04. jul  2015. 17.11  →  18.23 | Izvor: RTV (Mirela Mitrić)

Istra putokaz kako do fondova EU

Pula -

Istra sa kojom je Vojvodina 2006. godine potpisala sporazum o saradnji, slovi za najaktivniju hrvatsku županiju na polju korišćenja sredstava iz različitih fondova evropske unije.

video icon

Zbog toga je transfer istarskih iskustava dragocen polaznicima specijalistickog programa o Upravljanju regionalnim razvojem kroz EU fondove koju realizuje fond Evropski poslovi i Univerzitet u Novom Sadu. Deo stručne prakse relazovan je upravo u Istri.

Polaznici tog programa ispunili su stroge kriterujume i prošli zahtevnu selekciju kako bi se obučavali za izradu projekata i realizaciju ideja za koje bi evropska komisija trebalo da da zeleno svetlo i opredeli finansijska sredstva. A na tom polju iskustva Istre su dobar putokaz.

Da bi se sredstva iz fondova učinila dostupnima potrebno je pre svega prepoznati potencijale koji mogu biti instrument regionalnog razvoja.

Ono što su na putu do evropskog novca za Istru bile italijanske regije Friuli Venecija Đulija i Venet, za Vojvodinu može biti Istra poručila je zamenica istarskog župana Vivijana Benusi.