Cipras: Okrenuli smo novu stranicu grčke istorije; pristalice OXI slave na ulicama Atine

Agencije

05. 07. 2015. u 11:28

Nakon prebrojanih 50,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,21 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi")

Ципрас: Окренули смо нову страницу грчке историје; присталице ОXИ славе на улицама Атине

Foto Tanjug-AP

U Grčkoj je održan referendum o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede. Nakon prebrojanih 50,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,21 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi"). Na drugoj strani 38,75 procenata glasalo je za predlog EU i MMF i zaokružilo "da" (na grčkom "ne").

Odziv je, kako je saopšteno, iznosio 53,8 procenata, što je iznad neophodnih 40 odsto koliko je po zakonu neophodno za validnost referenduma.


PROČITAJTE I:






PAVLOPULOS POZVAO GRKE DA OSTANU UJEDINjENI

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je danas Grke da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma.

"Ovaj dan pripada samo građaninu, koji je pozvan da, u skladu sa njegovom savešću i isključivo vođen najboljim nacionalnim interesima, odluči o budućnosti naše zemlje i našeg naroda", izjavio je Pavlopulos posle glasanja u jednoj osnovnoj školi u Atini. "Bez obzira na ishod, mi imamo obavezu da težak put sutrašnjice gazimo uz apsolutno jedinstvo. To je nešto što su naši preci radili u ključnim vremenima i to je naša obaveza danas. Mi ćemo stoga nastaviti svi zajedno".


CIPRAS GLASAO

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras.

"Uveren sam da ćemo od sutra utreti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predsednik grčke vlade, izveštava britanski Gardijan.



ŠULC: GRČKA MORA DA UVEDE DRUGU VALUTU AKO POBEDI "NE"

BRISEL/RIM - Grčka će morati da uvede drugu valutu ako na referendumu pobedi opcija "ne", izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

"Da li Grčka ostaje u evrozoni posle referenduma? Svakako da ostaje, ali ako pobedi opcija "NE", zvanicna Atina će morati da uvede drugu valutu, jer evro više neće biti na raspolaganju kao sredstvo plaćanja", rekao je Šulc za nemački radio "Dojčlandfunk".

"U trenutku kada neko uvede novu valutu, on tada izlazi iz evrozone. Ovo su elementi koji mi pružaju nadu da građani Grčke danas neće zaokružiti opciju "NE", kazao je Šulc, prenosi britanski list Gardijan.


RENCI: I POSLE REFERENDUMA MORAĆEMO DA RAZGOVARAMO

RIM - Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da je Grčka važna zemlja za Evropsku uniju i da će bez obzira na rezultate referenduma "Evropljani morati ponovo da započnu razgovor jedni s drugima".

"Što se tiče reagovanja na referendum i pregovora koji će početi sledećeg dana, kakav god da bude rezultat, radićemo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima", rekao je Renci za italijanski "Mesađero". "Očigledno je, međutim, da je nemoguće spasiti Grčku bez obavezivanja grčke vlade. Reforma penzijskog sistema, borba protiv utaje poreza, formiranje novog tržišta rada, sve to zavisi od nje".


EVMOLPIDIS: GRČKA KRIZA MOŽE POGODITI BALKAN

ATINA - Ukoliko dođe do zaoštravanja krize u Grčkoj, posle današnjeg referenduma o predlozima međunarodnih poverilaca, to bi moglo imati posledice i po zemlje zapadnog Balkana, smatra Vasilis Evmolpidis, saobraćajni inženjer iz Atine, koji je aktivan u državama regiona jugoistočne Evrope.

Ako se kriza u Grčkoj bude dalje zaoštrila, a privremeno zatvaranje banaka je već nanelo velike probleme u ekonomiji, imaćemo posledice po ceo Balkan, uveren je Evmolpidis.

On je podsetio da je Grčka veliki investitor u Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, ali i Srbiji, te ako se grčki privrednici budu suočili sa problemima oni će se osetiti i u tim zemljama. Promene kod grčkih banaka, prema njegovim rečima, imale bi zasigurno posledice po ceo Balkan.


VARUFAKIS: REFERENDUM ŠANSA ZA ODLUKU O UTLIMATUMU KREDITORA

Referendum daje Grcima šansu da donesu odluku o ultimativnom zahtevu za sprovođenje strogih mera štednje koji su nam dostavile druge države iz 19-člane evrozone, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis.

"Veliki neuspeh u evrozoni rezultirao je zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav", rekao je Varufakis, i dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP.


IZLAZAK GRČKE IZ EVROZONE MOŽE NAPRAVITI VELIKU RUPU U BUDžETU NEMAČKE

BERLIN - Predsednik nemačke centralne banke (Bundesbanke), Jens Vajdman, upozorio je da bi izlazak Grčke iz evrozone (Grexit) mogao napraviti veliku rupu u nemačkom budžetu.

Vajdman je upozorenje uputio na poslednjoj sednici nemačke vlade, 1. jula, javlja nemački list "Handelsblat", pozivajući se na neimenovane izvore.

Bundesbanka je, kako je preneo "Handelsblat", izdvojila 14,4 milijarde evra za rešavanje posledica krize u evrozoni, ali bi ta sredstva, kako ocenjuje nemački list, mogla biti nedovoljna.


GLASALI LIDERI OPOZICIJE - ZA EVROPU I JEDINSTVO GRKA

Na referendumu o predlozima međunarodne poverilačcke "Trojke" glasali su čelnici opozicionih stranaka. Lider glavne opozicione stranke Nova demokratija i bivši grčki premijer Antonis Samaras rekao je da "Grci danas odlučuju o sudbini zemlje"."Zaokružujemo "da" Grčkoj, "da" Evropi", rekao je on u kratkom obraćanju posle glasanja. Liderka Svehelenskog socijalističkog pokreta, PASOK, Fofi Genimata, rekla je da je ovo vreme odluke i odgovornosti i da ljudi moraju da budu ujedinjeni, glasaju za nadu, demokratiju i dostojanstvo.

Lider partije Reka (To Potami) Stavros Teodorakis upozorio je protiv podela, izražavajući nadu da "seme nesloge koji su neki nepromišljeno posejali, neće proklijati". "Za nekoliko sati moramo se suočiti sa velikim problemom ove zemlje ujedinjeni. Moramo jačati njen evropski kurs. Nadam se da će premijer održati obećanje", rekao je on. Generalni sekretar Komunističke partije Grčke Dimitris Kucumbas rekao je da narod treba da bude ujedinjen pred novim razvojem događaja.


