Usvojene izmene Zakona o hipoteci

Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o hipoteci kojima se omogućava vansudski postupak namirenja iz vrednosti dobijene prodajom nepokretnosti pod hipotekom

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

19:24

Default images

Izmene omogućavaju poveriocima, naročito kod udruženih zajmova, da odrede jedno lice koje će starati o njihovim pravima i obavezama i da se otvori jedan račun na koji idu sva sredstva o prodaji hipotekarne vrednosti.

Poveriocima se omogućava da biraju formu ugovora pogotovo u slučaju hipoteke, a novine u zakonu su i tranpsarentnost u postuku upozorenja i izvršenja.

U obrazloženju zakona je navedeno da će izmene dovesti do višeg stepena pravne i ekonomske sigurnosti učesnika u poslovima koji podrazumevaju uspostavljanje hipoteke, kao sredstva potraživanja.

Navedeno je da će se omogućiti bolji položaj kreditora na srpskom tržištu, zaštita dužnika, odnosno vlasnika hipotekovane nepokretnosti, ubrzanje finansijske i privredne aktivnosti u zemlji, naročito izgradnje i ulaganja u privredu kao i razradu i doradu jednog od klasičnih mehanizama građanskog prava.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Ko je kriv za težak život građana?

U Skupštini Srbije se opet povela rasprava poslanika bivše i sadašnje vlasti o tome ko je odgovoran za težak položaj građana i ko je kriv za to što građani ne mogu da vraćaju kredite.

Raspravi o amandanima na zakon o hipoteci je umesto ministra finansija Dušana Vujovića prisustvovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, zbog čega je negodovao poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković, navodeći da ona apsolutno nije upoznata, ni kompetentna da govori o tom zakonu.

Živković i poslanici Demokratske stranke (DS) ocenili su da se predloženim izmenama ne štite interesi građana nego se dodatno otežava položaj onih koji su uzeli kredite.

Oštru kritiku predloženih izmena uputio je poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić koji je ocenio da će njegovim usvajanjem "svima biti samo gore", kao i samostalni poslanik Janko Veselinović koji je naglasio da se predloženim izmenama "stavlja omča oko vrata hipotekarnim dužnicima".

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), navodili su da su izmene zakona neophodne kako bi se ispravile greške i šteta prethodne vlasti, zbog kojih su aktivirane hipoteke nad imovinom građana.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je rekao i da je za banke svejedno da li je u njih "ušao pljačkaš ili Janko Veselinović s čarapom na glavi", jer je "efekat isti".

Predsedavajući Konstantin Arsenović više puta je opominjao poslanike vlasti i opozicije, zahtevajući od njih da se vrate na dnevni red.

"Vodite računa šta govorite", često je opominjao Arsenović, ali do kraja rasprave o amandmanima nije izrekao ni jednu kaznu.

U Skupštini Srbije u toku je pauza, a za 17 sati zakazano je glasanje o ovom zakonu i jednom vojnom sporazumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: