Život

Subota, 11.07.2015.

17:55

Tri dana do Plutona: NASA spremna za istorijski trenutak

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za istorijski prelet patuljaste planete Pluton koji će 14. jula obaviti letelica “Novi Horizonti”.

Izvor: klix.ba

Default images
Pluton i njegov satelit Haron/ Foto: NASA

Osim toga, u utorak će biti obeležena i 50. godišnjica prvog uspešnog preleta neke planete. Naime, 14. jula 1965. godine, NASA-ina letelica Mariner 4 po prvi put se približila i izbliza fotografisala planetu Mars.

Na sličan način “Novi horizonti” će sakupljati podatke sa Plutona i njegovih satelita, i tako po prvi put u istoriji Zemlji i čovečanstvu približiti popularno nebesko telo koje se do pre nekoliko godina smatralo devetom planetom.

Letelica je lansirana 19. januara 2006. godine, a pre desetak dana naišla je na veliki problem kada je prešla u tzv. "sejf mod" i prekinula komunikaciju sa Zemljom. Na sreću, naučnici su uspeli ponovo da aktiviraju letelicu i spasu devetogodišnju misiju u koju su uložene milijarde dolara.

Izvor: Klix

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: