Dokle god svest građana, odnosno mladih sklonih vandalizmu ne bude na odgovarajućem nivou, moraće da se preduzimaju preventivne mere zaštite imovine, zaključili su predstavnici zrenjaninske lokalne samouprave, osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“ i Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, koji su dogovorili podizanje zida na jednom od ulaza u školsko dvorište.


Naime, povod za ovakav potez su višegodišnji problemi sa javnim redom zbog čega se dešavalo da apoteka i zdravstvena ambulanta u Štrosmajerovoj ulici u Zrenjaninu budu obijane, iškrabane grafitima a na kraju i zapaljene. Sve se to dešava noću, kada se pojedinci skupljaju u parku koji okružuje ovaj kompleks.

– Prostorije apoteke i ambulante obijane su više puta, ponekad ne zbog krađe već iz čiste obesti. Rušili su nam već jedan zid, pa smo morali da ga ponovo podižemo. Sada će prolaz između apoteke i škole dobiti visoku ogradu, sa kapijom, koja će biti otvorena samo preko dana. Problema imamo i u drugim ambulantama, a do sada se najbolje pokazao alarmni sistem kao zaštita, bolji od video-nadzora – navodi Miodrag Subić.

Pošto se ambulanta graniči sa školskim dvorištem OŠ „Dr Jovan Cvijić“, isti problem dele i komšije prosvetari, koji poslednjih meseci nisu bili pošteđeni brojnih lopovluka. Nedavno su razbijena vrata škole koja vode u hol, opljačkana je računarska oprema, a jednom prilikom zapaljen je i kontejner.

– Dešavalo se da oni koji ulaze u dvorište zapale kontejnere, zaticane su flaše od alkohola i slično, iako u školi postoji video-nadzor, koji očigledno ne rešava problem. Od 1960. godine, kada je građena školska zgrada, prostor školskog dvorišta oplemenjen je sadnicama, formiran je park i želimo da se taj prostor očuva, da bude bezbedan i da se u park i na sportske terene vrate detinjstvo i bezbedna igra, rekla je direktorka ove škole Biljana Jovanov.

Lokalna samouprava pomoći će gradnju zida, a radovi, kako je najavljeno, treba da počnu naredne nedelje.

– Interes Gradske uprave jeste da se poveća bezbednost u školama, ali i njihovoj okolini. Pomoći ćemo podizanje ovog zida, ali i da se bolje osvetli dvorište škole. Do sada smo najviše ulagali u povećanje saobraćajne bezbednosti dece pored škola, navodi zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Ove godine Grad Zrenjanin izdvojiće i osam miliona dinara za izgradnju ležećih policajaca pored škola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari