Tursko tužilaštvo je zatražilo kazne do sedam i po godina zatvora za 18 novinara, optuženih za propagiranje terorizma, jer su objavili fotografije ekstremiste koji drži upereno oružje prema tužiocu, ubijenom u neuspešnom pokušaju oslobađanja talaca, javlja AP.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

Zatvorska kazna se traži za urednike devet listova, ali treba da je odobri sud. Tokom incidenta u kojem je u martu poginuo tužilac Turska je na blokirala Tviter i Jutjub, kako fotografije ne bi bile dostupne korisnicima interneta, prenosi FoNet. Tužilac je u martu bio uzet za taoca u svojoj kancelariji u Istanbulu. Pošto je policija upala u kancelariju, stradali su i tužilac i njegovi otmičari – dvojica pripadnika terorističke Revolucionarne narodne partije/fronta za slobodu (DHKP/C).

Rojters podseća da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije ove godine ocenio da su novinari u Turskoj slobodniji nego novinari bilo gde u Evropi, navodi agencija.

„Međutim, vlasti su često koristile široko definisane antiterorističke zakone da progone novinare i desetinama njih se još sudi zbog korupcionaškog skandala u vezi sa Erdoganovim bliskim saradnicima koji je izbio decembra 2013. Turska čami blizu dna međunarodnih lestvica slobode štampe. Evropska unija, kojoj Turska želi da se pridruži, saopštila je da se ugrožavanjem štampe krše odredbe o ljudskim pravima“, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari