Rusija izbačena sa Evrobasketa!

V. N.

29. 07. 2015. u 14:30

FIBA kaznila košarkaše Rusije zbog navodinih neregularnosti na izborima u Savezu. Prilika za ukidanje sankcije u Tokiju 8. i 9. avgusta

Русија избачена са Евробаскета!

RAMPA Svetske košarkaške federacije Rusiji! "Zbornaja" je izbačena sa Evropskog prvenstva koje počinje 5. septembra, zbog navodno neregularnih izbora u Savezu, potvrdio je potpredsednik Saveza Sergej Černov. Poslednja šansa za Ruse biće sednica FIBA 8. i 9. avgusta, na kojoj će se još jednom razmotriti ova odluka.

- FIBA je poslala pismo u naš Savez, u kojem se navodi da se Rusija ne nalazi na listi članova FIBA. Moramo da razmislimo kako ćemo da rešimo ovu situaciju, čak je pod znakom pitanja i učešće na Olimpijskim igrama. Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Rusije će doneti odluku o sledećim potezima - rekao je Černov.


Ruski mediji navode da se FIBA odlučila na ovako radikalan potez zbog dvogodišnjih sukoba u Košarkaškom savezu Rusije koji su kulminirali prošlog meseca, kada se umešao Sud u Moskvi. Ruskoj kući košarke zatraženo je da u roku od 60 dana održi sednicu Skupštine i izabere predsednika i izvršni odbor, jer je prethodan izbor proglašen nelegitimnim. Ali, nikakvih promena od tada nije bilo.


U pismu FIBA se oštro kritikuje "neprihvatljiva" situacija u kojoj se stara uprava i dalje meša u rad organizacije. Nijedna strana, ni stara ni nova, ne pokazuju nameru da se dođe do stabinosti u Savezu. Ovakav rasplet najavljen je pismom Centralnog borda FIBA 22. jula, a sada je samo potvrđen.


"Želimo da pokažemo dobru volju. I pored isključenja vaše federacije, pozivamo vas da nam se pridružite na sastanku Centralnog Biroa FIBA u Tokiju 8. i 9. avgusta, kako biste nam objasnili situaciju i pružili nam priliku da ukinemo ovu sankciju", navodi se u pismu koje su potpisali predsednik FIBA Orasio Muratore i generalni sekretar Patrik Bauman.


Rusija je trebalo da igra u A grupi na Evropskom prvenstvu sa selekcijama Francuske, Bosne i Hercegovine, Finske, Poljske i Izraela.

JUNIORKE IZUZETAK

FIBA je izašla u susret ženskoj selekciji do 18 godina, dozvolivši joj učešće na Evropskom prvenstvu, koje startuje u četvrtak u Sloveniji, dok je selekcijama do 16 godina u obe konkurencije zabranila nastup na takmičenjima. Baš kao i seniorskom timu na Eurobasketu, koji startuje 5. septembra u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Letoniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Ercov 78

29.07.2015. 14:53

Ne brinem ja za njih, vratiće se oni pa makar morali nas da izbace iz svih takmičenja.

milica jarebica

29.07.2015. 15:16

Pravedna i nadasve moralna odluka. Sve cestitke tetka FIBI. Smrt Fasizmu - Sloboda Narodu.

Roki

29.07.2015. 17:01

@milica jarebica - da je ta mantra istinita, preko noci bi ceo zapad pocrkao na najvecim mukama

Sasa

29.07.2015. 15:29

Lek je jednostavan. Paralelno takmicenje koje kako je krenulo svakim danom ce imati sve vise drzava. Svi oni koje redovno kradu, izbacuju, namestaju. Kako kosarka tako pre svega FIFA i fudbal. A svima je mnogo stalo do toga da imaju pod svojim krovom sve drzave. Na svaku najavu paralelnih takmicenja od Afrike do Lige sampiona, ULEB-a svi su vristali i nudili sve. Ako su Rusi uspeli da naprave banku BRIKS-a kao pandan MMF-u i Svetskoj banci ovo ce biti sala.

Краљевић Марко

29.07.2015. 15:39

pravda prozapadne demokratske politike,nikad eu!!!Zivela Rusija,zivela Srbija!!!

Јанко

29.07.2015. 15:43

Имамо моралну обавезу да бар упутимо протест због овога !

Лицeмери

29.07.2015. 16:45

Срамота! Кадa цртају нацистичке ознаке и упућују фашистичке пароле онда не реагују. Руси су спортска нација, као и ми. Ко је следећи Новак Ђоковић можда?

srki

29.07.2015. 16:56

vise ne znaju sta ce. Ne mogu nista Rusiji sankcijama, ne mogu nista vojno, pa bar eto mogu da ih izbace iz kosarkaskog saveza. Demokratski,sportski.Bar su pokazali ko su.

Slavko

29.07.2015. 17:00

Evo velike prilike da se Srbija pokaže velikom pred zapadnim neonacistima koji i nama i Rusima rade o glavi. KSS bi trebao da ultimativno traži vraćanje Rusije u okvir FIBA a ukoliko se to ne desi da istupe iz te mafijaške organizacije. Rusija ima sredstava da organizuje paralelni savez kojem bi se pruidružilo mnogo zemalja. Pa nek amerikanci i zapadnjaci igraju basket sa Šiptarima a mi ćemo sa nama prijateljskim državama.

ikon3638

29.07.2015. 17:58

@Slavko - hahahaha...da sa prijateljskim zemljama....hahahaha. Koje su to? kina, s.koreja? Ah, da i bjelorusija. Koji ste vi bre papci svi bre. HAHAHAHAHAHA!!!!

Snouden

29.07.2015. 22:18

@Slavko - kao prvo, za razliku od vas smo košarkaška velesila. Kao drugo, zemlje BRIKSA su više od pola planete. Kao treće, na njima je budućnost. Kao četvrto, aj zdravo.

hohoho

30.07.2015. 00:22

@Slavko - Ovi papci za razliku od tebe ne biraju prijatelje prema kriterijumu ko je u kom trenutku najjaci pa hajmo da se prisljamcimo uz njega. Pametnome dosta, mada nisam siguran da si ti taj.

VASKE

29.07.2015. 17:41

Kakva slabost FIBE da sam na mestu ruskih političara napravio bih novu ligu, a ovaj budj sa zapada neka igra košarku, fudbal, odbojku, rukomet sa PRIJATELJIMA sa Kosova. S R A M O T A.

VASKE

29.07.2015. 17:41

Kakva slabost FIBE da sam na mestu ruskih političara napravio bih novu ligu, a ovaj budj sa zapada neka igra košarku, fudbal, odbojku, rukomet sa PRIJATELJIMA sa Kosova. S R A M O T A.

sonsi

29.07.2015. 17:54

Sta su zapadni fasisti,vidjeli da ne mogu nista sankcijama,molicete vi Putina, za mnoge stvari,nije ovo Rusija pod Jeljcinom..PODRSKA RUSIJI..

vlada

29.07.2015. 18:37

Budalaština i nevidjena hajka! NATO - FIBA je obesmislila sport ali pošto je u pitanju američki interes /kapitalizam/ sve je dozvoljeno! Mislili smo da je vreme mešanja politike i sporta iza nas!? Ne, ono je još i pojačano, a to znači da "idemo u nazad"! Ameriko, časovnik ne možeš zaustaviti, pogotovo ne na silu! Rusija i Kina idu napred a ti si "prošlost"! Neće Rusija izgubiti, nego košarka! Uostalom postoji istorijat!

xyz

29.07.2015. 18:41

Ова вест није истинита. Није тачно да су кошаркашке репрезентације Русије избачене са такмичења, нити се доводи у питање њихово учешће у европским првенствима и другим такмичењима репрезентација.

moze i ovako...

29.07.2015. 18:48

sad lepo srbija,grcka,spanija...I ostale normalne zemlje neka se povuku sa prvenstva I neka im igraju moldavija,gruzija,madjarska I sve ostale kosarkaske vele sile!!!!

Čaruga

29.07.2015. 19:22

Rusija bi trebala sada zajedno sa Kinom i Indijom da osnuje sportski savez i da se takmiče sve države koje to žele u svim sportovima. Sadašnja FIBA je pokazala bezbroj nedostojnih, jednostranih, nepravednih odluka u sportu i časni sportisti bi sami trebali da se razmisle dali da se takmiče u takvom savezu. Rusija samo neka preispita odluku FIBE.

pravila

29.07.2015. 21:18

@Čaruga - Pa činjenica je da su izbori neregularni i trebaju obaviti nove. Nevidim ništa sporno i FIBA je ovde u pravu. Neka obave nove izbore i izbegnu diskvalifikaciju!