REFERENDUM PROTIČE MIRNO

ATINA - Referendum o predlogu međunarodnih poverilaca koji se danas održava u Grčkoj, protiče potpuno mirno. Jutros nešto posle 07:00 sati po lokalnom vremenu otvorena su glasačka mesta, a građani su stajali i čekali ispred biračkih centara po pola sat pre zvaničnog početka izjašnjavanja. U Atini je vidljivo prisustvo policije na ulicama, čiji se pripadnici u malom broju nalaze i blizini glasačkih centara, javlja izveštač Tanjuga.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja ukazuju na "mrtvu trku" između onih koji će se opredeliti za "ne" i onih koji će se izjasniti za "da".


GLASALI I BIVŠI PREMIJERI

Na referendumu su glasali nekadašnji premijeri Konstantin Micotakis i Jorgos Papandreu.

"Grčki narod treba da glasa mudro i odgovorno. Kakvi god rezultati glasanja budu, sutra počinje nova era. Čekaju nas izazovi i opasnosti. Dani koji slede biće veoma teški (...) Od sada mi političari moramo da se dogovorimo o jednoj stvari - da ćemo zaštiti jedinstvo grčkog naroda. Naš narod ne sme i ne želi da bude podeljen. To je naš veliki dug", kazao je Micotakis.

Bivši lider Svehelenskog socijalističkog pokreta (PASOK) i premijer Grčke Papandreu naglasio je da zemlja mora od ponedeljka da nastavi ujedinjena pred velike promene koje treba da budu načinjen, kako bi Grčka ostala u "unutrašnjem jezgru" zone evra.

Karamanlis je rano jutros glasao u Solunu gde mu je, kako navodi agencija, priređena topla dobrodošlica, ali nije davao izjave.


ŠULC: EU MOŽE DA ODOBRI NOVE ZAJMOVE ATINI

BRISEL - Evropa neće napustiti grčki narod bez obzira na ishod današnjeg referenduma i možda će Grčkoj odobriti dodatne hitne zajmove, izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

"Možda ćemo morati da odobrimo Grčkoj hitne kredite za premošćavanje nelikvidnosti, kako bi se osigurao opstanak javnog sektora i kako bi građani dobili novac koji im je potreban za preživljavanje", izjavio je Šulc za nemački list "Velt am Zontag", a prenosi Frans pres.

On je u ranijem intervjuu za nemački radio "Dojčlandfunk" rekao da će Grčka morati da uvede drugu valutu ako na referendumu pobedi opcija "NE".


NERVOZA ZBOG GLASANjA, BIRAČ UDARIO KAMERU TANJUGA

U Grčkoj je prisutna vidljiva nervoza zbog referenduma, što se, kako prenosi Tanjugov izveštač, vidi i po tome što mnogi građani koji ne žele ni da izađu referendum.

To je bilo uočljivo i po tome što je ekipa Tanjuga doživela i manji incident ispred jednog birališta, gde je jedan glasač, zamoljen za izjavu, rukom udario u kameru.

On je posle rekao da je mislio da se radi o nekoj grčkoj medijskoj kući, i dodao da su glasači izloženi velikom pritisku. Kada je, međutim, čuo da se radi o srpskoj novinskoj agenciji, izvinio se za svoje ponašanje.


GRČKA VLADA VEČERAS SA BANKAMA

Grčka vlada će večeras, po zatvaranju birališta, održati sastanak sa centralnom bankom i liderima najvećih komercijalnih banaka, sa kojima će razgovarati o situaciji u zemlji, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Britanski poslovni dnevnik Gardijan javlja da će telefonsku konferenciju na temu grčke krize večeras održati i 10 vodećih bankara Dojče banke, koji će procenjivati rezultate grčkog referenduma i posledice eventualnog "DA" ili "NE" po međunarodne kreditore.

Druge velike banke planiraju slične poteze, tvrdi Gardijan.

Evropska centralna banka (ECB) će u ponedeljak održati sastanak na temu Grčke, nedelju dana nakon što je ograničila obim sredstava koje su na raspolaganju grčkim bankama kroz program ELA koji obezbeđuje hitnu likvidnost za banke.


ZAVRŠEN REFERENDUM

U Grčkoj je u 19 sati po lokalnom vremenu završen referendum na kojem su se izjašnjavali o predlogu međunarodnih poverilaca. Glasačka mesta su bila otvorena jutros oko 7 sati.

Referendum je, kako prenosi izveštač Tanjuga, protekao mirno.


ANKETE: "NE" U PREDNOSTI NAD "DA"

Poslednja istraživanja javnog mnjenja sprovedene tokom referenduma i dve izlazne anketa nakon zatvaranja birališta sugerišu da je većina Grka izašlih na birališta zaokružila opciju "ne", prenose tri vodeće svetske agencije. AFP navodi da je dve izlazne ankete ukazuju da je "ne" u prednosti, dok Rojters prenosi tri izlazne ankete koje su sprovele GPO, Metron Analizis i MRB ukazuju da su protivnici predloga grčkih poverilaca vode za tri procentna poena. AP prenosi rezultate tri ankete sprovodene tokom glasanja koje ukazuju na pobedu opcije "ne".


PORTPAROL VLADE: UČINIĆEMO SVE DA ŠTO PRE POSTIGNEMO DOGOVOR

ATINA - Grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što pre postigao dogovor, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

"Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati", rekao je Sakelaridis grčkoj televiziji nakon okončanja referenduma.

"Učinićemo sve da uskoro postignemo dogovor", poručio je on, prenosi Rojters.


MEDIJI: PROTIVNICI POVERILACA POBEDILI SA 52 ODSTO

Protivnici predloga međunarodnih poverilaca su na referendumu pobedili sa 52 osto glasova, ukazuju ankete koje su večeras objavili grčki mediji. Kako je javila "TV Antena", protiv predloga evropoverilaca glasalo je 52 odsto Grka, a za je bilo 48 odsto. Televizija "Mega" javila je da je protiv predloga evrokreditora bilo 51,5 odsto glasača, a za je glasalo 48,4 Grka.

I svetske agencije AP, AFP i Rojters su prenele da poslednja istraživanja javnog mnjenja sprovedene tokom referenduma i dve izlazne anketa nakon zatvaranja birališta sugerišu da je većina Grka izašlih na birališta zaokružila opciju "ne".

GRČKA KRIZA KOŠTAĆE LAGARDOVU FUNKCIJE?

Kristin Lagard nije pokrenula grčku krizu, ali će je ona možda koštati funkcije direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše britanski list Spektejtor. Brojni ekonomisti optužuju Lagard da je dugo ignorisala program otpisa grčkog duga, kao i mišljenje analitičara da je potrebno naći zajednički jezik sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom.

Kao bivša francuska ministarka finansija, Lagard je dozvolila da je evropska politička agenda, očuvanje evra po svaku cenu, odvrati od poštovanja principa MMF-a, što povećava šanse da ona ne bude ponovo imenovana na funkciju direktora fonda kada njen mandat istekne iduće godine,navodi list.


CIPRAS U KABINETU ČEKA REZULTATE REFERENDUMA

U stranci Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preovladava optimizam zbog procena koje ukazuju da su na današnjem referendumu pobedu odneli protivnici predloga međunarodnih poverilaca, prenose grčki mediji. Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takođe zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan.

Cipras je večeras stigao u sedište predsednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate rerefenduma.


MINSTAR ODBRANE KAMENOS: GRCI POKAZALI DA NE PRISTAJU NA UCENE

Grčki narod je pokazao da "ne pristaje na ucene", izjavio je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos nakon objavljivanja televizijskih anketa po završetku referenduma koje ukazuju da su u prednosti protivnici predloga međunarodnih kreditora.

"Grčki narod je dokazao da ne pristaje na ucene, teror, pretnje. Demokratija je pobedila", napisao je Kamenos, lider jedne od partija u vladajućoj levičarskoj koaliciji, na svom Tviter nalogu.


PASOK: NAJVAŽNIJE OBNAVLjANjE JEDINSTVA

Opoziciona grčka stranka PASOK istakla je večeras da je, nezavisno od ishoda rerefenduma o predlogu međunarodnih poverilaca, najvažnije obnavljanje jedinstva. Ova stranka je, u saopštenju, istakla da je potrebno obnoviti jedinstvo i izbeći svaku akciju koja vodi ka podelama. PASOK je naveo i značaj otpočinjanja pregovora sa ciljem postizanja dogovora koji bi obezbedio izlazak iz krize, uz ostajanje u evrozoni i EU.

Opozicioni PASOK je naglasio da će podržati novu fazu tih pregovora.


GRČKA: NEĆEMO ŠTAMPATI NOVU VALUTU

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj, nakon što su grčki mediji, na osnovu anketa, objavili da su Grci na referendumu, većinom glasova, odbacili predlog međunarodnih kreditora.

"Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras", rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star, a preneo Rojters.


VODE PROTIVNICI PREDLOGA EU I MMF

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 10 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu pobedila je opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 59,9 odsto birača. Na drugoj strani 40,1 odsto Grcka zaokružilo je "Nai" (da). Procene televizija ukazuju da je sa "Oxi" glasalo 52 odsto birača, a za prihvatanje preldoga EU i MMF 48 procenata.

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.


OPCIJA NE 61,08 ODSTO, DA 38,92, PRISTALICE "OXI" POČELE DA SLAVE

Protivnici predloga međunarodnih poverilaca počeli su da slave na ulicama Atine pošto prvi preliminarni zvanični rezultati, na osnovu 40 odsto izbrojanih glasova, pokazuju da opcija "ne" u značjanoj prednosti. Kako prenose mediji, građani se okupljaju na trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta u Atini, gde se očekuje obraćanje premijera Aleksisa Ciprasa.

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 40 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF - "Oxi" (ne) je zaokružilo 61,08 odsto birača. Na drugoj strani 38,92 odsto Grka zaokružilo je "Nai" (da), objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.


JASNO VOĐSTVO

Pristalice politike grčke vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je pozvala građane da na referendumu glasaju protiv predloga međunarodnih kreditora, nalaze se u jasnom vodstvu. Nakon prebrojanih 50,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,21 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi"). Na drugoj strani 38,75 procenata glasalo je za predlog EU i MMF i zaokružilo "da" (na grčkom "ne").

Odziv je, kako je saopšteno, iznosio 53,8 procenata, što je iznad neophodnih 40 odsto koliko je pozakonuneophodno za validnost referenduma.


SLAVLjE NA ULICAMA ATINE

Slavlje na ulicama Atine je već počelo iako je do 21,00 sat po lokalnom vremenu obrađeno nešto više od trećine biračkih glasova na referendumu uu Grčkoj. Automobili trube, ljudi se okupljaju na Sintagmi ogrnuti u grčke zastave, jer, ako kasnije prebrojavanje pokaže zaista tako razliku, biće to neočekivani preokret s obzirom na to da su sve ranije ankete, ispitivanja javnog mnijenja i političke prognoze govorile da će razlika biti mala, tek nekoliko postotaka, podsećaju agencije.


CIPRAS: OKRENULI SMO NOVU STRANICU GRČKE ISTORIJE

Premijer Grčke Aleksis Cipras poruči je večeras, nakon što su se građani Grčke na referendumu izjasnili protiv plana kreditora, da je Grčka okrenula novu stranicu istorije i spremna je da nastavi pregovore

"Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlaza iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor", poručio je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaže održivog rešenja.

On je kazao da je Grčka spremna da nastavi pregovore, uz plan reformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (125)

Rusofil 2

06.07.2015. 08:56

@u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede - Reci im reci, njima do sale, a Grci iskacu, beze sa broda koji tone, zar je to za salu, ako si im reko pametnjakovicu. 65% kaze ,, NE ,, na hitlerov brod, a ovi se sale, izgleda kao da je Putin otkacio brod, zato je krenuo ka dnu, nije za salu covece, jel da pametnjakovicu. Hahaha.

proruski mozgofob

05.07.2015. 13:24

Baš je to lepo,uzeti sudbinu u svoje ruke i usput ih zavući u džepove evropskih poreskih obveznika !

Bas me interesuje

05.07.2015. 17:35

@proruski mozgofob - kako su to Grci izvukli pare iz njihovih dzepova? Te pare niko video nije, a veci deo su kamate. Od toga ti evropski paraziti i zive. Ali, nece vise...

proevropski pariski parazit

05.07.2015. 18:51

@proruski mozgofob - Bas cu tebe da pitam.Dace Bog i premijer Vucic da udjemo u Evropu da mi penzija koju budem posteno zaradio u Francuskoj,a na koju cete vi da budete ko psi ljubomorni,stize u Srbiju bez provizije banaka i da cu moci da koristim lekarske usluge besplatno kao sto sad cinim svuda po Evropi,da necu ni jednog carinika videti kad krenem kolima ka mom Beogradu a letovi budu "Domaci saobracaj".Daj Boze....A ko nije nista drugo video u zivotu za njega je Grcka Tahiti. Pomozi Boze da i Srbija bude EU EU EU

naranca

05.07.2015. 20:44

@proruski mozgofob - @proevrparTvoja penzija ce biti prepolovljena jer ce se placati za Ukrajinske I ko zna koje ''Majdanase''.I za raznoratne ratove po svetu.Koje to Banke ne uzimaju proviziju???Neces nikada nigde da koristis lekarske usluge besplatno.To si mogao samo u SFRJ.A kad se ovaj eu kapitalizam razigra placaces sve do poslednjeg flastera!!!I kod nas I kod vas.I dan danas letovi nemacka-francuska nisu ''domaci saobracaj''.Kad si ti to bio na Tahitiju?Jel znas na kom je okeanu?Ajde idi tamo I radi.

Молим те иди у тај твој Париз што пре!

05.07.2015. 20:50

@proruski mozgofob - Хедонизам је крајни домет проевропске елите која налази највећи домет људске егсистенције у ждрању, локању и парењу!Док продужавају свој материјални живот они мисле да живе ограничавајући живот са животињским.Види се да су те добро обрадили, мада када сване Србији и дође нека генерација која ће тражити свој препород у метафизици,која ће се прво револтирати духовно,и вратити се националним вредностима, увидеће тада сви погубност твоју и протераће такве као ти из Србије!То мора бити ако нас буде!

naranca

05.07.2015. 23:49

@proruski mozgofob - @molimtediu p ariz.Ma kakav hedonizam .Snajder iz nekog podruma koji misli da je Blejk Karinton,Carinici se najeze kad ga vide sa punim gepekom zapadnog djubreta koje pokazuje familiji I hvali to do neba.(ovo je francuski klozet papir....)A mozda je I samo neki glupi provokator.

Rusofil 2

06.07.2015. 23:33

@proruski mozgofob - Rumuni i Bugari beru kukuruz u Srbiji, a gde cemo mi kad udjemo ( a nikad necemo ) u taj logor

tradicionalne vrednosti i iglene usi

05.07.2015. 15:02

Politika nije vika i galama to pravi tenzije. U politici ako proglasis da ste uspeli, i razumete u cemu ste uspeli, uspeli ste da ostvarite finasiranje iz EU fonda.

Rusofil 2

06.07.2015. 00:24

@tradicionalne vrednosti i iglene usi - Kako li su te sve drzave zivele bez tog eu fonda, i kako ce ziveti bez njega. To nije nikakav fond, to je tvoj opljackan novac, koji ti pljackasi vracaju po malo, da bi te drzali u saci, a uzeli su ti odjednom mnogo, eee pljackasi su to.

Rusofil 2

05.07.2015. 15:08

Braco Grci prst na celo, olovku na ,, ne,, , zelim vam srecan izlazak iz fasisticki logor ( neki to zovu ,, eu ,, Kontroli hvala za odobrenje ove cestitke.

В.Петровић

06.07.2015. 07:10

@Rusofil 2 - Придружујем се честитки свака част браћи Грцима треба од њих и да научимо да као један народ наступамо, Србија, Република Србска,Република Српска Крајина, Срби из Црне Горе,Срби из Вардарске Македонија.

Rusofil 2

06.07.2015. 23:31

@Rusofil 2 - To sto je fasisticki zapad raskomadao, moze da spoji samo mocna Rusija, samo cekati da zavrsi Putin sa zapadom, sa proizvodjacima ratova i sejacima smrti. Srbi u jednoj Drzavi, kad Srbski neprijatelji padnu na kolena ispred Putina, a to dolazi samo cekati strpljivo, ja sam optimista.

Sve se to principijalno nikako ne razlikuje od onog o cemu pripovedase

05.07.2015. 17:39

U politici postoji tenzija ali ne da se ubeduje za polozaj cikom i vikom, a u isto vreme ne moze da dokazes da savesno obavljas funkciju.

Nebojsa007

05.07.2015. 17:44

Protivnik sam Evropske Unije a grcku obozavam. Na zalost toliko zaduzeni nije im lepo ni u EU a tek bez nje mislim da nece imati nista...

repus

05.07.2015. 18:24

која фарса од референдума па немислите ваљда да ће се грци одрећи нерада и туђих пара а укапирали су да европа неће ништа да предузме иако је пљачкају и називају терористима још да нама уведу визе као 90 да имају и за додатно трошкарење

Rusofil 2

05.07.2015. 23:49

@repus - koja farsa od referenduma, 61,21 % pametnih Grka, rekose zapadnim hegemonima i demonima glasno NEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!

Komadant Mark

05.07.2015. 18:46

Bitno da je Srbija stabilna, da su nam penzioneri zadovoljni makar i sa smanjenjem penzija. poskupljenjima struje, poreza. seljaci izmuzeni niskim odkupnim cenama mesa mleka i zita. Ma nas je zivot Svicarska, reci ce Dino!!!

Rusofil 2

05.07.2015. 23:41

@Nikola - Merkelova drhti u berlin, hitler se prevrce u grobu, Grci im ruse proekat : Hitlerov oruzjem ( neuspeo ). Merkelov ekonomijom ( nece uspeti ), Pametni nece u ropstvo. Putine preuzmi stvari u svoje ruke, evropa je pukla.

Rusofil 2

06.07.2015. 01:16

@non - Sta su jeli ti penzioneri kad su bili mladi bez eu, ne tad nisu ni jeli, cekali su da se stvori evropska unija, i poceli da jedu, evo sad opet nece jedu, dali ce to dozvoliti njihova Euroazijska unija ??? ha ha ha !!!

sreto

05.07.2015. 18:57

I ako referendum ne uspe, bar je levicarska GRCKA VLADA POKAZALA da ima M*DA! Zamislite Srpsku vladu, dal'bi smeli da raspisu (bilo kakav) referendum, a pogotovu nesto sto se suprostavlja EU. Ili zamislite "Dodu" iz RS, deset godina prica o nekom referendumu, kao da plasi decu da ne kradu Tresnje.

sreto

05.07.2015. 19:03

Grci ocitali lekciju EU! OXI, OXI, OXI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milica

05.07.2015. 19:31

@sreto - nista oni nisu tu ocitali,dugovi im i dalje ostaju...a nisu se bunili dok su primali 15. plata,tad im nista nije smetalo...

sreto

05.07.2015. 21:08

@sreto - @Milice, dugove su nagomilali oni iz prethodnih vlasti (prijatelji Brisela i Angele) koji su sve i svasta potpisivali (kao i Srpska vlada) sto god im se pod nos poturalo, i na kraju NEKO JE MORAO RECI NE (OXI) !!!

Rusofil 2

06.07.2015. 08:21

@sreto - Kad se neko davi, valjda se pomaze da se ne udavi, a ne kao nemci, pomazu Grcima da se dave, da bi im uzeli ostrvo, po ostrvo, ali malo morgen , ili mokar sto bi rekli cigani.

sreto

05.07.2015. 19:14

BRAVO MAJSTORE! Covek koji je "LUPIO" KAMERU TANJUGA, zasluzuje svaku pohvalu, covek je prepoznao Tanjugovce kao glavne "propagatore" zapadne politike.

Zoran1

05.07.2015. 19:16

Samo jedan problem ovde je to sto robovlasnici, banksteri, ne postuju odluke naroda niti demokratski proces. Oni su uvek bili i ostali za ekonomski terorizam i diktaturu. Drzave cije banke oni koriste kao maske nemaju nikve veze sa njiovim odlukama oni su uvek u senki i manje vise nevidljivi.

U toj kriminalnoj sredini sa uspehom se koristi novac

05.07.2015. 19:24

Postoji mogucnost da narod referendumom kaze svoje misljenje o neodgovornoj vladi i proizvoljnoj upotrebi novca iz grckih i EU banaka.

hristina

05.07.2015. 19:29

Razlika, u korist NE, je mnogo veca. VELIKA pobeda Ciprasa. SAM i bukvalno sam, protiv svih, spoljnih i unutrasnjih zelenasa, jer bez onih iznutra, ni ovi spolja ne bi mogli uraditi ono sto su uradili ovom narodu! Ziveo!!!

Mića

05.07.2015. 19:45

Ktaj satane! Katolički elektronski ne postojeći novac nema pokrića. Aždaja sa 9 glava u Vatikanu je na samrti. Vatikanski dileri: MMF I Svetska baka više ne mogu da pljačkaju države I narode. Kraj

Марко

05.07.2015. 19:52

ЕУ је одувек била великодушна, то најбоље знају пензионери и запослени у јавном сектору, они који плаћају струју и сл. Ако су паметни Грци, само ће им рећи НЕ. За све. А не да буду робови, као њихова православна браћа.

Јанко

05.07.2015. 19:52

Живела Грчка ! Браћо Грци, покажите бар ви достојанство и понос преко кога се не може прећи по било коју цену, ако ми не можемо и не смемо и које су нам одузели !

Sloga spasava

05.07.2015. 20:07

Dobra taktika, kada je gusto, zemlja se podeli na dva, pola njih glasa za, a pola protiv.

Grada

05.07.2015. 20:07

Dug ostaje I ne moze se izbrisati Referendumom. Grci su samo dali do znanja da bi voleli vise da budu mazeni, jer su clan EU. Interesantno je da kad se Referendum sprovodi u kolevci demokratije, ne mora da prodje minimalni period od raspisivanja do glasanja. U Srbiji je to 30 dana, I sve ispod toga nije demokratski a odluke su nistavne.

Rusofil 2

05.07.2015. 23:34

@Grada - Grada ; Dali je ostao nemacki dug nekome, na primer za prvi, i drugi svetski rat, sta mislis dali ce nemci zeleti da budu mazeni od Rusije, kad im isporuci racun od 4 000 biliona ostete. Da te priupitam nesto, dali zapad sprovodi referendum kad krene nekoga da bombarduje i unistava. Svaki onaj koji se prema zapadu odnosi zastitnicki, fasista je kao i zapad. Kontroli hvala za odobrenje komentara.

Srpkinja

05.07.2015. 20:28

Bravo braćo Grci, za razliku od nas vi imate vladu koja ima dostojanstvo i ponos koji nemaju cenu bez obzira na sve !

Rusofil 2

06.07.2015. 00:27

@Srpkinja - Srbkinja, ja znam da si u pravu, a i da neznam 191 plus prema 12 minus sve govori, bravo Pravoslavna ikono !!!

Пројекат Србија

05.07.2015. 20:34

Одупримо се православна браћо,америчким олошима.Покажимо да можемо промијенити свијест нашим људима.Збацимо олош плаћеничку, олигархију која нас терорише.Русија и Грчка дижу заставу,Србијо докажи да ниси умрла!Нека је битнији отаџбински интерес него лични. Прочитао сам негде да највише преживљавају оне јединице у којима је сваки војник спреман да умре на бојишту! Морамо бити спремни да умремо да би пробудили националну свест и малодушне који вегетирају пробудимо или протерамо у западни гроб!

Od tebe

06.07.2015. 07:16

@Пројекат Србија - koji ne znas ni da se pise: "cete", siguro "ne ce".

Rusofil 2

06.07.2015. 22:36

@Пројекат Србија - Pozajmice od ; Euroazijske unije, Rusije, Kine, Indije..... ostace Grci zivi, i bez hitlerovog proekta - eu. Taj truli brod lagano tone, ceka ga dno, kad izadje Euroazijska valuta, a ona se zove ,, Zlatna Rublja ,,

bu

05.07.2015. 20:46

i rezultati ce biti poznati vec za 2-3 sata, dok je nasima jos uvek potrebno 15 dana da nose dzakove. A o demokratskom izjasnjavanju naroda na referendumima i da ne pricamo, to kod nas ne postoji jos od Milosevica, t.j. od dolaska "demokrata" na vlast.

hristina

05.07.2015. 21:02

Najcrnja noc je pre svitanja! E,osvanu nam! Izlazimo iz mraka. Ziveo Cipras! Zivela Grcka! Zivela Srbija! Ziveli!!!!

Rusofil 2

06.07.2015. 22:32

@karate - Bravo Grci !!! Srecan vam izlazak iz logor, ! Srecna vam sloboda ! Vratite Grcku Grcima. Rumuni i Bugari su predali svoj narod na milost i nemilost hitlerovom projektu ,, eu ,, evo odkad su postali evropljani, masovno dolaze u Srbiju da beru kukuruz, i mogu reci da su dobri radnici ( sa evropskom radnom navikom ) ali se zale da su izgladneli odkad su u taj vilaet za , pedere,pedofile, lezbejke, drogerase, i druge vrline zapada. . Kontrolu molim da odobri ovaj istinit komentar , hvala.

Aleha

05.07.2015. 21:11

A kad ce Srbi na referendum oko nekih vaznih pitanja ili cemo pustiti da nasa vlada rasproda ovo malo Srbije sto je ostalo...

Mikiboy

05.07.2015. 21:14

Dobar narod su ovi grci.Nece na kolena i da prose.Njihov ponos je uradio ono sto bi ipak uradili mozda samo neku godinu kasnije.Ziveli.

ekspert

05.07.2015. 22:26

@Mikiboy - Nesto me ovaj komentar podseca na "Srbija se saginjati nece". Ali koliko me bliza istorija uzi ne da se sagla nego je legla i na to je naterao bas taj koji je autor pomenute sintagme. A inace, prosice Grci. na kolenima ili ne, sasvim je svejedno.

Glas razuma

05.07.2015. 21:17

Realno, narodu se smucilo da skapava od gladi da bi se vratilo nesto sto nikada u zivotu nije video ni trosio. Niko ga nije pitao kada se drzava zaduzivala. Niko ga nije pitao kako ce pare da se trose. Uglavnom niko od njih nije video ni jednu drahmu od tih para. Ziveli su iskljucivo od onoga sto su zaradili svojim radom ili od penzija. Uglavnom sve pare nisu usle u Grcku nego su zavrsile na privatnom racunima drzavnog vrha i uticajnih privrednika. Neka poverioci od njih traze da te pare vrate.

