Mogući pregovori o otetim Japancima

Izaslanik SAD za Severnu Koreju Stiven Bosvort kaže da bi Pjongjang mogao da počne pregovore sa Japanom, koji optužuje Severnu Koreju da drži otete Japance.

Izvor: B92

Nedelja, 13.12.2009.

20:41

Default images

Bosvort je danas u Tokiju o tome razgovarao sa japanskim liderima, koje je izvestio i o svojoj nedavnoj poseti Pjongjangu, prenosi Glas Amerike. Bosvort je rekao da je apelovao na severnokorejske funkcionere da razgovaraju sa Japanom u vezi sa otetim japanskim državljanima.

Severna Koreja je priznala da je kidnapovala 13 Japanaca 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Pjongjang je 2002. pustio na slobodu petoro, ali tvrdi da su ostali umrli.

Japan veruje da je oteto više ljudi, a zvaničnici u Tokiju tvrde da neće dati Severnoj Koreji nikakve podsticaje da se prključi zastalim medjunarodnim pregovorima o razoružanju, dok pitanje otetih Japanaca ne bude rešeno.

Bosvort je tokom nedelje boravio u Severnoj Koreji kako bi apelovao na Pjongjang da nastavi pregovore, u koje su uključeni i Kina, Rusija, i Južna Koreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: