Prodao stan, a stigli tuđi računi

I. PREKOVIĆ

03. 07. 2015. u 19:25

Dušan dragoševa (65) optužuju za neplaćanje struje i "Infostana" za nekretninu u kojoj ne živi 15 godina. Problem nastao zato što se penzioner nije odjavio kao korisnik usluga

Продао стан, а стигли туђи рачуни

Kupac njegovog stana nije uplaćivao ništa Foto M. Labudović

NI 15 godina od kada je Dušan Dragošev prodao stan na Novom Beogradu nije ga razrešilo računa - naprotiv, novi vlasnik zadužio ga je za 1.794.420 dinara za "Infostan", a za utrošenu struju čak 886.925 dinara! Dragošev se, nažalost, nije odjavio kao korisnik usluga, pa je naplata sudskih izvršitelja stigla, iako blagovremena upozorenja nisu stizala na novu kućnu adresu.

Kada je stiglo utuženje od "Infostana" za milionski iznos, građevinskom tehničaru u penziji izgledalo je sve kao administrativna greška - stan od 80 kvadrata prodat je još 2000. godine, na adresi Jurija Gagarina 257 ne živi već 15 godina, a sve račune tokom poslednjih meseci u bivšem domu je izmirio. Ipak, i pored dokaza da tu ne stanuje, pa i kupoprodajnog ugovora stana, stiglo je izričito obaveštenje da on snosi sumu za tri godine neplaćanja računa "Infostanu".

- Prošlog meseca mi je nešto više od 10.000 dinara skinuto sa penzije, a ako svi dugovi dođu na naplatu, oduzimaće mi dve trećine - priča za "Novosti" očajni Dušan. - Nisam znao da sam morao da se odjavim kao korisnik "Infostana", kao i da za to ima rok - osam dana od prodaje stana. Imam 65 godina, ne znam ni da li mogu da doživim da otplatim tu sumu, a i zašto bih to radio, kada je to nisam ni napravio.

BROJKE * 1.794.420 dinara Dragošev duguje na ime računa za "Infostan"
* 885.925 Dinara penzioneru je stiglo za utrošenu električnu energiju
* 80 kvadratnih metara ima sporni stan na novom beogradu

Da ujdurma bude još veća, izvesni D. K., koji je kupio stan od Dragoševa, komotno je koristio imovinu i nije plaćao račune za struju. I taj dug je pripisan Dragoševu, a novi vlasnik uspeo je da napravi i reprogram za dug sa Elektrodistribucijom. Ipak, ni to nije ispoštovao.

- U ispostavi "EPS Snabdevanja" u Zemunu mi je rečeno da je napravljen ugovor o reprogramu za struju 2013. godine na ime tog čoveka - dodaje Dušan. - Podrazumevalo je 60 meseci otplate u mesečnom iznosu od 9.000 dinara. Uplaćeno je svega 40.000 dinara, pa je godinu dana kasnije raskinut. Znači, iako je on zvanično priznao da je to njegov dug, zašto sam se ja opet našao kao dužnik i to za 886.925 dinara?!

Stan je u međuvremenu opet prodat, dobio je novu vlasnicu, dok je prethodni vlasnik gotovo nestao bez traga. Dragošev se sada prebrojava - kako skupiti novac za parnicu i krivično gonjenje ili, ipak, štedeti za otplatu tuđeg duga, jer nadležene institucije bez ikakvih ustupaka zahtevaju novac.

SAM PRIKLjUČIVAO STRUJU?!

IAKO je D. K. identifikovan kao kupac električne energije prilikom reprograma duga, u "EPS Snabdevanju" navode Dragoševa kao neplatišu koji se i nelegalno priključivao na sistem snabdevanja u periodu u kome nije živeo na toj adresi.

- U proteklom periodu kupcu Dušanu Dragoševu poslat je veliki broj naloga za obustavu električne energije zbog duga, kupac često nije dozvoljavao pristup mernom mestu, ali mnogobrojni nalozi su izvršeni, odnosno isključivana je struja - navode iz "EPS Snabdevanja". - Međutim, on se i nakon isključenja više puta samovlasno priključivao. Poštujući zakon, "Elektrodistribucija Beograd" za dug je utužila kupca Dušana Dragoševa.

