Svet

Nedelja, 05.07.2015.

14:56

Varufakis: Grci, ultimatum je na vama

Referendum daje Grcima šansu da donesu odluku o ultimativnom zahtevu za sprovođenje strogih mera štednje koji su nam dostavile druge države iz 19-člane evrozone

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug/AP

Grčki ministar finansija Janis Varufakis istakao je da je veliki neuspeh u evrozoni rezultirao zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav.

Varufakis je dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP.

Varufakis je izjavu dao posle glasanja na koje je došao sa 90-godišnjim ocem Jorgosom, u južnom predgrađu Atine.
Foto: Tanjug/AP
Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974. godine kada su Grci glasali za ukidanje monarhije, podseća AP.

Grčki premijer Aleksis Cipras je ranije izjavio da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).
Foto: Tanjug/AP
Grčki premijer je ocenio da je danas dan pobede, jer je, kako je rekao, demokratija sama po sebi pobeda, radost, i da kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz.

"Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", poručio je Cipras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

2 h

Podeli: