1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemački novinari osumnjičeni za izdaju države

Dijana Roščić31. jul 2015.

Nemačka tajna služba prošle godine je pokrenula posebne jedinice za nadziranje interneta. To su saznala i objavila dvojica istraživačkih blogera. Dobili su novinarske nagrade, ali su sada – osumnjičeni za izdaju.

https://p.dw.com/p/1G86o
Markus Beckedahl und Andre Meister Netzpolitik.org
Andre Majster i Markus Bekedal, Netzpolitik.orgFoto: picture-alliance/dpa/B. Pedersen

Državno tužilaštvo Nemačke je protiv dvojice novinara netzpolitik.org povelo istragu zato što je taj blog u proleće objavio interne dokumente unutrašnje tajne službe, koja se u Nemačkoj zove Služba za zaštitu ustavnog poretka. Novinari Andre Majster i Markus Bekedal su o tome pismeno obavešteni 24. jula, a javnost je za to saznala juče.

U pismu državnog tužilaštva piše: „Savezno državno tužilaštvo je povelo istragu zbog sumnje za izdaju (na osnovu paragrafa 94 Krivičnog zakonika), zbog tekstova objavljenih na internet blogu Netzpolitik.org 25. februara, 2015 i 15. aprila 2015. pod naslovom Tajna kiša para: Služba za zaštitu ustavnog poretka radi na masovnoj analizi sadržaja na Internetu (updates) i Tajne jedinice: predstavljamo novu jedinicu Službe za zaštitu ustavnog poretka za razvoj nadzora Interneta. Polazna tačka za pokretanje istrage su bile krivične prijave Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka.“

Moguća i doživotna robija

U pomenutim člancima Necpolitik je citirao izveštaj Službe za zaštitu ustavnog poretka sastavljen za poverljivo telo budžetske komisije, koji je bio označen kao – nedostupan javnosti. U Nemačkoj i EU je uobičajena klasifikacija dokumenata na: strogo poverljiva tajna, tajna, nedostupno za javnost i samo za internu upotrebu. U tom izveštaju je reč o formiranju nove jedinice Službe za zaštitu ustavnog poretka za praćenje Interneta, sa ciljem da na društvenim mrežama kao što je Fejsbuk analizira i prati kontakte i profile radikalnih osoba i ekstremista.

netzpolitik.org
Blog objavio tajne planove nemačke SlužbeFoto: netzpolitik.org

Izdajom se u Krivičnom zakoniku bavi paragraf 94. Reč je o odavanju državnih tajni „stranoj sili“, „neovlašćenom licu“ ili pukom objavljivanju takvih tajni kako bi se „naškodilo Saveznoj Republici Nemačkoj ili favorizovala strana sila“ i time stvorila opasnost „od ozbiljne štete za spoljnu bezbednost Savezne Republike Nemačke“. Minimalna kazna je godinu dana zatvora. U težim slučajevima je moguć doživotni zatvor.

Kritike sa svih strana

„Ne tretiraju nas kao svedoke, već kao saučesnike naših nepoznatih izvora. U Nemačkoj se odavno nije tako nešto radilo protiv novinara i njihovih izvora“, napisali su novinari-blogeri Bekedal i Majster osumnjičeni za izdaju. Socijaldemokrate, Zeleni i Levica kritikovali su pokretanje istrage protiv blogera.

Renate Kinast, predsedavajuća Odbora za pravosuđe u Bundestagu, oštro je napala saveznog državnog tužioca Haralda Rangea: „Ljuta sam zbog neproporcionalnosti“, rekla je ona za Kelner štat anzajger. Krivična prijava nije dugo proveravana, odmah je pokrenuta istraga, kritikuje Kinast. „S druge strane, imamo masovno špijuniranje i prisluškivanje od strane NSA. I tu se ništa ne dešava. To me je razljutilo i sa stanovišta pravne države to je blamaža.“ Imajući u vidu špijuniranje NSA, Kinast je dodala: „Da nema istraživačkog novinarstva, ništa ne bismo znali.“

Političarka Zelenih na Tviteru kaže da „Državno tužilaštvo nije povelo istragu protiv NSA. Blamaža za pravnu državu.“

Konstantin fon Noc, opunomoćenik za politiku interneta poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, za Dojčlandfunk je rekao da je istraga „maksimalno bizarna“. Mnogo toga je ispalo iz ravnoteže kada se u Nemačkoj vodi istraga protiv novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom, rekao je Fon Noc.

