15. avgust  2015. 10.21  →  13.08 | Izvor: Tanjug

Traže ukidanje probnih tablica za građane KiM

PRIŠTINA -

Glavni prištinski pregovarač u tehničkom dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri najavila je danas da će od Beograda zatražiti da do septembra ukine probne tablice za građane Kosova, jer će u suprotnom Kosovo uvesti identične za one koji u pokrajinu dolaze iz centralne Srbije.

Tahiri je za prištinski dnevnik "Zeri" rekla da probne tablice nisu deo postignutog sporazuma u Briselu koji se tiče polisa osiguranja, već su sadržane u Sporazumu o slobodi kretanja.

Ona je podsetila da zahvaljujući sprovođenju Sporazuma o polisama osiguranja građani Kosova prilikom prelaska u centralnu Srbiju neće više morati da plaćaju osiguranje 105 evra za jedan mesec ili 600 evra za godinu, kao što je to bilo do sada.

Tahiri je dodala i da će stanovnici Kosova moći da koriste identične polise koje se plaćaju u Makedoniji i koja košta 40 evra za godinu dana, prenosi "Zeri".

Kancelarija: Tahiri onemogućava pravu normalizaciju odnosa

Kancalarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da iz svakog javnog istupa glavnog prištinskog pregovarača u tehničkom dijalogu sa Beogradom Edite Tahiri izbija želja da se onemogući prava normalizacija odnosa Beograda i Prištine, Srba i Albanaca.

Reagujući na najavu Tahiri da će od Beograda tražiti da do septembra ukine probne tablice za građene Kosova, iz Kancelarije poručuju da bi trebalo da se usredsredi na pronalaženje rešenja za postojeće probleme, a ne na slanje praznih pretećih poruka.

"Slanje poruka tribalnog nacionalizma, umesto preko potrebnih poruka pomirenja, neće pomoći ni Albancima ni Srbima", ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Uz napomenu da dijalog nije i ne treba da bude nastavak rata drugim sredstvima, iz te kacelarije poručuju da bi Tahiri, umesto slanja praznih pretećih poruka i pravljenja novih problema trebalo bi da se usredsredi na pronalaženje rešenja za postojeće probleme koji muče sve ljude na Kosovu i Metohiji.

Srodne vesti