Srbija

Petak, 11.12.2009.

13:37

Austrija gradi mini HE u Srbiji

Kompanije iz Austrije zainteresovane su da grade minihidroelektrane u Srbiji, rečeno na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Austrijske kompanije ponudile su domaćim privrednicima saradnju u oblasti mašinogradnje, revitalizacije i izgradnje mini-hidroelektrana, ekologije u poljoprivredi i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Prilikom susreta političko-privredne delegacije austrijske pokrajine Štajerske sa domaćim privrednicima rečeno je da Srbija sa Austrijom ima najveći bilateralni regionalni razvojni program vrednosti pet miliona evra. Cilj ovog programa je da se propisi usklade sa EU, da se primeni ekologija u poljoprivredi, smanji siromaštvo i unapredi obrazovanje.

Klaus Kaper, direktor Koordinacionog biroa za tehničku saradnju Srbije i Austrije je na skupu u PKS rekao da Austrijska agencija za razvoj odobrava preduzetnicima do 200.000 evra pomoći za projekte koji mogu trajati do tri godine s ciljem da se unapredi priveda i menadžment.

On je kazao da na jugu Srbije postoji veliki potencijal za iskorišćenje biomase, i da će se tek videti koje su to oblasti u koje se najviše isplati investirati.

Inače, u Srbiji se od biomase može dobiti 2,6 miliona tona ekvivalenta nafte, a značajni izvori su i geotermalna i energija vetra.

Prema podacima Privredne komore Srbije Austrija je na prvom mestu među stranim investitorima u srpsku privredu. Od 2000. godine do danas ukupno je investirala više od 2,9 milijardi evra, a u Srbiji radi 280 predstavništava austrijskih firmi i banaka.

Vrednost međusobne robne razmene dve zemlje u 2008. godini je iznosila ukupno milijardu dolara, od čega je srpski izvoz bio 459 miliona dolara.

U šest meseci ove godine iz Austrije je uvezeno robe za oko 200 miliona dolara, a izvezeno za 131,6 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodju 2009. bila je 66 odsto.

Najviše su se izvozili mašine i transportni uređaji (42,2 odsto) dok hrana i izvoz živih životinja čine 14,2 odsto.

Najveći uvoznici iz Austrije u prvom polugođu ove godine bili su Drimsko-limska hidroelektrana, CT Kompjuters, Linzer Agro Trejd, Henkel-Merima, Farma-Svis, Radiodifuzna ustanova RTV Srbija, Politika novine i magazini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: