Keri se zalaže za usvajanje sporazuma sa Iranom

Bilo bi sramno, a bio bi nanet i udarac američkom kredibilitetu na svetskoj sceni, ukoliko američki Kongres odbije nuklearni sporazum koji je postignut s Iranom

Izvor: B92

Petak, 24.07.2015.

20:55

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je izjavio američki državni sekretar Džon Keri.

"Da li vi mislite da će se ajatolah vratiti za pregovarački sto ukoliko Kongres odbije sporazum i ponovo ga pregovara", rekao je Keri na Savetu za spoljne odnose u Njujorku.

Keri je, kako navodi AFP, nekoliko poslednjih dana proveo u nastojanju da ubedi skeptične Amerikance i republikansku većinu u Predstavničkom domu, da odobre sporazum s Iranom.

Američki Kongres, u kojem republikanci čine većinu, ima rok od 60 dana da razmotri sporazum, nakon čega može da ga odbaci, ali Obama onda može da na tu odluku uloži veto, zaključuje AFP.

Keri je upozorio da ukoliko Kongres ne odobi sporazum, u tom slučaju bi Izrael i SAD bili izolovaniji. Prema njegovim rečima, sporazum je najbolji način da se Iran spreči da razvija atomsko oružje.

"Naši prijatelji u Izraeli bi bili izolovaniji a mi bi izgubili Evropu, Kinu i Rusiju", rekao je Keri.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je u ponedeljak sporazum kojim se nuklearni program Irana ograničava u zamenu za ublažavanje sankcija, ali će moći da ponovo uvede kaznene mere UN tokom narednih 10 godina ukoliko Teheran bude kršio ovaj istorijski sporazum.

Petnaestočlano telo je jednoglasno usvojilo rezoluciju koja je deo sporazuma postignutog u Beču prošle nedelje između Irana i velikih svetskih sila.

Ukoliko, međutim, SB UN dobije pritužbu da Iran krši sporazum, onda će glasati u roku od 30 dana o novoj rezoluciji kojom bi se produžio rok za ukidanje sankcija.

Ukoliko, pak, SB UN ne izglasa takvu rezoluciju, sankcije će Iranu biti automatski ponovo nametnute.

EU je takođe u ponedeljak odobrila nuklearni sporazum sa Iranom, dok je administracija američkog predsednika Baraka Obame uputila nuklearni sporazum Kongresu, koji ima 60 dana da ga razmotri.

Rezolucija koju je odobrio SB UN dozvoljava Iranu da se snabdeva balističkom raketnom tehnologijom i teškim naoružanjem kao što su tenkovi i juršni helikopteri, ali su SAD obećale da će staviti veto na takve zahteve.

Čim sankcije Iranu budu mogle da budu ukinute, sedam prethodnih rezolucija UN biće okončane, a mere sadržane u rezoluciji koja je usvojena u ponedeljak stupiće na snagu, zaključuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: