Grci na kolektivnom odmoru, prete nestašice

Ulice i radnje u Atini ovih dana izgledaju kao sredinom avgusta kad su svi na godišnjim odmorima.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

15:36

Default images
Foto: Beta/AP

Građani izbegavaju da se kreću, jer štede gorivo i kupuju samo ono što im je apsolutno neophodno, ovako je danas za Tanjug opisala situaciju na ulicama grčke prestonice ekonomska novinarka Euronews Athens Simela Touhtidou (Symela Toućtidou).

"Ljudi kupuju mahom samo hranu, lekove, higijenske proizvode. Nestašica za sada nema, ali postoji strah da, ukoliko banke ostanu zatvorene i sledeće nedelje, imamo i nestašicu dobara", priča ona.

Za sada bar, kazala je, cene ne rastu, a potrošača ima uglavnom samo u supermarketima i otvorenim radnjama koje prodaju hranu.

Uz to, navodi, mnogi su odložili godišnje odmore, redovi su ispred bankomata, a penzioneri koji nemaju platne kartice međusobno se guraju u pokušaju da uđu u nekoliko banaka koje otvore vrata samo da im daju keš.

Prema njenim rečima, poslovna zajednica, a posebno turizam, sada je na ivici.

"Nadali smo se rekordnoj godini u turizmu, a cilj je bio 25 miliona posetilaca u 2015. Sve je krenulo po planu do maja, ali sada su zamrznute rezervacije i počela su otkazivanja", priča Touhtidou.

Industrija turizma, ističe ona, upozorava da ukoliko se prolongira ovakva situacija, Grčka neće moći da nahrani hiljade turista na ostrvima, što će mnogo oštetiti zemlju.

"Turisti do sada nisu imali problema, a izuzetak je samo što nisu bili u mogućnosti da podižu novac sa bankomata prvog dana protekle nedelje. Sada je sve u redu, ali posetioci se plaše tenzija i mogućih štrajkova", kaže Touhtidou za Tanjug.

Touhtidou ukazuje da bi trebalo imati u vidu da Grčka uvozi gotovo sve, a posebno hranu. Primera radi, uvozi 85-90 odsto govedine i 60-65 odsto svinjetine koju konzumira. A sada je, kako je rekla, situacija takva da uvoznici ne mogu da pošalju novac u inostranstvo, pa ne mogu ni da napune kamione koji ostaju besposleni u inostranstvu.

"Jedini izuzetak je nabavka goriva i lekova", priča ona.

Generalno, prica Touhtidou, atmosfera je puna tenzija.

"Videćete prijatelje kako se oštro svađaju oko toga da li bi trebalo na referendumu zaokružiti odgovor 'ne' ili 'da', dok su mediji puni panela na kojima se političari raspravljaju po ceo dan", kazuje ona.

Govoreći o referendumu na kojem će se Grci sutra izjasniti da li su za mere štednje koje im finansijska Trojka (EU, ECB i MMF) predlaže, novinarka Euronews Athens kaže za Tanjug da je ljudima koji ne podržavaju odgovor "ne" dosta štednje, a odgovor "da" podržavaju proevropejci.

"Mnogi od onih koji će sutra zaokružiti 'ne' nadaju se boljoj budućnosti, makar i izvan zone evra, iako vlada insistira da negativan odgovor ne znači 'Greksit', odnosno da će Grčka da napusti evrozonu",objašnjava sagovornica Tanjuga.

Oni koji zaokruže "da", dodaje, ne veruju vladi i plaše se Greksita, proevropski su orijentisani i vide budućnost Grčke u evrozoni uprkos visokoj ceni koju bi doneo novi program mera.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je već najavio da će dati ostavku ako na referendumu bude više odgovora koji podržavaju ponuđeni paket mera, podseća ona, i dodaje da je premijer Aleksis Cipras rekao da će ostati, ali nije dovoljno jasno kakvi su mu planovi.

"U svakom slučaju, Cipras uverava da će, kakav god bio ishod referenduma, potpisati dogovor sa kreditorima maksimalno 48 sati nakon što se građani izjasne", kazala je ona.

Touhtidou je podsetila i da analitičari predviđaju da će Cipras biti prisiljen na prevremene izbore ako izgubi podršku na referendumu, a šta će biti s bankama u međuvremenu - niko ne zna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: