Onlajn-zelenaša sve više

S. M. - M. Lj. P.

04. 07. 2015. u 15:51

Na internetu i oglasima nude se brze pozajmice, iako se niko sem banaka ne sme baviti pozajmljivanjem novca. „Navlače” klijente nuđenjem niske kamate, a zapravo zamka se krije u ogromnim provizijama

Онлајн-зеленаша све више

"BRZE keš-pozajmice", "Ne ispunjavate uslove za kredit, dođite kod nas", "Tu smo za vaše finansijske probleme", poruke su letaka koje građani nalaze u svojim poštanskim sandučićima, a ovakve reklame "sevaju" i na internetu i banerima. Niko sem banaka ne sme se baviti pozajmljivanjem novca, pa ipak, firme koje "kreditiraju" pojedince, u Srbiji niču kao pečurke. Njihova zarada nije mala - iznosi između 10 do 20 odsto. Tako za godinu dana kredit može da naraste i do 240 odsto, kolika je godišnja kamata.

Moderni "zelenaši" nisu kao bankari koji detaljno proveravaju svoje klijente. Najvažniji dokument za ove zajmodavce je ugovor o stalnom zaposlenju.

Pozvali smo jednu od tih "agencija", koja svoje usluge reklamira banerima, flajerima i oglasima.

- Mesečno primanje je, u stvari, garant da će naš klijent vratiti dug - rekli su nam u firmi koja se preporučuje kao spas za one koji su zapali u finansijske probleme. - Pare možete da dobijete u toku dana i to na ruke, a najkasnije sutradan. Bitno je samo da dođete kod nas u firmu. Sve ćemo se dogovoriti.

U nekim "agencijama" kamata od svega 1,5 odsto zvuči i više nego priimamljivo. Međutim, zamka se krije u proviziji koja iznosi čak 18 odsto od iznosa pozajmljenog novca. Građanin, tako, plaća mesečnu "naknadu" za uzete pare od 19,5 odsto. Tako, ukoliko neko pozajmi 1.000 evra, mesečna kamata će mu uzeti do 200 evra, a svakog sledećeg meseca dugovanja, dug se povećava za kamatu i proviziju.

GARANCIJA

Kod većih iznosa koji prelaze nekoliko hiljada evra potrebne su i veće garancije - vlasnički list stana, automobil, porodični nakit... Važno je da imovina kojom se osigurava vraćanje duga vredi barem duplo više od pozajmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Mire

04.07.2015. 16:00

"niko sem banaka se ne sme baviti pozajmljivanjem novca"!? Otkad to?! Ne smem da pozajmim novac nekom ili on meni?!

ACA BG

04.07.2015. 17:05

@Mire - Pozajmljivanjem uz kamatu! To nedostaje u tekstu! 1 za 1 uvek možeš da pozajmiš bilo kome ili od bilo koga...

paja

04.07.2015. 16:51

to samo kod nas može,legarno kamatarenje sa utrivačima i siledžijama ..deri,tuci,otimaj od osiromašenog naroda na sve moguće načine !!

kicholin

04.07.2015. 19:59

@paja - a sta su bankari? isto to samo legalni i zackoljice u ugorvoru pisu sitnim slovima...ako ne vratis isti scenario..samo te legalno opustose...

dejan

04.07.2015. 17:03

pa ni kod banaka nisu manje kamate 18.5%, pa provizija pa osiguranje kredita itd, itd

na zapadu nista novo

04.07.2015. 17:06

nije istina da samo banke smiju da pozajmljuju novac , zapadna evropa je prepuna privatnih agencija koje pozajmljuju novac na legalan nacin uz vece kamate nego banke ali i uz veci rizik jer ne traze velike garancije

ACA BG

04.07.2015. 17:06

I šta rade istražni organi i organi za suzbijanje kriminala? Zašto jednostavno ne pozovu taj broj, dogovere transakciju i uhapse ih na delu!

Dragan

04.07.2015. 17:57

Ako ima zainteresovanih za ovakve kredite i ako ima onih koji izmedju banke i ovih kreditora odaberu ovew druge, onda znaci da je takva kamata realna i da odgovara i onima koji se zaduzuju i onima koji pozajmljuju. Meni kada je skupo u nekoj prodavnici ili kafani, ja u njih nikada ne ulazim.

RRPANTELA

05.07.2015. 08:12

Jadni li smo mi narod. ONLAJN bogataši??? Ima li ovaj narod svoj jezik i kako se to na njemu kaže? Banke daju pozajmice, smešno, banke nas deru gore od svih zelenaša zajedno, jer to hoće DRŽAVA. Dileri ti pošteno kažu toliko ti je kamata i toliko mi vraćaš. Koja banka to kaže? Sitna slova fino ispisana ugovori vezani za poreklo predede i njegove imovine, razan osiguranja koja mi debelo platimo da bi lopovi iz OZA mogli lepo da žive ništa ne radeći.Da ne pominjem kojekave libore i razna sra...a.

backo

05.07.2015. 23:44

Želje su jedno a stvarnost je mnooooogo bolnija.Kad se jako zine oće vilica da "zaglavi".