27. jun  2008. 00.15  | Izvor: Tanjug

Španci pregazili Ruse na putu do finala!

BEČ - Fudbaleri Španije sinoć su stigli do svog trećeg finala šampionata Evrope, nakon briljantne partije i nove visoke pobede nad neubedljivom Rusijom - 3:0 (0:0). "Crvena furija", kojima uopšte nije smetala baksuzna žuta oprema, od početka do kraja je kontrolisala igru, a onda je u drugom poluvremenu pregazila zbunjene "baćuške" sa tri gola, kojima su prethodile prelepe akcije veznog reda.

Aragonesova ekipa je bila dominatna ekipa tokom svih 90 minuta, naročito u pas igri, dok Rusi nisu uspeli da ponove prikazano protiv Švedske i Holandije. Golove su postigli Ćavi u 50. Guiza u 73. i Silva u 81. minutu, a dvostruki asistent bio je rezervista Sesk Fabregas.

Obe ekipe ušle su u meč sa dva napadača, a kao i na meču prvog kola grupe D, Španci su krenuli ofanzivnije, dok su Rusi ponovo delovali zbunjeno. Logično, do prve šanse stigli su Španci, a priliku za gol je propustio Tores. Sledi šut Vilje u 11. minutu, a u 16. i prva šansa za Ruse. No Pavličenko je bio neprecizan, a nešto kasnije španska odbrana je zaustavila i prodor Aršavina. Konačno prvu ozbiljniju priliku za gol Rusi su propustili u 31. minutu kada je Pavličenko sa 18 metara šutirao tik pored leve stative gola Ikera Kasiljasa.

Ipak, umesto ofanzive Rusa usledila je još bolja igra Španaca iako je u tom periodu povredu je zaradio David Vilja prilikom izvođenja slobodnog udarca. Prvog strelca zamenio je formacijski defanzivniji Sesk Fabregas, ali se to uopšte nije osetilo u igri Španije, naprotiv.

Ista slika viđena je i na početku drugog poluvremena, a Španci prvu priliku pretvaraju u vođstvo.
Ćavi je pokrenuo akciju, proigrao Inijestu na levoj strani, a ovaj mu, čini se, iz polu-šuta vratio loptu na 10 metara od gola, a fudbaler Barselone lako savladao Akinfejeva. Odmah zatim priliku propušta i Tores, a apsolutna dominacija Španije se nastavlja prilikama Toresa, Ramosa, Fabregasa...

U 73. minutu Španija duplira vođstvo nakon što je posle akcije Ramosa, Fabregas prelepo poslao potkupanu loptu Guizi. Najbolji strelac Primere je rutinski savlado Akinfejeva.
I do kraja meča je mirisalo na još pogodaka u mrežu Rusa, a konačnih 3:0 je postavio Silva.

Španija je tako posle 24 godine stigla do finala Evropskog prvenstva i u nedelju će protiv Nemačke imati priliku da po drugi put osvoji trofej.