Muk pretvoren u muku

Ratko Dmitrović

14. 08. 2015. u 21:30

Šta sadašnjem režimu u Beogradu daje snagu, i obavezu, da prekine s decenijskim ćutanjem o uzroku rata devedesetih

Мук претворен у муку

Ratko Dmitrović

Ako ipak pristanu, a pristaće jedino pod pritiskom Nemačke, Hrvati će tražiti, realna je pretpostavka, da se kao dan sećanja uzme dan pogibije Josipa Jovića, na Plitvicama, možda neki datum u vezi s Ovčarom, operacijom Vukovar, dan pogibije redarstvenika u Borovu... Bošnjaci od Srebrenice odstupiti neće i nema te sile koja može da ih pomeri. Pre toga, Izetbegović se već izjasnio, Srbija mora da prizna "agresiju na Bosnu i Hercegovinu". Da, reč je o inicijativi Aleksadra Vučića da se utvrdi dan sećanja na sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bez obzira na veru i naciju.

Ideja je plemenita i može da doprinese smirivanju tenzija, kanalisanju budućnosti bitno drugačije od prošlosti, ali je toj ideji trebalo da prethodi nešto sasvim suprotno od onoga što tvrdi Izetbegović, a to nešto Beograd nije uradio. U pitanju je definicija rata devedesetih.

Očekivali smo, i ispali naivni, da će nova vlast u Srbiji, ustoličena nakon "oktobarske revolucije" 2000. godine, uz ostalo tražiti, Srbije radi, reviziju teorije betonirane u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, o uzroku krvavog raspada Titove Jugoslavije. Hrvati, Muslimani, Slovenci, Albance da ne spominjemo, još od ranih devedesetih istrajavaju na tumačenju da su Jugoslaviju razbili Milošević i Srbi kao narod. O tome ne dozvoljavaju razgovor, za njih je to veća svetinja od vaskrsnuća Isusovog, od učenja Muhamedovog, u to se ne dira ni po koju cenu. Otuda ovo munjevito odbijanje Vučićeve inicijative, jer na izvedenoj formuli zajednički dan žalosti nije moguć; mi smo žrtve, Srbi su zločinci i tu zajedništva nema - kažu u Zagrebu, Sarajevu, Prištini.

Za sve ove godine na uvrede, ocene izvedene iz gornje postavke, Beograd ćuti. Haški tribunal je donosio i donosi presude polazeći od toga da su Srbi agresori. Nama su s tim obrazloženjem uveli sankcije. Niko nikada iz službenih prostorija Beograda nije upitao službeni Zagreb i Sarajevo kako su to Srbi mogli da izvrše agresiju u Vukovaru, Daruvaru, Kostajnici, Glini, Vrginmostu, Srbu, Kninu, Drvaru, Grahovu, Bijeljini, Trebinju... kad tamo žive vekovima. Kako se to na samog sebe vrši agresija.

Jugoslavija je nestala u građanskom ratu. Taj rat su izazvale Slovenija i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, ignorišući stavove Srba i Srbije. Oružani sukobi počeli su napadima paravojnih snaga na kasarne JNA, u Sloveniji i Hrvatskoj. To su činjenice koje se mogu ignorisati, ali ih nije moguće oboriti.

Znači li to da je Miloševićev režim u ovoj priči apsolutno nevin? Ne. Ali nije ni apsolutno kriv. Upravo to sadašnjem režimu u Srbiji daje snagu, i nameće obavezu, da prekine ćutanje o ratu devedesetih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Srki

14.08.2015. 21:49

Jasno je da je uzrok rata u Jugi pad Berlinskog zida.Samo generalima JNA i CK SKJ nije bilo jasno da ne mogu samo oni u celoj evropi da ostanu socijalisticka drzava.Slovenskim i hrvatskim nacionalistima je to bilo jasno i oni su iskoristili priliku. SAD su morale smanjiti svoje baze u Nemackoj ali nisu htele otici iz evrope.Odabrali su Kosovo.Interesi SAD, Slovenije,Albanaca i Hrvatske su se poklopili 100%.Susedima je bio polvekovni san da budu deo NATO. Pobednici su nasli i krivca. RS,RS,RS,RS.

Мда

14.08.2015. 21:50

Да треба рећи истину о деведесетим али то неће променити ништа јер нажалост наивно је тражити истину од оних који су је давно погазили. Зашто још увек неко покушава да наметне заједничко виђење када је то апсолутно немогуће у овим временима је право питање ако се зна да је ћутање о геноциду над Србима у СФРЈ било један од узрока њеног распада јер Хрвати и елементи муслиманског фашистичког покрета никада нису прошли денацификацију. Резултате смо видели деведесетих и осећамо их и даље.

Рио Лобо

14.08.2015. 21:55

Мене ни мало не брине то што Хрвати и остали тако "од прве" одбијају све предлоге Србије па тако и овај...Промениће они тај свој став и биће још пуно тога заједничког а не само тај дан сећања...То мене брине, куда и како даље са њима таквима, како су се само показали у правом светлу деведесетих, и сада треба у некој будућности имати нешто заједничко са њима...Верујем да би свако паметан гледао да се што пре реши таквог комшије и "пријатеља" а не да тражи нешто заједничко са њима...

vlado pljevlja

14.08.2015. 21:56

Vodeci ljudi Medjunarodne zajednice su uoci raspada SFRJ porucili vodecim ljudima u SFRJ da ce prihvatiti svaki njihov dogovor,ali su im jasno stavili do znanja da ce u slucaju raspada SFRJ priznati sve Republike iskljucivo u Avnojevskim granicama.Upravo je to razlog sto je poslije svega sto se desilo Srbija oznacena kao agresor.Da su npr.Tudjman ili Izetbegovic sa svojim snagama napali Srbiju,Crnu Goru i Makedoniju, Bih ili Hrvatska bi se danas smatrale agresorima.

Dragan P.

15.08.2015. 09:07

@vlado pljevlja - Rat u Hrvatskoj je počeo u proleće 1991. Većina najžešćih borbi te prve faze u kojoj je posredno učestvovala Srbija (preko JNA) je bila gotova do početka 1992, kad je nastupilo primirje. Međunarodno priznanje Hrvatske usledilo je tek posle toga, tokom 1992. Do tada Hrvatska je bila deo SFRJ i po našem i po međunarodnom pravu. JNA je bila napadnuta u svojim kasarnama na svojoj teritoriji. Borila se protiv nelegalnih hrvatskih paravojnih formacija. Eto ti argumenata sa pravne strane.

Rale

14.08.2015. 22:02

Posle velikih svetskih dogadjaja kao sto su bili svetski ratovi, ili zadnje pad Berlinskog zida, zapad je nastojao da sto vise izvuce za svoje prirodne prijatelje Hrvate i Slovence a na ustrb Srba kao tradicionalnih prijatelja Rusije.Pored ovoga,zapad, a posebno Britanci su gledali da sto vise kontrolisu Srbiju kao najznacajniu drzavu ovih prostora i da je sto vise oslabe kako ne bi dominirala.Britanci su raznim tehnikama uspevali da postavljaju marionetske vlade u Beogradu, celi vek.

Miro Markovic

14.08.2015. 22:04

Postovani g-dine Dmitrovicu, sve sto vise citam Tvoje eseje, sve vise shvatam koliko su "Novosti" blagoslovene da imaju Tebe za urednika. Svi znamo da je Nemacka htela posto po to da se osveti Srbiji za dva izgubljenja rata. Cim se ona ujedinila, pocela je neskriveno da pomaze Hrvate, Slovence, Muslimane i Siptare da se odvoje od Srbije, kao majke obe Jugoslavije. Gradjanski rat je samo posledica politike fasiticke Nemacke i perfidne Amerike. To je istina. Sve ostalo je kolateralna steta.

Dinarska divizija

14.08.2015. 22:14

Gospodine Dmitroviću, svaki Vaš komentar pročitam vrlo rado.Međutim, kako rekoste da Hrvati čekaju zeleno svetlo od Nemaca, tako je i ovdašnji premijer čitavu akciju pokrenuo, na nečiji nagovor!Mislite, da on samostalno donosi takve odluke!?Pa, ni baba iz Babušnice, ne veruje u te priče!Neko (Nemačka) opet poturaju te priče, da bi u njih spakovali i Vaše pobijene pretke na Baniji i pobijene fašiste u Blajburgu.Znate Vi to, ali funkcija je funkcija!

Goran

14.08.2015. 22:17

Uvijek na tekstove Ratka Dmitrovića odgovaram kritički, ne iz zle volje nego iz nade da se nekako sredi život na području bivše države. Sada autor spominje razne gradove iz Hrv. i BiH i pita se kako su oni mogli izvršiti agresiju na sebe. Nisu mogli ali su ih pokušali uvrstiti u Srbiju. Već Smojina serija Velo misto i Krležina smrt 1981. svojim su reakcijama pokazale da je SFRJ mrtva, a Srbija s Miloševićem je to dovršila. Košarkaško eu. prvenstvo 1989. pokazalo je kako je Hrv. disala titovski.

Dragan P.

15.08.2015. 09:12

@Goran - Hrvati nikad nisu iskreno ni želeli da žive u istoj državi sa Srbima, zato je SFRJ bila mrtva mnogo pre 1991, dobro si to rekao. Sad budi pošten, pa kaži da ste vi kao narod na najpokvareniji način iskoristili Srbe da vas 1918. i 1945. prevedu sa poražene na pobedničku stranu, da vam je to omogućilo da vam Italija ne uzme obalu 1918, i da vam je to omogućilo da u istorijski povoljnom momentu (1991.) zatražite ono što ste od početka želeli, ali ste mudro ćutali, a to je samostalna država.

Slavko

14.08.2015. 22:58

svi srpski neprijatelji samo drže rovove koje su im iskopali moćnici iz međunarodne zajednice znajući ukoliko krene proces otkrivanja prave istine koja stoji iza svih tih ratova da se neće moralno baš najbolje provesti. Nisu Srbi, u BiH preglasavali muslimane i Hrvate, niti su u Hrvatskoj izbacivali Srbe iz Ustava. Nije niti Milošević niti Karadžić odbijao Lisabonski dogovor nego Izetbegović. Zato im je potrebna laž i obmana da operu svoju nečistu savest.

Glina

14.08.2015. 23:08

Nisu Srbi u Glini napravili agresiju na sebe nego na komšije neSrbe kojih je bilo gotovo pa pola. Ako su se branili (na što imaju pravo) zašto su proterali sve hrvate, zapalili im domove i strušili crkve. Zašto su ubijali starce i starice.A sad kuku lele, ko vas ne zna skupo bih vas platio.

Pravda

15.08.2015. 01:15

@Glina - Uh krvate jedan, ko te ne zna - povjerovao bi ti. A o skupom placanju mi Srbi znamo najvise! Mi tebe i tvoje - znamo, i predobro. Zato CUTI i pokrij se, sramoto, bez obraza i bez duse.

Мирослав

15.08.2015. 02:27

@Glina - Ви сте у праву, у том делу исказа. Међутим, Хрвати су као народ избацили пре тога Србе као народ из Устава као конститутивни народ и напали их оружаном новоформираном хрватском силом доводећи их у ситуацију да се на такав начин бране бар на просторима где су били већина.

Setili su se cetrdesetprve

15.08.2015. 08:34

@Glina - pa, za svaki slucaj... Ustasama se ne moze verovati.

Dragan P.

15.08.2015. 09:17

@Glina - Valjda su setili šta se desilo u glinskoj crkvi 1941, pa su hteli da spreče ponavljanje takvog događaja. Nije opravdanje, ali da nije bilo događaja iz 1941, kao ni i iz 1991, ne bi bilo ni toga. Vi ste primenjivali potpuno istu taktiku proterivanja civila, a sad izigravate žrtve. Propaganda je čudo.

србислав констатиновић

14.08.2015. 23:19

Тачно тако! Док се не утврди истина, нема ни помирења ни дана сећања. Углова посматрања може заиста бити више, али истина је једна.

dule

14.08.2015. 23:24

Na sta smo spali, da mi kao najvece zrtve svih ratova (41-45 i 91-95) moramo drugima da se pravdamo i da trazimo oprost !? Hrvatska je pre nas usla u EU i sta sad to znaci, da moramo da klecimo pred njima zlocincima i da pristanemo na sve sto nam nametnu !? Mi kao najveci narod na ovim prostorima, sa najvecom istorijom, doziveli smo, zahvaljujuci politicarima, da nam sudbinu kroje mali i nebitni narodi. Kao Srbinu muka mi je sta sve prozivljavamo...

Dejan Spasojevic

14.08.2015. 23:25

Svaka čast brate Srbine da je neko pismeno progovorio o ovoj temi.''Srpskoj kapi svud ime pogibe, postadoše lafi ratarima''...a naše vlasti traže od nas da ne budemo mi nego mi u tranziciji do nekog drugog ''oni'', spasi nas Trojični Bože.

Ranko Injac

14.08.2015. 23:28

Svi mi to znamo ali situacija je tako postavljena da ne trpi drugacije gledanje na pocetak raza.Osjecamo se odvratno bespomocno.Od cina pomirenja zasada nece biti nista.treba cekati bolja vremena a raditi maksimalno u nasem interedu.

VASKE

14.08.2015. 23:29

Rat 90 ih je počeo kada je Slovenačka TO počela da napada kasarne JNA, kada je Tudjman izbacio srbe iz svog ustava kao konstitutivan narod u Hrvatskoj.

Rale

15.08.2015. 07:41

@VASKE - Mnogo bre lepo bilo na Gazimestanu, pevalo se skandiralo ...... Samo nismo razmišljali da akcija izaziva reakciju. Ko igrač šaha kad ima bele figure i sve poteze lepo unapred razradi, a upošte ne razmišlja o protupotezima ovoga sa crnim figurama.

Dragan

15.08.2015. 00:10

Svako prebrajanje zrtava je ponovni zlocin. Ali, da bi se doslo do validnogzakljucke, neka se prebroje sve zrtve na prostorima Jugoslavije poslednjih100 godina. Narod sa najvecim brojem, neka predlozi datum koji bi se slaviokao Dan secanja na sve zrtve ovih prostora. Verujem, Srbi bi prihvatili ovajput utvrdjivanja datuma, ali nisam siguran za druga dva naroda. I na kraju, predlog g. Vucica je za pozdraviti, ali na ovim prostorima nemoguc.Zrtva i dzelat nikada nisu mislili isto.

Nauta Brodic

15.08.2015. 02:25

Treba spreciti hrvatsko plasiranje lazi i to je dovoljno! I posvetiti se ekonomiji!

Ovo sto cu da napisem, odlicno zna.....

15.08.2015. 04:51

.....vrhunski novinar, intelektualac, sjajan covek Ratko Dmitrovic, kao i nz drugih novinara (ne mora da bude - vrhunski!), ali i mnogobrojni citaoci znaju, da: "Svetom ne vlada nista drugo, osim sebicnih interesa velikih kompanija i banaka, a religija i ideologije sluze ionako samo za zavaravanje naivnih i lakovernih o mogucoj pravdi i - istini"!!! Ovo je jedina i najveca istina od postanka sveta, a bice i dok svet bude - postojao! Sve drugo su prazne price, i trla baba, lan, trla baba lan....