Che

05.07.2015. 21:20

Мрзим запад и волим нашу православну браћу али...следећих 10-20 година ће живети много бедније него да су прихватили услове од ових лопова са запада...да су прихватили имали мало ниже плате и теже услове рада,а овако банкрот,пола ће добити отказе а друга половина неће ни примати плате.Као ми '90-их...

Patriota

05.07.2015. 21:25

Hvala Bogu,izgleda se Grcka opametila... A i dosao normalan covek na vlast ,pa kad su bitna pitanja za Drzavu on pita narod,pa Boze moj,volja naroda.... Kad li cemo se mi opametiti???A ljudi???Dokle cemo pustati da nas svaka vlast vodi kud ona hoce radi licnih interesa a ne Drzavnih interesa?? Dokle cemo pustati da nas prodaju,zaduzuju i stavljaju pod ropstvo??? Ovaj nas i ne sme da raspise referendum da pita gradjane da li su za EU ili Rusiju jer bi odnos bio 20%(potplacenih glasova) - 80%

Che

05.07.2015. 21:28

Мрзим запад и волим православну браћу али...да су прихватили имали би плате мање 20%,теже услове за пензију и мало дуже радно време...а неприхватањем ће банкротирати и неће моћи да се опораве наредних 20 година.Пола ће добити отказе,а друга половина неће ни примати плате као ми '90.

Moro

06.07.2015. 05:16

@Che - Pogodio si u srž problema. Bolji komentar nisam odavna pročitao. Grčku i Grke čekaju teški dani. Umesto dvadeset odsto nižih penzija, sad neće da imaju nikakve penzije. Mi smo devedeseteih (a i pre) se naučili na takve stvari po principu: "snađi se druže". Bojim da Grci nemaju blage veze šta ih čeka. Što se tiče Rusa i Kineza, nisam siguran da će im tek tako dati pare da bi Grk imo pemziju od 1200 EUR dok Kinez ima 100 a Rus 150 EUR. Grci su izabrali siromaštvo, nerede, bogaćenje mafije, zlo!

Rusofil 2

06.07.2015. 22:20

@Che - Che, ima nesto sto se zove ponos. Kurve koje zaradjuju na ulici, podignutim palcem, nastoje da sacuvaju ponos ( i ako su ga kod prvog dizanja palca zgazile ) a kamoli Grcka, stabilna i jedna od naj starijih nacija na svetu. Zapadne igre o prljavstine su poznate ( pogotovu nemacke ). Fasisti bi vec razmisljali o bombardovanju Grcke, da je pijanica jelcin ziv, sad je druga prica, glasno se cuje dugoocekivano ,, NJET ,, Kontroli hvala za odobrenje.

sreto

05.07.2015. 21:35

SRBI (oni pravi) okanite se suseda koji vas mrze, seku auto-gume, lupaju stakla automobola, kaznjavaju za isticanje Srpske zastave, SVI NA ODMOR U GRCKU, prijateljsku zemlju, tako cete pomoc Grckom narodu, a sebe postedeti ponizavanja od "sljama" !!!

с.г.

05.07.2015. 21:36

смрт колонијализму. живело богољубље,човекољубље,друштвена и социјална правда.

4c

05.07.2015. 21:39

Ugodno iznenadjenje,a sad nek stampaju drahme i njima vrate dug,jer i oni su njih zaduzili sa parama bez pokrica.Kakva je to zaednica kad se jedan bogati,a drugog unazadjuje i zaduzuje!? dalo bi se objasniti na nacin da te neko uvuce u svoju zaednicu,pleme i tu te svi siluju,iskoristavaju,radis sto oni zele,a oni tebi daju mrvice za koje traze jos vise usluga i na kraju kad ne mores onda ti vade krv i lagano ubijaju dok govore da si i ti punopravan clan njihove zajednice.Noz u pravoslavna ledja

Istina Je Tamo Negde

05.07.2015. 21:42

Nadam se da ce Xristina i svi ostali koji tapsu Grcima dati bar po jednu platu za njihov oporavak jer sad ce na zalos da krene naplata dugova a garancije su ostrva....

hristina

06.07.2015. 07:46

@Istina Je Tamo Negde - Hristina OVDE. Za Grke, za Srbe, ... i protiv svake nepravde! Dajem SVE! Podrska Ciprasu i grckom narodu!

Rusofil 2

07.07.2015. 15:43

@Istina Je Tamo Negde - Istina Je Tamo negde, kod isplate ratnih osteta od strane hitlerovih nemaca (to ne zastareva) Grcima450 -500 milijarde,Rusima 4ooo milijardi, Srbiji? i ko zna kome jos nemacka duguje, kad sve to izmiri, doci ce nsa red i Grcki dug. Istina je tamo negde kod Putina hahahahaha. Istina je da bi ovaj dusebriznik za zapad - nemacku, morao pod hitno kod Psihijatra (ako nije u pitanju siptarska droga ).Ziveo hrabar Grcki narod !!!( normalno kad ima PUTINA iza ledja )

zika

05.07.2015. 21:53

Svoje ne dam tuđe dizam , to se zove komunizam ! Ova izreka je izgleda još uvek aktuelna . Neki bi hteli da potroše 2 evra ,a da zarade 1 evro ,da što bolje žive , a što manje rade . Da pozajme , a da ne vrate . Da ostanu u EU ,ali ne po pravilima koji važe za sve u EU . Hteli bi prava , ali ne i obaveze . Ovo jeste pobeda demokratije , ali je ipak Pirova pobeda !

Rusofil 2

06.07.2015. 01:53

@zika - Auuuuu sto je ovaj zika pametan ljudi, ovo me posebno povuklo da procenim ovu njegovu pamet ,, Da pozajme a da ne vrate,, Zika da te pitam, kako gledas na one sto bombarduju, ruse, pljackaju krv prolivaju ( tudju normalno ) uniste drzavu totalno, unazade je 300 godine,i ne plate ratnu ostetu,dali ce fasisticka nemacka (lokomotiva hitlerovog proekta ,, eu ,,) platiti Rusiji 4000 biliona i Grckoj 500 milijarde, hoce, hoce, hoce. Ako nemoze novcem, moze teritorijom . Kontroli hvala za odobrenje.

Bravo

05.07.2015. 21:58

Istorijski trenutak... Otvoren, jasan i vrlo glasan otpor Grka svetskim štampačima novca i pljačkašima. I ne samo njima, nego i svetskom političkom monopolu, i korporativnim medijima koji su prisvojili pravo gradjana sveta na razmišljanje i istinu. Procene agencija, ankete, istraživanja, pretnje, diskvalifikacije, prigodni medijski istupi, sve je bilo pokrenuto da bi se isprala pamet svima koji je imaju. Rezultat sve govori. Valjda će svet polako ući u humanije vode...

hristina

05.07.2015. 22:00

Braco Srbi, jeli nam jasno? Birajmo ciste i postene ljude, i sto je najvaznije, patrote! U ovom mafijaskom medjunarodnom politickom sistem, samo takvi, ne mogu se ucenjivati! Za tajne racune, za off shore, za pranje crnih para, za sve sto mozete ili ne mozete zamisliti! Cipras je takav i zato nemaju nikakve sanse protiv njega! I zato, ziveo zbog nade koju nam daje!

Student iz Srbije

06.07.2015. 00:01

@hristina - patrioti su ti sada na vlasti (još neko kratko vreme...) partiot = lopov

Zoran1

06.07.2015. 06:01

@hristina - @hristina, Na zalost banksteri su opasni paraziti koji ne biraju sredstva. Grcima nece biti lako ali ipak njihov stav mora podrzati svak ko sebe smatra Hriscanom ili covekom. DOSTA JE BILO NEMILOSRDNE PLJACKE.

Opaki

05.07.2015. 22:00

Hvala Bogu.A sad pritisak na naseg Vozda,da raspise referendum o ulasku u EU.I onda da se okrenemo pravim vrednostima i od Rusa zatrazimo oprostaj i pomoc.Kad nas napadne Albanija,nemocni smo sa ovo malo vojske i tehnike, a nece da nas brani niko,jer smo ispljuvali Rusiju vise puta,posredstvom naseg premijera,odbili smo ruku pomoci u vise navrata i tesko nama.Grci ce se izvuci,ali sta cemo mi,ovako mali,pokusavajuci na dve strane.

Srdjan Grković

05.07.2015. 22:06

ide teško vreme za pravoslavni narod i teške borbe su pred nama ali uspecemo istrajacemo

Rusofil 2

06.07.2015. 22:11

@Srdjan Grković - Uspecemo istrajacemo, nasi dedovi su istrajali zbog nas, oni nam gtovore da moramo istrajati zbog nasih unuka. Srbi su nauceni na nmucenja, i istrajanja.

Katarina

05.07.2015. 22:16

Ovo je historijski dogadjaj i poslije ovoga ništa neće biti isto. Oni koji misle da su Grci lopovi i neradnici trebali bi znati da je 90% dosadašnjih kredita od 2010 (miljarde eura) išlo na plaćanje ranijih kredita i zelenaških kamata a samo 10% za socijalne reforme i investicije. Jedno je vraćati dugove a drugo ubijati cijeli jedan narod.

Драгица

05.07.2015. 22:22

Браво за "OXI" нек увек срећан буде Грчки народ!Живели!

crna trava

06.07.2015. 00:11

@Драгица - BRAVO GRCI!!!! Na vreme ste svatili ,da ovaj svet , cionista , imasona zeli da unisti jadan i siromasan narod ovaj CIPRAS se meni dopada sto je uz grcki narod a ne od evropskih i belosvedski prevaranata ne daj se "GRCKO"

Op Ozi Cija

05.07.2015. 22:33

Siledzije navikle da se njihova vazi. Ipak izgleda da i nad papom ima patrijarh.

DW

05.07.2015. 22:40

Čudan smo mi narod. Divimo se Ciprasu, a podržavamo Vučića iako su politike ove dvojice dijametralno suprotne.

Djekna

05.07.2015. 22:52

A sta slave to? Slave sto su odlucili da ne vrate pozajmljene pare? Znaci, ja sad pozajmim novce od ovih sto se dive Grcima, odem na more, kupim automobil, stan, proputujem svetom,...i onda kazem da necu da im vratim zajam jer sam ponosan i ne zelim ucene i diktate drugih! Bas me zanima bi li mi zajmodavci skinuli kapu, ili odsekli glavu.

Dragan

06.07.2015. 00:14

@Djekna - Poređenje ti nije baš tačno zato što bi ti uzeo samo jedan zajam. Inostrani kreditori su terali Grčku da uzima nove kako bi vratila stare kredite i kamate na njih i tako se njihov dug uvećavao, dok su istovremeno sprovodili rigorozne mere štednje koje su često bile praćene protestima i štrajkovima. Čestitam Grcima jer će se izvući iz ekonomskog ropstva, iako će na tom putu biti bolnih iskustava današnji referendum im je otvorio svetlo na kraju tunela.

šarena laža

06.07.2015. 07:01

@Djekna - Jeste, da. Ne "pozajmiš", daju ti zajam banke i fondovi koji se pune iz štamparije, i to preko nekih tvojih predstavnika, na koje oni imaju uticaj, a ne ti. I za te pare ti kupuješ njihov automobil, njihovu hranu, i mnogo šta njihovo, i još moraš da im vraćaš pozajmljeno, glavnica nije toliko bitna, kao kamate. A kamate astronomske, kažu "tržišne"... Imaju šta da slave.

Rusofil 2

05.07.2015. 22:54

Tooooooooo braco Grci 61,21% ,, ne ,, Cestitam vam srecan izlazak iz fasisticki logor, Putine na potezu si !!! Kontrolu molim da odobri ovu radost.

ranko

05.07.2015. 23:01

Jos jedanput dokazano da sve ove agencije za istrazivanje javnog mnjenja koje finasira EU u stvari samo lazu i izmisljaju po direktivi jer evo nedelju da na slusamo kako se ne moze proceniti rezultat jer je toboze preblizu a ono preko 60 posto za NE i posle da im covek veruje za ista vise ikada.

Rusofil 2

05.07.2015. 23:15

Grcima cestitam, nisu mogli da izdrze da budu evropljani, dok Rumuni i Bugari mogu, zato sto se snalaze, svake godine ( odkad su evropljani ) masovno beru kukuruz u Srbiju, snasli se evropljani sta ces, ha ha ha ha ha.

vh

05.07.2015. 23:27

Bravo grci, bravo madjari, talijani, austrijanci.... Jadni srbi, crnogorci, albanci, bosnjaci, hrvati....

KRON

05.07.2015. 23:54

Sada sledi izlazak Grčke iz eurozone a potom iz voza iskaču Italija, Španija i Portugalija. Naravno mora da se napravi novi finansijski svetski poredak a ne da Amerika diriguje preko MMF i Svetske banke ponašanje raznih država i da pretvarara njihove narode u bedu. Ovo je šamar i Anici (Merkelovoj) gde će Nemci da ostanu bez velikog dela papitala. Na kraju će Grcima morati da se otpiše većina dugovanja. Nastavak sledi....

Zoran1

06.07.2015. 03:29

@KRON - KRON, Kada kazes "Amerika" ako mislis na americki narod gresis, americki narod nema apsolutno nista sa odlukama bankstera. Kao svi drugi narodi i americki narod je u ropstvu bankstera i placa kredite uz zestoke kamate. U pitanju je mali broj suoper tajkuna a oni zaista i nisu Amerikanci.