REPROGRAM

DA je napravljen reprogram duga za utrošenu električnu energiju 2013. godine, potvrđeno nam je iz "EPS Snabdevanja", ali pošto nije ispoštovan, on je i raskinut. Ipak, na pitanje kako je moguće da neko zaključi ugovor o izmirenju potraživanja na koga se dugovanje ne vodi, "Novosti" su dobile sledeći odgovor:

- Lice koje je potpisalo reprogram identifikovalo se kao kupac električne energije. Nekom "zgodom", taj kupac, iako nije ispoštovao ugovor, nije dužnik, već i dalje Dragošev, bez čijeg znanja je napravljen sporazum. Kada je reč o "Infostanu", reprogram nije moguće napraviti ukoliko sam korisnik sa ličnom kartom ne podnese zahtev ili drugo lice sa sudski overenim ovlašćenjem od osobe na čije se ime vode računi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

TINA

03.07.2015. 19:36

Najbolje bi mu bilo da se dogovori i sa Infostanom i sa Elektrorivredom da ga tuze za navedene iznose i da stave hipoteku na stan (koji je potrosio struju). E kad stave hipoteku na stan - onda ces da vidis kako ce da se plati racuni....

Zorana

03.07.2015. 22:20

@TINA - Ako ste pazljivo citali, covek koji je napravio dugove, je stan prodao nekoj zeni. Znaci, po vasem predlogu, ta zena bi, ni kriva ni duzna, dobila hipoteku na stanu, koji je posteno kupila, a covek koji je napravio dugove, bi izbegao svoju obavezu. Bravo vam za predlog.

Miodrag

04.07.2015. 17:40

@TINA - Jeste, ali ikupac treba od prodavca da trazi dokaz da su racuni svi izmireni i da nema dugovanja komunalnim preduzecima. Osoba koja kupuje stan treba sama da ode u Infostan, Elektrodistribuciju pa i u Katastar da vidi da li su svi racuni do dana kada ce se overiti ugovor izmireni, da u Katastru proveri da li je mozda stavljena hipoteka na stanu. Ne moze samo tako da se zeva u plafon i da se prodaje i kupuje stan. Mora o svemu da se vidi racuna. Ali mi smo nemarni a i advokati nisu bolji.

alan

03.07.2015. 21:00

Ovaj se ponaša kao da ima 6,5 godina, a ne 65 godina. Prodao si stan, odjavi sve (lično ili preporučeno pismo sa povratnicom).U parničnom postupku doitični dobija spor, ali da li može da naplati veliko je pitanje.

mile

04.07.2015. 01:34

@alan - Pa onda čemu služe te plaćene "mastijare" ako svako obaška treba da vodi svaku "uzvratno povratnu" evidenciju i o tome da li je kupoprodajni ugovor prosleđen i evidentiran na nadležno mesto ili u Diznilend.., i da još bivši vlasnik gubi vreme kontrolišući činovnički konfuzni rad. Dovoljno je da se novi vlasnik prijavi i validno registruje pa stari vlasnik tu više nema šta dalje da traž !? Čemu služe svi ti novi kompjuteri ako ne da automatski preusmere već obavljenu radnju !

Баш тако

04.07.2015. 09:32

@alan - Potpuno ste u pravu. Валда је био млад и неискусан власник стана од 80 квадрата са 50 година. Нека, саће се научи. Мада ја сматрам да је ово све намештено како би Д.К. избегао плаћање дуга. "Продао" некој својој рођаки и " нестао". Свашта. Можда у виду магле? Па има слика, па Србија члан интерпола и европола. Д.К. нестао, али не смеју да му објаве име, да га неко не би случајно препознао. Не дај Боже. Да није министров брат?

Slavisa

04.07.2015. 17:35

@alan - Ovo je za nauk svima koji prodaju svoj stan da treba da se odjave kod Infostana, kod Elektrodistribucije i kod Telekoma za telefon. Medjutim ima i toga da bivsi vlasnik ostavi neizmirene racune do momenta zakljucenja ugovora i prelaska vlasnistva na kupca i da zato se i ne pojavljuje u Infostanu, Elektrodistribuciji jer da bi se odjavio on mora sve racune do dana zakljucenja ugovra da izmiri. Bivsi vlasnici ne retko ostaju duzni za te komunalije i zato se ni oni ne pojavljuju.

Bratanac

03.07.2015. 21:47

Treba da nađe dobrog advokata i podnese krivične prijave protiv svih učesnika u ovoj ujdurmi...Takođe bi morao da podnese prigovore ne sve postupke koji se protiv njega vode i zaustavi divljanje izvršitelja.

Radojko

03.07.2015. 22:41

Treba da nadje dobrog advokata kad bi mogao Miskovicevog i da tuzi drzavu za pretrpljeni bol

Pera

04.07.2015. 00:04

Kriv je sto je ziv.A lopovi koji su ojadili drzavu i narod kao i taj lopov koji je koristio infostan i struju njima se oprasta,takav je zakon.Zakon je nula!

miko

04.07.2015. 07:04

Zakon je jasan ,trebao je da se informiše sad mora da plati i tuđ telefon struju sve što je na njegovo ime.Neznanje nije opravdanje pred sudom,to je nažalost gorka istina.Samo će potrošizi pare na advokata.

milan

04.07.2015. 07:09

Ovo je još jedan dokaz da postoji mafijaška veza između sudskih pozivara koji treba da uruče pozive i izvršitelja.Treba promeniti zakon,jer pozivari namerno šalju opomene na pogrešne adrese da bi izvršitelji uzeli i naplatili novac,posle naravno zarade i pozivari.

gvatemala

04.07.2015. 07:21

infostan je 30.1.14 izasao sa novoscu da prodavac treba da odjavi infostan - pre toga se to odnosilo na kupca - sad kad su poceli da uteruju dugove - setili su se da uvedu novi pojam "odjava" infostana - posto su videli koliko kupaca nije prijavilo infostan - ali to je problem novog vlasnika i infostana - bivsi vlasnik sa tim nema nista - tada je 30.1.14 infostan saopstenjem pozvao sve prodavce stanova u poslednjih 10 god. da odjave infostav, ovaj covek to nije procitao,treba da ih tuzi

100 % нека мућка

04.07.2015. 09:25

Ја баш нисам сигуран да купац, чак и у Србији где влада безакоње, уопште може да прода или купи објекат, ако комуналије нису плаћене? Пошто су објављени само иницијали препродавца, очигледно је нека намештаљка. Нова "власница" је рођака Д.К.-а и само је фиктивни власник. Маска. Како може катастар да заведе ново власништво које није чисто од дуга? Моменат продаје свуда у Свету је моменат поравнања дуга објекта, а власник нема шансе да ескивира ни фиктивно. Неко је зажмурио у катастру за 100 е.

Bulaja

04.07.2015. 09:41

Ako je imao dobar kupoprodajni ugovor sve pada u vodu. U suprotnom, ima da se malo više sudi.

Nema više. Kraj.(Treći put)

04.07.2015. 09:43

Neka idu smilim Bogom obojica i ta što je kupila, zajedno sa katastrom. Čitajući šta se sve manipuliše, kakve se sve prevare događaju, ko je sve slavan u Srbiji i slične stvari, skočio mi pritisak sa 120 na 132 u zadnjih pet godina. E pa neću više da komentarišem. Ima mlađih ljudi, ali samo da znaju. Od komentarisanja skače pritisak. Majke mi. Nismo mi advokati pa da nam je svejedno. Mi svi od srca i čiste duše komentarišemo. Neki za džabe, a neki za sendvič.

miliana

04.07.2015. 15:40

@Nema više. Kraj.(Treći put) - kad kupujemo stan, advokat bi trebalo da potrazi racune od infostana, poreza, struje, itd. I tako zastiti kupca I prodavca.tako je u normalnim zemljama, . moj slucaj, platila advokataa da mi nijednom nije napomenuo da treba da prijavim porez,ugovor sacinjen o kupoprodaji ne sadrzi nista gde treba da pise da je prodavac duzan da izmiri sve racune pre primopredajestana. naprotiv, .malo su advokati aljkavi.