Rale

15.08.2015. 05:57

Ovo da se proglasi dan za stradale bez obzira na nacionalnost smo vec imali u malo drugacijem obliku bratstvo-jedinstvo. Pokazalo se da nije bilo ni pravedno, ni iskreno, a nije imalo ni efekta. Nije to predlog za pomirenje, nego je to predlog stranog kapitala da se isti taj kapital bolje oseca na ovim prostorima.Da nema trgovackih, zakonskih i drugih prepreka izmedju bivsih republika kako bi mogao nesmetano da se uvecava i kako bi jeftini radnici sa istoka oborili cene rada onima zapadno

laki

15.08.2015. 08:31

Problem je u neverovatnom, biblijskom grehu, potezu Nemacke i Vatikana da uprkos stavu EU o ispunjenju uslova za odcepljenje, priznaju bezuslovno Hrvatsku i Sloveniju. Bas Nemacka i Vatikan, koji vekovima bolje poznaju sta je bilo, sta biva i sta ce biti u Hrvatskoj i Sloveniji. Umesto mira, desio dse produzetak Drugog svetskog rata, sa svim pozarima sve do grcke granice. Cak su i SAD cekale, pa su tek aprila 1992 priznale, tek kad su se cuverile da Mira i Slobodan ne shvataju sta se desava,

BACVANIN

15.08.2015. 22:23

@laki - Nemacka je prva priznala Hrvatsku iz razloga sto je ona bila veran i odan Hitlerov miljenik.Drugi razlog je bio jer je Nemacka procenila da nebi bilo dobro da se u njoj gaje fasisticke doktrine,pa je izabrala Hrvatsku,smatrajucu da ce se Hrvatska sdusno prihvatiti da bude nosilac klice fasizma.Da je ova postavka ispravna potvrdjuje da se u Hrvatskoj neguju nacisticka i fasisticka doktrina.Mrznja i progon Srba njihovog pisma,identicni su progonu jevreja u nacistickoj Nemackoj.

Jank Milosevic

15.08.2015. 08:42

Ne znam odakle premijeru takva suluda ideja da pomiri narode bivse Juge? Ili gura namerno nasu muku svakodnevnu pod tepih, kako bi zaboravili da smo niko i nista, da smo u velikom broju siromasni, da zapad ne zanima Srbija, taman i da svi poumiramo. Ne znam sta jos treba da se desi, a da nasa vlada shvati da im mi ne trebamo ni za sledecih sto godina. Zapadna propaganda je pobedila i tu se nemoze nista, za zapad su srbi jedini krivci, nije vazno sto to nije istina. Coreava posla!

realni

15.08.2015. 08:59

Raspad drzave je jedna stvar a rat druga stvar i Cehoslovacka se podjelila ali mirno ,Sovjetski Savez se raspao ali nije bilo rata,ali Srbi su mislili da su najaci i da ce vojnom silom odrediti nove granice i nisu prihvatili republicke granice ali u tome nisu uspjeli ,Zamislimo samo da se razlaz desio mirnim putem koliko bi sad svi bolje zivjeli ,oni koji nisu htjeli da prihvate nove drzave su mogli prodati svoja imanja i preseliti se,Koliko je samo para otislo na oruzje na obnovu poruseni kuca

nerealni

15.08.2015. 17:13

@realni - U Ceskoslovackoj je reka Morava delila dve drzave i nije bilo Slovaka u Ceskoj (oko 50 000 na radu)a nije bilo ni Ceha u Slovackoj.U Hrvatskoj je bila malo drugacija situacija.Srbi su bili konstituivan narod koji je zivio i BRANIO Krajinu par vekova.Pored ovoga,u svetskom ratu je prepolovljen od svojih komsija na prestrasne nacine,pa nije cudno da nije hteo da prihvati nacionalisticku vlast.Barem meni nije cudno.Vama vidim je.Da vas podsetim kako je RH nabavila kalasnjikove u avgustu 1990

Богдан

15.08.2015. 09:01

Горане, нису те територије биле хрватске па да можеш тако просто да сагледаваш ситуацију. То што вам је авној исцртао неке имагинарне границе од којих сте ви одредили шта је држава, то је кључан проблем. Такође, ми смо већ били у Србији и само смо хтели да се вратимо у исту кад већ нисте хтели Југославију. Немојмо да заборављамо границе краљевине Србије после Првог рата. Историја је ипак мало дужа од 1991 године, потомче тисућуљетне нације.

RoRa

15.08.2015. 10:22

@Богдан - Granice Kraljevine Srbije, do Velikog rata, bile su na Drini, Savi i Dunavu. Posle Velikog rata stvorena je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca.

Држава СХС - Словенија, Хрватска и српске земље

15.08.2015. 14:56

@Богдан - Да, али та прекодринска и прекодунавска држава није била само држава Хрвата и Словенаца. Њу су чиниле и Српска Војна Крајина, Српско Војводство, Српска Босна и Херцеговина и Краљевина Славонска!

cro

15.08.2015. 15:53

@Богдан - Ako hrvata nije bilo u NOB-i onda su te granice krpjili srebi koji su bili članovi dva antifašistička pokreta,Kako srbi rade uvijek sve pošteno neznam u čemu je problem

Miki - Zg

15.08.2015. 09:44

Da bi mogli govoriti o raspadu YU treba povezati činjenice .God.1988. se ujedinjuje NJemačka ,već tada Udba i komunisti pripremaju za Dan poslije -god.God.1991.-raspad SSSR-a ,JNA ,Kadijević i vrhuška vide da nemaju saveznike za opstanak i svi se pripremaju za rat.Komunisti -SKJ-postaju šovinisti, nacionalisti ,UDBA .republičke se priklanjaju istima ,počinje sveopća makljaža i ista vrhuška ostaje na vlasti do danas.Niko nije nevin ,Slo. Hr.musl. Šip.za sve krive Srbe ,a oni glavni separatisti.

turisticki vodic za jedan pravac

15.08.2015. 09:45

Komunisti, ne hriscani i sektasi govore da su najsumnjiviji sloj drustva od vremena demokratizacije SFRJa. Ko ide sa mnom za carski grad Hag

Mali bata

15.08.2015. 11:18

U vise navrata napomenuo sam da prosirenje EU nije kapitulacija u Briselu. Nego drzavno uredjenje srpskog drustva kao vecinski narod, da dodje do izrazaja, realna politika i institucije u drzavi.

Stiven

15.08.2015. 14:06

Svaka čast gospodine Ratko. Sve što ste napisali potpisujem. Samo je to trebalo da naše vlasti govore odmah po završetku rata. Ovako je za sve kriv Milošević i Srbija. Nije bilo Miloševića 1971. pa smo skoro istu sudbinu mi Srbi doživeli tada u Hrvatskoj. Hvala Vam na stavovima, govorite češće o tome svuda Vaša reč ima težinu.

gargamel

15.08.2015. 15:06

Ne treba zlocince amnestirati i izravnati ih sa zrtvama, kao posle 2 svetskog rata. Tito je porazenu nacisticku hrvatsku uvukao u Jugoslaviju i tako je amnestirao i za Jadovno, Jasenovac i sva ostala nedela.

Titov šverceraj

17.08.2015. 09:27

@gargamel - Gargi, to je samo jedna strana istine. Druga strana je sledeća> Tito je i Srbiju "prošvercovao" među antifašiste, iako je ona, celo vreme rata, bla u funkciji fašističkih sila. Državni aparat Srbije revnosno je sprovodio okupatorske smernice i tako obeybedio da Srbija bude prva država Evrope "Juden fraj", a sve što je Srbijua proizvela bilo je u funkciji snabdevanja fašđističke soldateske na Istočnom frantu i u Grčkoj. Žmurenje na jedno oko nikoga nije dovelo do "zelene grane", pa neće ni nas.

"Prirodne granice", medju republikama u ex Yu....

15.08.2015. 15:12

...a, sada novonastalim drzavama "nacrtao" je Drug Milovan Djilas!

Александар

15.08.2015. 15:20

Ратко, волео бих да се упознамо и попијемо кафу!Е овакви требамо да будемо. Одмерени у речима, али увек са јасном позицијом ко смо и шта смо. Рекло би се да није тешко, али први ја то не умем.

političko pravilo koje za sve zemlje sveta važi

15.08.2015. 16:43

Nauci da razumes maternji jezik, da govori tecno moze svako!

Zorzi

15.08.2015. 19:39

Svi mi cutimo. Koliko nas je nazvalo poznanike ili prijatelje koji su u vlasti i trazilo odgovore na ovakva pitanja? Koliko nas je iznelo javno svoj stav na javnom mestu? Razocarani smo i cutimo. Ne samo o ovoj temi nego o svemu sto ne valja. Svakodnevno se lazemo - Bice sve u redu. Gledamo serije, buljimo u mobilne, ispijamo piva, kupujemo novine sa sto vise slika. Odavno smo prestali da mislimo. Velika vecina. Pa sta onda ocekivati? Vera bez dela je mrtva. Ima li spasa onome ko ne veruje?

BACVANIN

15.08.2015. 22:04

Imali smo prvu Jugoslaviju,kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca,ko je tu drzavu razbio,uz pomoc fasisticke nemacke radja se u toj Jugoslaviji monstrum zvani NDH.Da li je ta tvorevina kaznjena ne,vec je uz pomoc Engleza svrstana u zemlje pobednice.Zna se ko je podigao ustanak protiv ustaske drzave,i uspeli su da je poraze ali ne i da je dotuku.Stvorena je nova Jugoslavija na nacelu bratstva i jedinstva,da bi bratstvo 1970 u vidu hrvatskog mas pokreta trazilo otcepljenje.kako kazu Hrvati treca sreca

zika

16.08.2015. 13:11

Možda Milošević nije apsolutni krivac , ali svim razbijačima Jugoslavije je došao kao Bogom dan , kao kec na deset . Svi su iskoristili njegovu glupu i nakaradnu politiku za ostvarnje svojih ciljeva . Naravno na našu štetu ! Može ovaj na slici da se pravi pametan kolko oće ,ali to su činjenice .

zika

16.08.2015. 20:16

@zika - Moguće , ali nismo mi svi juče rođeni , dobro zanam šta se dešavalo trideset godina unazad .

MilanChe

17.08.2015. 00:34

@zika - Вероватно знаш и ко је и зашто убио амбасадора Роловића, ко је поставио бомбу у биоскопу у Београду, ко је тровао рударе на КосМету по једнонационалној основи, ко је 1974. убијао људе по Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини, и да не набрајам даље.... Ко је убијао војнике ЈНА без муниције по Словенији, ко се наоружавао и напао Борово село, ко је клао (ако се не варам) Мирослава Млинара у Крајини, ко је пуцао на сватове у Сарајеву...Предпостављам да је у питању (по теби) Слободан Милошевић!

munja

16.08.2015. 17:52

Reči istinu.Nisu je voleli, nisu je želeli.Svako je vukao na svoju stranu i svako je doprineo krvavom ratu.Kada se voli, poštuje, želi, nema tih sila koje mogu da te odvoje i unište.Svi su činili zločine i imaju zločince. Problem je da ih jedni štite, drugi tek pa tek sude, a neki im podižu spomenike.Reprocitet je najbolje rešenje za susedski odnos između banana država, a istinu svako tumači na svoj način.

grof Marco Thomas

17.08.2015. 14:01

"Sve treba promeniti da bi ostalo isto !!". Deca Komunizma su se dosetila pa su nama krivi svi faktori o Teorijama zavera....jedino su "Oni" naši "spasioci".....Milomire Mariću ! - kad prizdraviš napiši Anex svoje Knjige pod nazivom : Unuci Komunizma....ako nam oni ne slome kičmu a ko će ?...bez pameti i novaca već jesmo = nasleće dedova i očeva Komunizma = najveće prevare sluđene raje.