Ne greši

07.07.2015. 01:50

@KRON - Amerikanci uredno izlaze na izbore, uredno plaćaju porez od koga se vode silni ratovi, uredno idu u vojsku i izvršavanju naređenja ma kako okrutna bila...

naranca

05.07.2015. 23:56

Polako bre.Sad pocinje borba.Nemci ce uciniti sve da destabilizuju privredu.Nemci ne smeju da puste Grke iz EU jer je to kraj.Grci ne smeju da nasednu na provokacije (atentati,sukobi i''silovanja'') jer je to kraj.Mogli bi da se obrate Putinu I Kinezima I da ih uvedu u igru.Momci su pametni I siguran da ce igrati dobro kao I do sada.Samo u pamet ovo je rat samo finansijskim sredstvima.Srecno Braco.PS moja sugestija je otpisivanje svih dugova I pocetak od nule.

dule trubica

06.07.2015. 00:13

Rusija i Kina na potezu, izgleda da je EU Slavija ranjena demokratske vrednosti su pobedile na iznenadjenje EU.

Grada

06.07.2015. 01:39

Sada nek se svi malo raduju, I tamo I ovamo, jer su Grci pobedili "teroriste". Sutra kada MMF treba da da pare Srbiji, kako se vise ne bi smanjivale plate I penzije u Srbiji, mozemo da dobijemo od njih odgovor: "bice para cim Grci vrate svoje dugove" a do tada pozajmljujte drzavi od vasih penzija I plata.

Rusofil 2

06.07.2015. 23:58

@Grada - Grada, Bice para cim nemacka isplati ratnu ostetu onima koje je razorila, opljackala, i vratila 300 godine unazad, DA ratna osteta rekose Rusi.

naranca

06.07.2015. 01:43

Russia Today je prikazala snimke sa demonstracija podrske Grcima u Berlinu,Madridu,Lisabonu I Rimu!!!!!!!!!!!Mozda bi trebalo da zapamtimo rec OXI.Izgleda da cemo je cuti jos:)

<*)))>{

06.07.2015. 02:04

Ono sto muci bankstere, u citavoj ovoj prici, je recept „kako zbaciti jaram” koji pokazuju Grci. Ovo je, u stvari, vrlo slicno Islandskom receptu. Ocekuje se izlazak Grcke iz krize.

Србија

06.07.2015. 02:18

Много сам срећан због већину позитивних коментара. Осјећам да нешто сазрева у нашој башти.

Rusofil 2

07.07.2015. 15:27

@Србија - Srbija ( kako lepo zvuci jel da ) Prateci vise sajtova sa sigurnoscu tvrdim da je preko 80% Srba :Domacina, Rodoljuba, i normalnih ljudi za Rusiju. Ovih 20% ima Srba neupucenih koji vide samo mercedesovu trokraku znacku, ili vw ,ima pedera, pedofila lezbejki, drogerasa, lutalica, oni su za fasisticki logor,( eu ) Srecan sam sto je ogromna vecina normalnih uz Putinov zakon 100 godine STOP za pedere i druge izopacenosti !!!

namcor

06.07.2015. 03:59

nije mi jasno sta grci slave?koju bre pobedu nad cime?dug mora da se vrati !nego sto bre grci niste glasali kada ste uzimali toliko para u zajam?dobro vam je bilo kad ste trosili tudje a sada morate vracati svoje!

Mikiboy

06.07.2015. 04:12

Pa zar niste prozreli americku prljavu igru i ovde?Bez obzira sta se desi sa Grckom bice Evropa znatno oslabljena i ranjiva.To pasuje perfektno americkoj politici jer jedna slaba Evropa je poslusna a Americi trebaju pouzdani "vojnici koji besprekorno izvrsavaju naredjenjja"a to ce biti Evropa koju treba suprostaviti Rusiji i Kini.Sta mislite zasto bas sada posle toliko godina Engleska pokrece pitanje Srebrenice?Amerika hoce da ima u strahu EU svo vreme.

eni

06.07.2015. 05:51

ovo me poseca na vas Srbe sa Gazimestana kad ste krenuli za novim Vozdom Slobodanom vi ste tog Gazimenstanskog dana potpisali svoju smrtnu presudu isto kao i Grci juce na ovom referendumu koji sem troska nista drugo nije Grckoj doneo,Mozda ce Grcku isterati iz Evrope i pribliziti je Rusiji sto vama Srbima i te kako odgovara jer se nadate novom ratu bilo kakom balknskom Evropskom svetskom pa da opet pocnete vase Srpsko Oslobodilacke Genocidne ratove ili ce biti nova taktika Bezanje na Traktoru

miki

06.07.2015. 07:01

Cemu se mi radujemo ne znam, da li ovde neko misli da ce sada Grcka procvetati? Tesko boga mi , duzni su do zla boga a nastavak zivota koliko toliko normalnog zavisice da li ce uzeti novi zajam. Rekli su NE istorisko i sada misle da nikome nista ne duguju hahahahah smesno ali neka im je bog u pomoc!

Rusofil 2

06.07.2015. 23:44

@miki - Procvetace Grcka kad joj nemacka isplati ratnu ostetu 550 milijarde, a to mora da isplati, dugo su nemci zamajavali, zavlacili, pretili, bombardovali pljackali, kupovali srca i bubrezi, i sta sve nisu radili. Doslo je vreme poravnanja racuna sa Rusijom 4 000 biliona, to je od prilike pola nemacke, pa Rusijo SRECNOOOOO !!! hahahahah.

mirjana

06.07.2015. 07:03

... tako se brani DOSTOJANSTVO nacije !!!! BRAVO za hrabre i dostojanstvene GRKE !!!! SREĆNO u novu budućnost !!!!!

observer

06.07.2015. 08:59

...Grci su od 2010.god. poslusni za sva pravila koja im je odredila &#39;Trojka&#39;,a rezultati pokazuju da su zbog tih pravila Grci zapali u jos tezu situaciju,zato grcki narod porucuje &#39; Trojci&#39; da im nevalja posao,te da pravila treba menjati tako da se Grcka moze razvijati,tj.da izidje iz spirale propadanja !A sto se duga tice,obe strane su odgovorne i snose rizik ! Da bi jedan dug mogao da se vrati,potrebna je razumna kontrola ulaganja novca,fer uslovi da duznik ne dodje u &#39;duznicko ropstvo&#39;

baba Simana-Joko Ono

06.07.2015. 18:17

Cestitam grcima i Ciprasu, nije smisao zivota da te neko samo eksploatise imamo i mi siromasni dusu i volimo da smo siti i zdravi.

naranca

06.07.2015. 18:26

&#39;&#39;Novosti&#39;&#39;.Ako ovo niko ne komentarise(osim ustasa u 5 ujuto) onda ugasite clanak.