Sednica SB UN odložena za sredu u 16 sati

Tanjug

07. 07. 2015. u 12:50

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za sredu u 16 sati po srednjoevropskom vremenu. Rusi planirali da ulože veto

Седница СБ УН одложена за среду у 16 сати

Savet bezbednosti

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za sredu u 16 sati po srednjoevropskom vremenu..

Sednica Saveta bezbednosti prvobitno je bila zakazana za 16 sati, pa pomerena za 17 po srednjoevropskom vremenu. Zatim je bila zakazana za 21 sat, dok na kraju nije odložena za sredu u 16 sati po našem vremenu.

Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Saveta bezbednosti na kojoj je trebalo da bude razmatran predlog britanske rezolucije o Srebrenici, kineske diplomate pokušavale su da pronađu rešenje sa predstavnicima SAD i Rusije, saznaje RTS.

Rusija je ranije u toku dana članicama Saveta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije, javio je Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Franucska agencija prenosi da je sednica Saveta bezbednosti UN odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocenio je da nacrt "stvara podele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u toku dana obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica. Tekst britanske rezolucije je apsolutno neprihvatljiv za Srbiju.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je nedavno da dokument nije u cilju pomirenja već da je naprotiv produbio podele i probudio teške emocije u regionu.


KINA PREDLAŽE ODLAGANjE GLASANjA O REZOLUCIJI DO KONSENZUSA

Kina, stalna članica Saveta bezbednosti UN, predložila je ranije danas da se glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tela svetske organizacije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odlozi dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predlozeni tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

RUSIJA NIJE PODNELA SVOJ PREDLOG REZOLUCIJE

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je ranije u toku dana da Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije o BiH. Tako da će se večeras u Savetu bezbednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata i da će nakon toga sve biti poznato.

Kada je reč o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podela.

"Predsedik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravno, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu", rekao je Dačić.

On je dodao da veruje da će članice Saveta bezbednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podelama.

"Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo", smatra Dačić.

Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BiH.

"I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju", rekao je Dačić.

Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posledicama reč, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

"Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma", ukazao je Dačić.

Taj sporazum su, podsetio je, predložile velike sile.

"Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi", rekao je Dačić.

Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovde je reč o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj, zapitao je on.

Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi "nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama".

"Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanij ima velike interese u islamskom svetu i misli da će se tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najklakše da tako namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija "skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

miki

07.07.2015. 13:11

kako to ne razumem. imas tako dobre odnose a u isto vreme oni te tako ponizavaju.ako ti je neko prijatelj on ne bi trebao da se oseca dobro ako te ponizi.bas svasta prica dacic.

auuu

07.07.2015. 13:16

PO mom misljenju dokle god srbi ne budu naucili da vode rat sa olovkom ne sa pistoljima nozevima ili drigim naoruzanjem koje je opasno po civilno stanovnistvo treba je kaznjavat jer kako su mogli da se cesi i slovaci bez ijednog opalenog metka podvoje a srbi to ne mogu a danas im eto objasnjenje naucite prije svega da pisete i vodite borbu sa olovkom a do tada ce proci jos vremena da svatite borbu sadasnjeg doba i ratovanja

pametnjakovicima

07.07.2015. 14:08

@auuu - Dragi gospodine, Srbi se ne mogu boriti (tj. braniti) olovkama kada ih napadnu puskama, osiromasenim uranijumom, srbosjecima itd. Mozda je bolje da svoj apel za druge oblike ratovanja uputite nasim napadacima. Ako oni pismeno napadnu sigurno se mi necemo nepismeno braniti. Pozdrav iz (na odbrani od novih Jasenovaca stvorene) Republike Srpske

Nick.cdn

07.07.2015. 15:40

@auuu - Da, da moj prijatelju, Cesi i Slovaci su se "podvojili" kako ti rece bez ispaljenog metka!!! samo jos da si naveo da isti ti nisu u svojoj medusobnoj istoriji imali nista ni slicno Jasenovcu, Gradisci, Jadovnu i slicnim stratistima srpskog naroda onda bi tvoj komentar imao smisao. Do tada je tvoj komentar samo jedan AUUU!

Dumar

07.07.2015. 13:24

Ne razumem, zasto se Rusi ne odrede jasnije, zasto ne kazu da ce staviti veto? Mozda zato sto nece, posle debate, ni biti glasanje, jer se ne mogu sloziti oko sadrzine teksta. Ne znam, videce se sta je, jos malo.

MatijaBG

07.07.2015. 14:55

@Dumar - Zato što gledaju svoj interes i zato što koriste Srbiju u svrhu toga....sigurno im je Zapad nešto ponudio po pitanju Ukrajine....samo,mi smo jedan zatutljen narod i naravno,to svi koriste!Rusi nikad nisu ,niti će biti pravi prijatelji.

sreto

07.07.2015. 15:57

@Dumar - @MatijaBG, ja bi pre rekao, da je razlog Srpska vlada, koja je proglasila Blera, Bajdena i Nulandku za Srpske prijatelje !!!

ranko75

08.07.2015. 04:00

@Dumar - A da li smo mi zasluzili da se rusi svadjaju sa drugima zbog nas?Jesmo li to mi dali NATO-u,koji nas je bombardovao imunitet na teritoriji Srbije,sta god da nam urade, a rusima za njihovu humanitarnu bazu u Nisu pokazali sipak. To mi samo na recima podrzavamo Ruse, a u stvari u praksi se ponasamo licemerno,i nasi politicari pevaju rusima pesme o bratskoj ljubavi,a onda odmah trce u americku ambasadu da ispricaju o cemu su sa rusima razgovarali.

ranko75

08.07.2015. 04:01

@Dumar - Rusi gledaju svoj interes, ali taj njihov interes se poklapa sa interesom Srbije,dok zapad gleda svoj interes i njihov interes je da sto vise naude Srbiji.

momcilo

07.07.2015. 13:39

ovo je kec na desetku rusiji, srbija sada mora sa rusijom. rusija nece uloziti veto. mozda je to sto hoce englezi, da srbi dopuste rusima baze, koje ce biti uperene u EU. evropa je sa glupom , tupavom, podanickom, idiotskom, sebicnom, pokvarenom politikom nemacke u velikim g....

Деки

07.07.2015. 15:02

Полако са острашћеношћу, Руси нису предали своју верзију резолуције, јер знају унапред да неће бити прихваћена. Као што сви ми знамо, да ће уложити вето на енглеско баљезгање и ту је крај приче. Ако се то не догоди, ја лично више никада не бих изговорио име Русија, зато ће се догодити и биће вета на енглески "ветар"!

Aleksandar

07.07.2015. 16:00

@Деки - Da li si siguran da ce Rusija uloziti veto? Nije prvi put da nas je ostavila na cedilu. Ja mislim da nece uloziti veto.

crni

07.07.2015. 16:51

@Goran - gorane,gorane danas je sve matematika a rusi su poznati I na tom području I nemoj da te čudi da I oni računaju I to dosta kvalitetno,a naša nesretnica/ srbija / bi da potire zakone fizike / u isto vrijeme na dva mjesta/ moraće da se odredi a do tada uživaj I gledaj ruski račun I da ima boga pustili bi nas niz vodu

niksic

07.07.2015. 15:43

SB, institucija koja je izgubila svoju vrijednost. Tu veliki sude malima, a oni nikome nisu odgovorni. Moderna monarhija. Rusi, Amerikanci, Kinezi, Britanci i Francuzi rade gotovo sta hoce da bi zastitili svoje interese. Ako Rusija ne ulozi veto, jos jednom ce pokazati svoju nedoslednost. Ne trazimo od njih da nas vojno brane, nego da samo podignu ruku. Za njih malo, a za nas mnogo. Na kraju krajeva, fakti govore da u Srebrenici nije bilo genocida, sto Rusima olaksava poziciju.

Ljubica

07.07.2015. 19:31

@Cccc - Влада Велике Британије никако да се сети сопственог геноцида у којима су припадници британске империјалне војске буквално уништили преко две милијарде људи на неколико континената!

