Srpske. Ali, u narednim mesecima očekuju se žestoki pritisci na Vladu Srbije da RS usmeri ka centralističkim zahtevima Sarajeva.

Ovu procenu, za "Novosti", iznose dobro obavešteni izvori u našem državnom vrhu, svesni da će se pritisci na Srpsku, njeno rukovodstvo i Beograd pojačavati uoči dvadesetogodišnjice ugovora kojim je okončan rat u BiH.

Na ovakve pokušaje, kako nam je rečeno, Srbija će imati isti odgovor kao i do sada: kao garant Dejtonskog sporazuma, Beograd smatra da ima zadatak da čuva regionalnu stabilnost i saglasan je sa svakim dogovorom sva tri naroda u BiH.

To potvrđuje i šef diplomatije Ivica Dačić koji kaže, za "Novosti":

- Nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti svih naroda i entiteta u BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, za "Novosti", kaže da je bilo kakav napad na RS unapred osuđen na propast:

- Siguran sam da povodom ove godišnjice Dejtona neće biti nikakvog ugrožavanja teritorije ili ustavno-pravnog položaja Srpske jer mi, predstavnici RS i srpskog naroda to nećemo nikada dozvoliti. Oko toga postoji konsenzus.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović ocenjuje da se "Dejton" može menjati na dva načina:

- Tako što bi se izgurao "Dejton 2" ili što bi se od Beograda tražilo da dopusti da se postojeći sporazum toliko rastoči kako bi se RS delegitimisala kao državni entitet i postala administrativna provincija.

Zauzvrat, smatra Jovanović, Srbiji bi se dopustio neki ubrzani korak ka EU ili bi joj se obezbedile manje investicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Dumar

18.08.2015. 19:36

Kad misle tí zlotvori da nas vise ostave na miru? Neverovatno koliko mrznje ima u njima. Strasno.

Мића

18.08.2015. 19:53

Од ове владе ништа ме неби зачудило.Они углавном испуњавају западне налоге на нашу штету.

Ami go home!

18.08.2015. 23:01

Naša je budućnost na istoku Evroazije . E.Unjija je samo produžena ruka zločinačke SAD koja još uvek vodi politiku protiv sve što imalo liči na nešto srpsko .Živela republika srpska živela srbija.

usaf

19.08.2015. 07:13

@Ami go home! - U Dejtonskom sporazumu lepo pise da je Republika Bosna i Hercegovina DRZAVA,a republika srpska Entitet drzave BiH.To sto vi Srbi radite protiv BiH,spoticete je na svakom koraku,znate i sami da vam nece uspeti.Nikada ta republika srpska(sumska)nece biti drzava.Zivela Republika Bosna i Hercegovina!!!!

E

19.08.2015. 12:56

@Ami go home! - I u SFRJ je lepo pisalo sta je BIH, pa ste krenuli da se otcepljujete protivustavno. Ista sad g. Usaf? Kome delis ti lekcije i pretis?! To je navika iz osmaskih vremena. Svidjalo ti se ili ne, bice ono sto biti ne moze (za sada).

RS

20.08.2015. 00:02

@Ami go home! - Ako u Dejtonskom sporazumu nadjes da je BiH definisana kao "Republika BiH" prepisacu ti i kucu i imanje! BiH je samo protektorat, kolonija i nista vise..

Mikiboy

19.08.2015. 03:59

Zapad je tokom cele istorije isao na stetu Srbije.Zbog njih smo tu gde smo.Srbija nikada nije imala vece neprijatelje od Amerikanaca i Engleza.Srbija je 600godina branila Evropu od Islama a oni sada suruji sa Bosnom."Drze zmiju u nedrima".Ako,neka.

goca

19.08.2015. 07:53

Zapad zeli da unisti Srbiju i Republiku Srpsku i sve Srbe!Zeli da unisti sve Pravoslavce na ovome svetu! To im je cilj.Zato im i bratska Rusija bode oci! PRAVOSLAVCI CELOG SVETA,UJEDINITE SE!

Nije Goco

19.08.2015. 17:31

@goca - da Zapad bilo sta drugo pametnije ima da radi nego se bavi 24/7 iskljucivo time kako da unisti zemlju Srbiju koja je jaka ekonomski nezavisna, uredjena i nikome ne predstavlja nikakav problem. I tako vec 20 a mozda i 200 godina.

Zoki

19.08.2015. 10:05

Najbolje da Srbija dadne i RS a i Kosovo pa da bude ponosan član EU. Drugi brane sve što je njihovo a mi svoje sami nudimo. To je sramota.

Nostradamus

19.08.2015. 12:41

Znaci opet nas "napadju", ali imamo mi nase nacionaliste koji "nas brane od neprijatelja 26 sati dnevno (ustaju svaki dan 2 sata ranije)" i vode narod u svetlu buducnost, ha, ha, ha. Populizam je divna stvar, barem u ocima onih koji ga forsiraju.

bubule

19.08.2015. 16:19

EU zeli jedinstvenu Bosnu jer se boji islamske drzave u Evropi. Svajcarska formula bi jos uvijek mogla da funcionise u Bosni, ali EU nece to da prizna jer bi se time postavila mnoga pitanja. Kao na primjer: zasto su toliko ljudi izgunuli i zasto su podrzavali Izetbegovica koji je takvo uredjenje Bosne prvo prihvatio, pa onda odbio.

Snajka

19.08.2015. 17:40

Kako da ne zele da nas uniste kad smo svima trn u oku! Uspesni, bogati, samostalni, zemlja za primer. Vidite da svet crkava od zlobe i ljubomore sto nam super ide! Svako bi hteo drzavi kao nasu.... Al mi se de damo! ne damo ni recept za uspesnost i posle...... Mrze nas.....jashta!

dostinja

21.08.2015. 12:05

Zapad drma i Srbiju, valjda je to svima jasno. Političari koji to ne razumeju, trebali bi podneti ostavke.