Ralf Stegner, zamenik šefa SPD, na Tviteru je napisao da je istraga „loš vic“ i povukao paralelu sa „aferom Špigel“ pre više od 50 godina. Tada su novinari, optuženi za izdaju zbog kritičkog članka, zaista završili u zatvoru. Levičarka Sara Vagenkneht se takođe odmah oglasila na Tviteru i istragu državnog tužioca nazvala „izdajom demokratije".

Oštrom kritikom su se oglasila i dva najveća udruženja novinara u zemlji: Predsednik Nemačkog udruženja novinara (DJV) Mihael Konken, osudio je pokretanje istrage kao „nedopustiv pokušaj da se ućutkaju dvojica kritički nastrojenih kolega. Postupak Državnog tužilaštva je potpuno preteran i predstavlja napad na slobodu štampe.“ On je pozvao tužioca da bez odlaganja obustavi postupak.

Nemačka unija novinara u Ujedinjenim sindikatima uslužnih delatnosti osuđuje istragu Državnog tužilaštava: „Ovo je namerni pokušaj zastrašivanja i sledeća faza pretećeg razvoja za slobodu štampe i rad svih novinara u ovoj zemlji. Pozivamo Državnog tužioca da odmah prekine postupak. Naša solidarnost je sa pogođenim kolegama“, rekao je predsednik Unije Ulrih Jansen.

Neće novog Snoudena

Portal nemačkog nedeljnika Cajt piše da Hans-Georg Masen, predsednik Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka, „nije početnik“ i da je „dovoljno dugo na funkciji da može da proceni posledice svojih postupaka i izjava. Krivičnom prijavom protiv Markusa Bekedala i Andre Majstera, on je praktično primorao medije da šire njegovu pravu poruku.“

Potsdamer Sicherheitskonferenz zur Cybersicherheit Hans-Georg Maaßen
Hans-Georg Masen, šef Službe za zaštitu ustavnog poretkaFoto: picture-alliance/dpa/R. Hirschberger

„Masenu je sigurno bilo jasno da se dvojica novinara neće uplašiti pisma Državnog tužilaštva, već naprotiv – da će ga objaviti. Pismo sada visi na zidu njihove kancelarije pored Nagrade za novinara godine i Grime nagrade za onlajn novinarstvo koje je netzpolitik.org dobio. Masen je takođe sigurno bio svestan toga kakve će reakcije izazvati pokretanje istrage protiv novinara u Nemačkoj, prvi put posle 1983. Moguće je da je upravo to i hteo i da se tu krije njegova prava poruka. Šta javnost misli o njemu i njegovoj službi, nije mu nevažno, ali nije na prvom mestu“, piše dalje Cajt onlajn. Mnogo važniji mu je signal koji bi mogao da se pretoči u sledeće reči: Uzbunjivači i novinari, pazite se! Vrhovni zaštitnik ustavnog poretka u zemlji očigledno želi da spreči da i Nemačka dobije svog Edvarda Snoudena ili Čelsi Mening.

Inače, Hans-Georg Masen, predsednik Službe za zaštitu ustavnog poretka, podneo je još jednu krivičnu prijavu protiv novinara: tu je reč o tajnom izveštaju povodom afere u vezi sa krticom njegove Službe u okruženju Nacional-socijalističkog podzemlja (NSU), grupe koja je godinama ubijala građane Nemačke stranog porekla. O tome su izveštavali javni servisi NDR, WDR kao i Zidojče cajtung. Državno tužilaštvo u Karlsrueu još ispituje da li ima dovoljno osnova da se i u tom slučaju pokrene istraga.