Tivat: General Đukić uhapšen po hrvatskoj poternici

S. J. MATIĆ V. RADOJEVIĆ

19. 07. 2015. u 17:41

MUP Crne Gore, na osnovu poternice, u Tivtu priveo generala SVK Borislava Đukića

Тиват: Генерал Ђукић ухапшен по хрватској потерници

Sa tivatskog aerodroma general odveden u zatvor u Spužu

SRPSKI general u penziji Borislav Đukić (67) uhapšen je u subotu uveče na aerodromu u Tivtu po poternici iz Hrvatske, koja ga traži zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u Srpskoj Krajini i zbog navodnog rušenja brane na Perući.

Đukić je državljanin Srbije i uhapšen je kada se iz Crne Gore vraćao za Beograd. Iako je godinama išao na odmor u Herceg Novi, general Đukić je priveden 15 dana uoči hrvatskog obeležavanja "Oluje". Među izbeglim Krajišnicima u nedelju je vladalo veliko ogorčenje.

Hapšenje se dogodilo na aerodromu u Tivtu na povratku generala, koji je bio sa suprugom sa mora u Beograd. Priveden je dok je čekao let sa suprugom Radmilom.

- Vraćali smo se iz Herceg Novog, gde smo bili mesec dana - priča nam Radmila. - Kada smo dolazili, pregledali su nam dokumenta i nije bilo nikakvih problema. Međutim, u povratku za Beograd prošli smo svu proceduru i u prostoru za ukrcavanje čekali avion. Tada nam je prišao policajac i zamolio Borislava da mu ponovo pokaže ličnu kartu. Pogledavši je, tražio je da pođe sa njim da nešto provere. Posle nekog vremena Borislav se vratio i rekao mi ti idi, ja moram da ostanem.

Subotu na nedelju noć general Đukić proveo je u policijskoj stanici u Tivtu. U nedelju je prebačen u Podgoricu, gde mu je određen pritvor. Sada se nalazi u zatvoru "Spuž"

Znao je da je za njim raspisana poternica Hrvatske, ali prema rečima njegove supruge, nisu znali da je u međuvremenu postala i Interpolova.

- Spolja je bio miran, tešio me je na aerodromu i rekao: "Nemoj da se sekiraš, izdržaću ja to" - priča nam prilično potresena supruga Radmila. - Ne znam kako se oseća. On deluje jak čovek, ne pokazuje nikad da mu je teško, takve je prirode.

Radmila kaže da je Borislav dijabetičar. Dozvolili su mu da se javi supruzi i iz Tivta i iz Podgorice.

- Rekao mi je šta da mu pošaljem od stvari, jer ništa nema osim onoga na sebi - kaže nam Radmila. - Nismo verovali da bi ovako nešto moglo da se desi. Godinama idemo u Crnu Goru i sad odjednom da ga uhapse.

Borislav Đukić je tokom rata bio zamenik komandanta Glavnog štaba Vojske Srpske Krajine i komandant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA.

Hrvatska je protiv Đukića raspisala poternicu još 1993. Prema njoj, generali Ratko Mladić i Mile Novaković naredili su Đukiću i majoru Milanu Korici da se postavi eksploziv i brana na Perući digne u vazduh. Hrvati tvrde da je postavljeno 30 tona eksploziva, brana se urušila, a nastala šteta procenjena je na 25,5 miliona tadašnjih maraka. Ovim rušenjem, kažu Hrvati, dovedeni su u opasnost životi 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša, naselja nizvodno od reke Cetine.

SVEDOČIO MILOŠEVIĆU U HAGU

BORISLAV Đukić je ranijih godina bez problema putovao i niko ga nikada nije privodio. Išao je i u Holandiju, gde je pred Haškim tribunalom bio svedok odbrane Slobodana Miloševića i Milana Martića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

jovandeka

19.07.2015. 18:14

Šta b ovo,"braća" montenegrosi počeli da obeležavaju oluju pre onih U na čelu.Jadan je narod kad ne zna čiji je i kome pripada.Šta drugo i očekivati,kad su njima perjanice albanci.Ovo je dobar znak da se pohapse po Srbiji svi montenegrosi.a koji se po poternicama kriju u našim granicama.Sve odmah isporučiti zemljama,koje ih potražuju.pa da se ako ništa a ono vrati milo za drago.Čudi me kako niko od naše vlade ne preduzima ništa da ova hajke na Srbe već jednom prestanu.

Paja Patak

20.07.2015. 00:40

@jovandeka - "ništa ne nauči Pačurlija ta....". Ko bi rekao da je general niske inteligencije ? A šta je on tamo radio u Crvenoj Hrvatskoj ? Zar nigde nema lepog mora nego u Đukanistanu koji se trudi da sapere sa sebe činjenicu da je "leglo zločinaca". Već je otrcani crni humor da su svi srpski zločinci poreklom Crnogorci: Arkan, Radovan, Stanišić, Milošević...da su svi komunistički zločinci iz Crne Gore. Kapičić, Vlahović (ispiranje mozga omladini), da je najzaslužniji za Kosovo Svetozar Vukmanović-Tempo...

Bas si Paja Patak

20.07.2015. 14:57

@jovandeka - a odakle su Tesla, Milankovic, Pupin, Milos Obrenovic, Karadjordje... pa i Djokovic? Svi su poreklom iz Crne Gore. Ali, to precutkujes, je l' da?

ЗВЕЗДАН

19.07.2015. 18:36

Хрватски парадокс и „Мики Маус“ тужилаштва. Испаде да ко год је бранио свој народ од усташког кољачког нагона, тај је ратни злочинац! Шта су требали да раде? Можда да им сами наоштре "србосјеке"? Можда да чекају да се понови геноцид из доба НДХ ? Нажалост, пристрасно правосуђе Хрватске и БиХ функционише по принципу средњовековне инквизиције, која служи за терорисање и заплашивање српског народа, а Србије и Црне Горе по принципу несувереног полтронства.

Dejan

21.07.2015. 09:37

@ЗВЕЗДАН - Aman vise sa tim NDH. Dokle cete vise da koristite istorijske cinjenice onako kako vama odgovara. I nasi su ubijali na Banjici i u Nisu na crvenom krstu. Da li to znaci da treba sami sebe da se plasimo?A o pristrasnosti pravosudja nemamo mi sta da pricamo ostalima.Optuznica postoji. Ako ima dokaza osudice ga; ako nema, pustice ga na slobodu. Ko ima znanja o cinjenicama slucaja a ne o Jasenovcu, janjicarima i ostalim nebitnim temama, neka ide kao svedok coveku.

Milan

20.07.2015. 02:54

Koji bedni i kukavni ostatci komunistickih drugova koji sebe nazivaju Crnogorcima, a sa njim veze nemaju

Petar

20.07.2015. 09:56

srbijo hitno uhapsi hrvatskog generala za ratne zlocine pocinjene prema srbima od 1991-1995 u hrvatskoj. reciprocitet mora postojati.

Jura

20.07.2015. 12:59

@Petar - Pa što nebi uhapsila i Turčina što je ubio srbskog navijača u Turskoj, odkad se to hapse tuđi državljani za zločine na tuđem teritoriju.

SOS

20.07.2015. 14:26

Prodali su sav svoj kamen sad prodaju i vlastitu bracu samo da nebi posteno radili i zaradjivali. Proglasit ce oni i Njegosa ratnim zlocincem.

GALEB BIJELI

20.07.2015. 14:31

Vidim da nweki odapinje otrovne strelice prema Crnoj Gori i Crnogorcima, a pojma nemaju ZAŠTO! Bitno je da se nešto napiše, pa taman lupetali bez veze,kao što mnogi čine. Gospodo; ovaj general je nalogodavac rušenja brane Peruča,zbog čijeg poteza je moglo nastradati preko 50.000 ljudi! Da li u vašu glavu mogu ući ovi podaci?? Iskreno- bojim se!

predrag

21.07.2015. 00:03

@GALEB BIJELI - Golube brate .Što ne reče da je rušenje brane bio potez očajnika jer su tvoji bojovnici napali i zbrisali sa zemlje 30 srpskih sela a koji su pritom bili zaštićena UNPA zona (kao Srebrenica nad kojom lijete krokodilske suze) General Mladić je -kako dolikuje oficiru tamo dozvolio evakuaciju nejači a tvoje ustaše su spalile i miša u duvaru.Za izručenje Milogorcima treba odma isključiti struju vodu vazduh hranu,voz put avion.SVE!!!.Jasno je da će ovaj komentar biti cenzurisan ali ču moći zaspati.

LETI LETI

21.07.2015. 09:55

Moj galebe bjeli.Sječa Srpskih knezova. Mekši se pokazao Crnogorski kamen,nego što je izgledao.