Najnovije vesti
Vesti Svet
Obama pozdravio rezoluciju SB UN o sporazumu sa Iranom

Obama pozdravio rezoluciju SB UN o sporazumu sa Iranom

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se podržava nuklearni sporazum postignut između velikih svetskih sila i Irana.

Barak Obama
Barak Obama

SB UN odobrio je ranije danas sporazum kojim se nuklearni program Irana ograničava u zamenu za ublažavanje sankcija, ali će moći da ponovo uvede kaznene mere UN tokom narednih 10 godina ukoliko Teheran bude kršio ovaj istorijski sporazum.

U zamenu za ukidanje sankcija SAD, EU i UN, Iran će biti podvrgnut dugoročnim ograničenjima nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da ima za cilj izradu atomske bombe, ali za koji Teheran tvrdi da ima mirnodopske svrhe.

EU je danas odobrila nuklearni sporazum sa Iranom, dok je Obamina administracija uputila nuklearni sporazum Kongresu, koji ima 60 dana da ga razmotri.

Rezolucija SB UN dozvoljava Iranu da se snabdeva balističkom raketnom tehnologijom i teškim naoružanjem kao što su tenkovi i juršni helikopteri, ali su SAD obećale da će staviti veto na takve zahteve.

Čim sankcije Iranu budu mogle da budu ukinute, sedam prethodnih rezolucija UN biće okončane, a mere sadržane u rezoluciji koja je danas usvojena stupiće na snagu, zaključuje britanska agencija.