Petak, 11.12.2009.

13:54

Tadić: Sa identitetom u Evropu

Srbija u Evropi, sa vlastitim identitetom, suština je političkog programa moderne Srbije i Demokratske stranke, poručio je predsednik DS-a Boris Tadić.

Izvor: B92

Default images

Suština političkog programa moderne Srbije i Demokratske stranke jeste Srbija u Evropi, sa vlastitim identitetom, poručio je predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić povodom dve decenije od obnavljanja rada te stranke, na promociji knjige “Istorija Demokratske stranke”.

Promocija knjige u kojoj je u četiri toma ispisana istorija Demokratsjke stranke, bila je prilika da lider Boris Tadić nešto kaže i o budućnosto stranke.

"Danas se trudimo da legitimizujemo i nacionalne ciljeve, postavljajući drugačiji koncept od onoga koji je postojao devedesetih godina, kada se nacionalni interes mahom svodio na nacionalizam i šovinizam", rekao je Tadić.

On je ocenio da je jedina moguća nacionalna politika ona koja uvažava prava pojedinca i da je to suština politike partije na čijem je čelu, i još jednom naglasio da ulazak u Evropu ne znači odricanje od nacionalnih interesa.

Tadić je podsetio da su devedestih godina i početkom ovog veka pojedini delovi političke elite pokušali da evropeizaciju Srbije predstave kao urušavanje nacionalnih legitimnih interesa, "što apsolutno nije tačno”.

Lider DS-a je predvideo da će njegova stranka, ukoliko ne izvrši reformu, doživeti sudbinu ugašenih stranaka. A pravi put, kako je objasnio, jeste centralizacija stranke.

Tadić je naveo da procesi decentralizacije i regionalizacije mogu biti izvedeni, ukoliko se DS reformiše u "centralističkom pravcu".

“Verujem da samo centralizovan DS može proces decentralizacije izvesti tako da integritet Srbije bude sačuvan”, rekao je on.

Govoreći o istoriji DS-a, Tadić je ocenio da od osnivača DS-a Ljube Davidovića, preko Milana Grola, Dragoljuba Mićunovića, Zorana Đinđića, do njega, postoji vertikala - a to je, kako kaže, dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: