15. avgust  2015. 18.34  | Izvor: Tanjug

U centru Karlovca zastava ustaške NDH

ZAGREB -

U centru Karlovca istaknuta je zastava sa grbom fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), javili su danas hrvatski elektronski mediji.

Portal "Indeks" ( index.hr ) navodi da je usred Karlovca, na Trgu bana Jelačića, istaknuta zastava sa grbom u obliku štita sa prvim belim poljem.

Sliku je poslao jedan čitalac uredništvu "Kaportala", konstatujući da takva zastava "nije primerena".

"Indeks" navodi da grb s prvim belim poljem već duže vremena izaziva brojne polemike u hrvatskom društvu i podseća da zvanični grb, propisan Ustavom, na prvom mestu ima crveno polje, dok je onaj sa prvim belim poljem kompromitovan, jer se koristio za vreme fašističke NDH.

Ustavom i zakonima o grbu i zastavi određeno je da je grb Hrvatske istorijski grb u obliku štita dvostruko podeljen horizontalno i vertikalno u 25 crvenih i belih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem levom uglu štita crvene boje.

Foto izvor: KAportal

Srodne vesti

Broj komentara: 5

Бранко  15. 08. 2015. | 20:38
Ништа необично. Судећи по неким овдашњим коментаторима, на овом сајту, не би ме изненадило да они такве заставе развију и овде, у Војводини! За ХРВ то није изненађење.
Tomo  15. 08. 2015. | 22:25
Krajem maja 1941. odvedele su ustaše 18 stanovnika Sremskih Karlovaca, većinom Srba, od kojih su neki završili preko logora Danica (Koprivnica) u Jadovnom. Je li ta zastava u znak sećanja ko je palio Šišatovac, Kuveždin, Đipšu, sravnio Bešenovo i Ledince ili posećanje ko je streljao u Rajinoj šumi? Ništa to nije čudno. Mi kao da smo navikli da su zastave obične krpe. A trebale bi biti svetinje. Pogledajte po gradu. Na jugoalatu naprimer. U Karlovcima na ž. stanici stoji tabla sa izbledelim natpisom do ulice već peta godina i to nikom ne smeta.
14
113
Raush  15. 08. 2015. | 23:52
Hrvatska drzava je tvorevina pod patronatom Nemacke bila i ostala.Srbi su se samo malo nasli da im pobrkaju loncice 40tih , ali oni su to ispravili 90tih.
dufko  16. 08. 2015. | 00:35
Volim ovakve vesti zbog komentara za gomilom minusa
Sudija  16. 08. 2015. | 02:48
Ništa čudno za Hrvatsku. Te zastave su im iste a detalji su nevažni. Poslije kukastog kriza na Poljudu sve je jasno.