Ne pravdi po američkoj volji

Branko Vlahović

30. 07. 2015. u 22:32

Ruski veto na rezoluciju o osnivanju tribunala za avion oboren nad Ukrajinom. Zaobilaženje SB UN glasanjem u Generalnoj skupštini?

Не правди по америчкој вољи

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SEDNICA Saveta bezbednosti UN na kojoj je Rusija vetom zaustavila donošenje odluke o tribunalu za kažnjavanje krivaca za rušenje malezijskog "boinga" nad Ukrajinom pokazala je da se jedna tragedija pretvorila u žestoki propagandni i medijski rat. Obe strane se deklarativno zalažu da se utvrde krivci, ali umesto da se saradnjom dođe do konkretnih imena odgovornih, pogibija 298 putnika i članova posade pretvorila se u propagandnu bitku u kojoj je Zapad apriori zauzeo stav da je Moskva kriva za tragediju i da su "boing" srušili pobunjenici iz PVO sistema dovezenog iz Rusije.

Samanta Pauer predstavnica SAD u Savetu bezbednosti rekla je da je Rusija grubo ignorisala javno nezadovoljstvo onih zemalja koje je zadesila tragedija. Ministarka inostranih poslova Australije Djuli Bišop nazvala je ruski veto podsmevanjem na obaveze Rusije za međunarodnu odgovornost.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je kazao da "nema nikakvih razloga da se protiviš tribunalu ako nisi napravio zločin". Na to je replicirao Čurkin, pitajući ga zašto su kontrolori leta uputili avion rutom koja prolazi nad zonom gde se ratovalo i zašto nisu obelodanili snimke razgovora oficira i kontrolora leta.

EU ŽALI, RUSIJA ZA VETO Evropska unija žali što je Rusija uložila veto na predlog rezolucije o osnivanju tribunala, podsećajući da je SB UN u prošlogodišnjoj rezoluciji, usvojenoj odmah posle pada aviona na letu MH-17, najavio osnivanje takvog tribunala. Rusija, koja je nedavno vetom blokirala i usvajanje rezolucije o Srebrenici, zalaže se za reformu UN, ali nikako ne pristaje na zahteve nekih zemalja da se ograniči korišćenje veta. Moskva smatra da ono tera članove SB Un da traže kompromisna rešenja.

Na Zapadu pokušavaju da dokažu da su u pravu da je za rezoluciju o formiranju međunarodnog tribunala za kažnjavanje krivaca za obaranje malezijskog "boinga" u julu prošle godine glasalo 11 članova SB, dok su se Kina, Venecuela i Angola uzdržale, pa je Rusija upotrebila svoje pravo veta kao stalne članice SB. Takvim prebrojavanjem Zapad pokušava da svetsku javnost ubedi u svoju moralnu pobedu i sugeriše da Moskva nešto hoće da sakrije.

Međutim, baš je Rusija za to da se što pre utvrde uzroci rušenja aviona kao i kažnjavanje krivaca za tu tragediju, smatrajući da Kijev uz pomoć Zapada skriva istinu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u četvrtak je ocenilo raspravu o rezoluciji za osnivanje tribunala kao politizovanu i kontraproduktivnu. Rusija je za nezavisnu i objektivnu istragu, ali ima ozbiljna pitanja kako se ona vodila do sada.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je jasan. On je rekao da je ideja formiranja tribunala motivisana namerom da krivci budu oni koje smatraju u Vašingtonu.

Sada Malezija, ali i još nekoliko drugih zemalja predlažu da se zaobiđe SB UN i ipak formira tribunal. Neki su izračunali da bi takva odluka mogla da dobije dovoljan broj glasova u Generalnoj skupštini UN.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

nole

30.07.2015. 23:15

Zapad koristi sve i svasta za antirusku propagandu.Mora im se priznati velika strucnost i upornost da dokazu da je sve po njihovom.Danas,od ranog jutra nemacki mediji ponavljaju kako je Rusija upotrebila veto protiv predloga rezolucije da se obavi medjunarodna istraga o obaranju aviona nad Ukrajinom.Niko ne pominje predlog o osnivanju Suda !? Zaista bestidno.Tako su izvestavali o nama i oko nas.

Трифун

31.07.2015. 07:39

@nole - Први на листи одговорних за несрећу је украјинска контрола лета која је "погурала" несрећни авион дубље у зону ратних дејстава - то је и најачи доказ ко је организовао и извршио обарање авиона.

Lepo, lepo

31.07.2015. 10:07

@nole - Pa neka izvestavaju. Ipak su to Gebelsovi potomci. Ali misljenja sam da bi ovaj put mogli na kraju balade proci mnogo gore nego pre 70 godina. Rusi su tada pokazali veliku milost prema onima koji su ih hteli istrebiti. Bojim se da vise toga nece biti.

mil@n

31.07.2015. 07:00

@Zika - Lako je Rusima zato što je Putin na čelu, nema pijanog Jelcina sa kojim su vođe SAD-a, mogle da mlate kako hoće.

Mikiboy

30.07.2015. 23:19

Da je Zapad hteo da "istera pavdu"na videlo onda bi ukljucili i Rusiju u istragu cim se nesreca dogodila ali oni su hteli da manipulisu sa dokazima.Sto se tice veta zna se da je Zapad napravio vecinu u UN i iskoristavao UN za svoje politicke potrebe.Mi smo i sami osetili "pravdu"UN za vreme rata.Rusija to zna i neda da neko manipulise s'njom.

Dymitr Ogonowski

30.07.2015. 23:30

Zapad hoće takav trubunal kao i haški. Prema zapadnom tribunalu banditi, kao Orić i Haradinaj nisu krivi a Šešelj je zatvoren samo za to što se borio za svoju zemlju.

Vito Raski

31.07.2015. 00:51

Gospodo komentatori, treba da vam je jasno da zapad a posebno Ameri ne mogu bez prohibicija. Nekada je amiricki zakon uveo prohibiciju na alcohol a sada, posto su UN njihova dokazana prcija, uvode prohibiciju u ovoj tzv. Svetskoj organizaciji, svakome na pravo za istinu. Nikako ih ne napusta manija da nekog optuzuju I hapse. Pre su to radili svojim gradjanima a sada svim slobodarskim narodima Sveta. Pre su imali Nesa protiv Al Kapona. Sada su uvrteli sebi u glavu da je Amerika Nes citavom svetu.

Јабре

31.07.2015. 01:03

Они хоће трибунал ко Хашки 2 Немачких судија, 2 Британска и један Амерички.

momcilo

31.07.2015. 01:04

iz nekog razloga zapad hoce da unisti UN. sada ce da bombarduju SB sa pristrasnim I glupim rezolucijama, dok , SB ne postane obicna farsa. rusija ce morati , da stavlja veto, na veto, za sve te gluposti, I time ce se izgubiti smisao UN. zapadu ocigledno vise ne trebaju UN , jer hoce da suvereno vlada planetom. sve je to uvodnik u treci svetski rat, koji ce najverovatnije , poceti tokom fudbalskog svetskog prvenstva u rusiji.

SaleA

31.07.2015. 03:04

Zivim na "zapadu" vec 17 godina... Bukvalno, cim ustanete pocinje laž i traje dok ne zaspete, tako iz dana u dan. Na zapadu je sve laž i prevara, pohlepa, interes, nemoral itd... Deca se od malih nogu uce da ce "ako budu doktori zaraditi mnogo para" itd. Nema pravih ljudskih vrednosti, sve je sminka!! Da mogu, rado bih pobegao negde ali sam, nazalost, naivno zagrizao mamac kapitalizma jer sam bio mlad i neiskusan... Ko razume, shvatice

Tikov

31.07.2015. 07:47

Komisije u Holandiji, Engleskoj itd. koje se zvanicno bave istragom sve su u obavezi da ne objave nesto bez odobrenje Kijeva! Znaci Kijev sasvim je iskljucen kao moguc krivac i dato je mogucem krivcu pravo veta. S druge strane nisu objavljeni rezultati crne kutije i voice recordera, vise od godinu dana istrazuju slucaj, i verovali ili ne sada traze svedoke po Ukrajini za rusenje aviona sa BUK. Nijedan sud nemoze prihvatiti ovakvo sugestivno ispitivanje nesrece, ali tribunal bi mogao. Zato VETO!

eni

31.07.2015. 08:24

Naj bolja je Srpska pravda Bosnjaci pobiju Srpske Agresore i Ubice koji su dosli da ih iz Vekovnih Ognjista isteraju a Srbi posle udju i pohvataju civile koji puske u ruci nisu imali i sve zicom povezu i metak u potiljak im Pravedno po Srpski Presude.taku pravdu izgleda voli i Curki

BL

31.07.2015. 10:38

@eni - Mnogo priznanja zločina slušamo sa bošnjačke strane, kako su Bošnjaci "pravedno" presuđivali Srbima na našim vjekovnim ognjištima širom BiH, zar ne? Ma svaki dan slušamo...čak ste i Orića svi javno osudili...

Srbin iz Bosne

31.07.2015. 11:45

@eni - Neko ovde laže. Po tebi tamo nije bilo Srba na vijekovnim ognjištima, koje su komšije iz demilitarizovane zone ubijali i satirali. Malo prouči istoriju, ali istinitu. Nisu Srbi u Bosni nastali pokrštavanjem Turaka (agresora od XIV-XIX vijeka); nego su tu živjeli i ranije; tako da ne mogu biti agresori na svojoj zemlji. Po srpskoj pravdi su svi uključeni u zločine o kojima pričaš na robiji; a po tvojoj pravdi, gdje su zločinci iz redova Bošnjaka?

Milan

31.07.2015. 08:37

Idemo, teorije zavere. Vrlo je jednostavno, ko je nevin ne plasi se suda. Pogotovo ne svetska sila kao Rusija. Kad tad ce svakako saznati potpuna istina ali ocigledno je da je Rusija odgovorna.

Lido

31.07.2015. 09:03

Rusi bi ispali previse glupi da nisu izvukli pouku iz rada haskog tribunala i medjunardnih snaga za razdvajanje! Videlo se jasno sta to znaci na nasem gorkom primeru - UNPROFOR nije zastitio krajinskie Srbe vec se razbezali, sto je bio i plan Zapada, a sud u Hagu je osudio samo jednu stranu, i jos se izbrukao na primeru Seselja, unistavanjem dokaza u vezi trgovine organima, ucenama, itd. Medj snage su perfidno resenje po americkom ukusu. Obe stvari pale na ispitu za pametnog i realnog.

neprijatelj

31.07.2015. 09:16

UN je odavno samo sredstvo propagande, nikakve veze to vise nema sa međunarodnim pravom, već samo sprovođenjem interesa New religion

Prle i Tihi

31.07.2015. 09:21

Наслов је изванредан. Погодио је суштину читаве приче.

Краљевић Марко

31.07.2015. 09:53

Да се разумемо,нисам за употребу силе али ово што запад ради задњих 20-30 година је срамота и заслужују да добију по њушци,само је питање времена и њиховог безобразлука када ће то и да им се деси !!! Живела Србија !!!

Stevan Stamenic

31.07.2015. 22:21

Kako citaoci mogu da daju glasove ( + ili - ) kada nema teksta ispod osobe koja je taj tekst pretpostavljam napisala? Ko se ovde u "Novostima" igra "zmurke"?

vlada

01.08.2015. 13:38

Imam utisak, kao da se g. Čurkin nalazi na "brodu" ludaka! Doduše on to stoički podnosi i sa puno strpljenja pokušava da vrati autoritet medjunarodnom pravu! Zajapureni "globalisti" u svojoj nemoći i monotoniji, aktivirali su čak i silu poput Malezije da predloži zaobilaženje SB, da ne bude baš sve iz Amerike! Kada bi se to desilo, slobodno "ugasite svetlo" na Ist riveru, ili još bolje uselite nove NATO kancelarije! Jedino što bi bili laka meta!