Boskan

07.07.2015. 15:53

Zasto se o ovome pocelo razmatrati u skorije vrijeme, a ne na primjer prije nekoliko godina? Dok u ukrajini vlada ratno stanje, povlace se potezi da se oslabi istocna evropa i balkan, a to je zapad osmislio da u jednom potezu ubije dvije muve, ne bi li se on odrzao. Jer, vidimo zapadna evropa nece mozi jos dugo da se odrzi ako im se zemlje polako udaljavaju jedna od druge i izlaze iz unije. Zato oni moraju da osabe zemlje sa vec slabom ekonomijom ili da ih dovedu do kriticne tacke.

ssssss

07.07.2015. 16:04

Mi smo ucinili sve ovima sa zapada ... razvalili smo svoju drzavu, izrucili svoje gererale hagu, razvalili ekonomiju, vojsku, sa svih strana stizu pohvale da je Srbija ostvarila zapazene rezultate, i sad ova rezolucija. Pa doklen majku mu ???!!!

Vesna

07.07.2015. 16:12

Pa i nasi politicari su cas naklonjeni zapadu cas Rusiji sad Rusi igraju igru nerava ,nadam se da hoce uloziti veto .

BRADONJA

07.07.2015. 16:15

Mi imamo sa svima dobre i prijateljske odnose a svi ti prijatelji,nas svaki put,kad se jim ukaže prilika ošamare!Šta bi nam tek radili da su nam neprijatelji!!!

kad bolje zaviris ima sta da vidis

07.07.2015. 16:33

Primecuje se UN cilj, a uskro ustanovice da li procesom unifikacije ostaje isti.

pametan kao precednik

07.07.2015. 16:49

PreCednik se zalio i babi Elizabeti, nista jos nije stiglo mojoj strini Jordanki, zato je odlozeno.

stranac

07.07.2015. 17:06

Pročitao sam tekst rezolucije.Ništa sporno i čak je dobra za srpski narod u BiH.Poziva se na nastavak rada komisije za nestale osobe i kažnjavanje počinilaca zločina.Tu komisiju vode dokazani srbomrzci koji će na kraju svojim ignorisanjem srpskih žrtava stvoriti tako dubok jaz u BiH da Republika Srpska može komotno tražiti nezavisnost na osnovu ove rezolucije ako bude usvojena.Naser Orić je prvi test za FBiH i Bošnjake na kojem će pasti kao što su pali na sarajevskoj i tuzlanskoj koloni.

Ђорђе С.

07.07.2015. 18:11

Смирио сам се кад сте проширили наслов. Оно, "Руси планирали да уложи вето"!

alternativa

07.07.2015. 19:13

sada kad su kinezi, mozda i rusi, stopirali rezoluciju.. srbija moze nastaviti priblizavanje briselu i nato. Logicno

ranko75

08.07.2015. 03:55

@alternativa - Hteli ste reci:"Sada kada nas spasu Kina i Rusija od dusmanskog zapada, mozemo da opet okrenemo zadnjicu Rusiji i Kini, i da se i dalje dodvoravamo zapadu"? A onda kada nas zapad bude opet tukao kao narodnog neprijatelja, da opet moljakamo Rusiju i Kinu da uloze veto?

ranko75

07.07.2015. 20:11

Ko hoce da nam nabije noz u ledja do balcaka? Zapad! Ko nas spasava? Rusija i Kina! Imaju li Rusija i Kina savez? Imaju, EVRAZS! Kuda mi hocemo? Na zapad! Hocemo li u savez sa Rusijom i Kinom? Necemo,nego u EU! Imamo li mozga i pameti? Nemamo! Sta zasluzujemo? Prezir i ponizavamnje koje i dobujamo sa zapada!

ranko75

07.07.2015. 20:18

Nismo zasluzili da nas rusi i kinezi spasu,jer nikada necemo sa njima nego sa zapadom,koji nam je dusman.Cim prodje opasnost,mi opet kao jeftine politicke prostitutke idemo da se dodvoravamo zapadu,a preziremo prijatelje.Znajuci kako se ponasamo,ja bih davno sutnuo ovakve "prijatelje" kakvi smo mi,da sam na mestu rusa.Dali smo natovcima imunitet na teritoriji Srbije sta god da urade, a ruskoj bazi u Nisu,koja nas je spasavala u poplavama odbili,sram nas bilo,i imamo posle obraza da trazimo veto.

Република Српска

07.07.2015. 21:07

Xвала браћи русима и нашим пријатељима кинезима

MatijaBG

07.07.2015. 21:47

Ovaj svet je potonuo na samo dno pakla,posebno Zapad...dakle,Britanci donose rezoluciju za Srebrenicu,a ti isti Muslimani se najviše mobilišu u ISIL i raznose se po Londonu i šire...BIH je najveće leglo Džihadista,stvorenih od te iste Britanije...dakle,da li sledeći put i trepnuti kad se u Londonu neko raznese...sve ovo će da im se vrati,ni manje ni više,pred sopstvenim vratima!

Srb

07.07.2015. 22:25

Hvala i Kini i Rusiji na zaštiti istine i pravde a samim tim i nas Srba. Živela istna i pravda

zeljko

07.07.2015. 22:39

Hvala prdsedniku Kine i svom kineskom narodu!!!! Vidi se ko je svetska sila i ko se ne boji Amera!!! Jos jednom HVALA!

Janoš

08.07.2015. 08:42

@zeljko - Zašto "Hvala"? Nisu trebali da se mešaju, trebalo je da bude glasanje, da Rusija uloži veto i da završimo sa tim, Čemu ovo mrčvarenje... pazi: "Odlaganje dok se ne postigne konsenzus..." Ludilo...

Оштро!

07.07.2015. 22:45

Дачић замера Енглезима што британска резолуција "није припремана заједно с нама"! А зар му не смета оно што пише у њој?

Rusofil 2

08.07.2015. 00:15

Pitam britance, klo ce biti kriv ako dodje do rata. Zapad -nemacka je pripremila britance americke spiune i kurire. Posle toga dolazi na red Republika Srbska, eee tu je vec oruzje vrlo blizu, Srbija nemoze i nesme da posmatra kako nam fasisti unistavaju Bracu.Aloo americki spiuni.Ko ce biti kriv ako dodje do jos krvavijeg rata od prethodnog. I ne zaboravite: Vi nemate jelcina, mi imamo Putina i Rusiju, razmislite sta ce biti, ako bude.Kontrolu molim za ovaj vrlo vazan i znacajan komentar hvala.

Nick

08.07.2015. 01:14

Da zna Vucic koliko je dobro dosao od strane mulismana u Bi H i onih u Srebrenici ne bi mu palo na pamed da ide. I dok braca Rusi opet ispadaju veci Srbi od Srba ovaj ide medju najvece sataniste i dusmane na poklon. I to nakon sve one farse sa Oricem i izrucenjem kapetana Dragana Zagrebu. On ide u svoje ima a ovih 192 ljudi ovdje na portalu je jasno reklo NE

Timotije Mijajlovic

08.07.2015. 09:52

Borba za opstanak srpskog naroda! Svako da odgovara za zlocine koje pocnio i sve zrtve da se postuju a Srbi da se jednom za svagda ostave na miru kao narod!

baba Simana-Joko Ono

08.07.2015. 10:09

U UN-u odlozena a zakazana u EU na zahtev hrvata, ima li neko normalan.

naranca

08.07.2015. 11:13

@baba Simana-Joko Ono - @baba Tek se na Grckom primeru I njihovim komentarima vidi kakvi su Hrvati ustvari.S kim smo mi bili u zajednickoj drzavi .Boze sacuvaj I sakloni!!!!

naranca

08.07.2015. 10:38

Toni Bler nije Engleska kao sto Sloba nije Srbija.Pokusavaju da proguraju Srebrnicu a posle verovatno I KiM da bi se odbranili od optuzbe za genocide nad Srbima 1999.

HB

08.07.2015. 10:49

Vi zivite iza paravana. Mediji neprofesionalni. Vasi citatelji citaju samo ono sto je dobro prekontrolisano i necenzurisano. Fuuuj.

naranca

08.07.2015. 11:15

Svaki pametan politicar bi se branio kontranapadom.Genocid nad Srbijom 1999(bacanje radioaktivnog materijala neselektivno po celom narodu=Genocid).

Nije samo to

08.07.2015. 13:16

@naranca - Genocid u Hirošimi i Nagasakiju, genocid u Vijetnamu, genocid nad Indijancima...