Društvo

Helikopteri pomogli, borba s požarima nastavljena sa zemlje (FOTO)

Helikopteri pomogli, borba s požarima nastavljena sa zemlje (FOTO)
Helikopteri pomogli, borba s požarima nastavljena sa zemlje (FOTO)

TREBINJE - Peti dan borbe sa vatrenom stihijom na trebinjskim brdima i u Trebinjskoj šumi započeo je dejstvom helikoptera Oružanih snaga BiH koji je sinoć, zajedno sa ostalim gasiocima, spasio selo Staro Slano nedaleko od Trebinja, a novim dejstvima jutros od 5 časova doprinio da se pod kontrolu stavi i požar u susujednom selu Lug.

"Trenutno gasimo požar prema selu Zagora, koji se proširio iz pravca Luga i tu se trenutno nalazi 12 ljudi, vatrogasci, pripadnici Oružanih snaga BIH i mještani, koji dežuraju duž 200 metara vatrene linije", kaže Lazar Vučković, zamjenik komandira Vatrogasnog društva Lastva.

Dodaje da je veliki doprinos smirivanju vatrene stihije dao helikopter Oružanih snaga BiH koji je sinoć dejstovao tri puta u Starom Slanom sa po dvije tone vode, kolika je nosivost korpe sa vodom koju vuče, dok je jutros od 5 do 9 časova dejstvovao ponovo oko sela Lug, prema selu Zagora na trebinjskim brdima, koje su nadlijetali sedam puta i izlili 14 tona vode.

S obzirom da helikopter ne dejstvuje u vrijeme kada su visoke temperature vazduha, ponovno letenje se planira večeras u 19 časova, a na grebenima iznad sela Lug prema Zagori su angažovani vatrogasci, radnici Centra za gazdovanje kršom i Oružane snage BIH.

Gasioci, međutim, kažu da je još neizvjesno kada će požari biti u potpunosti ugašeni, jer se situacija iz momenta u momenat mijenja, posebno zbog vjetra koji raspiruje vatru i na novim mjestima i tamo gdje je ugašena...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije