Capital.ba

Sunce Afrike za energiju u Evropi

07.12.2009. / 7:30

solarnaKAIRO, Konzorcijum “Dezertek”, sastavljen od 12 uglavnom njemačkih finansijskih i industrijskih kompanija, planira da uloži 400 milijardi evra u projekat snabdjevanja Evrope električnom energijom dobijenom iz sunca nad Afrikom i Bliskim istokom.
Kako je prenio Rojters, idejni autori projekta sada prikupljaju zainteresovane kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, za ovaj jedinstveni projekat.
“Evropske zemlje su spremne da plate višu cijenu za ‘čistu’ energiju, a zemljama proizvođačima bi taj novac pomogao da proizvedu još obnovljive energije”, izjavio je Hani el Nokraši, potpredsjednik nadzornog odbora “Dezertek” fondacije.
Najambiciozniji svjetski projekat solarnih elektrana mogao bi da podmiruje čak 15 odsto potreba Evrope za električnom energijom do 2050. godine.
Oko 80 odsto proizvedene energije bi bilo trošeno u lokalu, dok bi preostala petina bila izvožena u Evropu, objasnio je Nokraši, dodajući da će “Dezertek” u naredne tri godine sprovesti istraživanja kako bi se locirala najbolja mjesto za elektrane.
Ključni zadatak je popeti broj članica konzorcijuma na najmanje 30, uz veće učešće neevropskih firmi. Alžirski “Cevital” je trenutno jedina članica iz Sjeverne Afrike.
Ima, međutim, i mnogo skeptika. Dok je vlada Maroka otvoreno podržala projekat, izrazivši želju da bude jedna od vodećih učesnica u njemu, alžirski ministar energetike Čakib Kelil je rekao da neće s dobrodošlicom primiti strane kompanije koje bi eksploatisale solarnu energiju njegoive zemlje.
“Dezertek” se nada podršci i drugih severnoafričkih zemalja, prije svega Egipta i Tunisa.
Skeptika ima i među evropkim analitičarima, koji se plaše da bi politička nestabilnost u reginu u kojem se planira izgradnja solarnih elektrana mogla predstavljati rizik.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!