03. jul  2015. 11.25  | Izvor: Tanjug

Izložba radova finalista nagrade "Dimitrije Bašićević Mangelos"

BEOGRAD -

Izložba radova finalista nagrade "Dimitrije Bašićević Mangelos" biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Remont u Beogradu. Na njoj će se predstaviti Mia Ćuk, Tadija Janičić, Marko Marković, Ivan Šuletić i Mihailo Vasiljević.

Oni će na otvaranju u drugom krugu žiriranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će biti doneta konačna odluka o laureatu čije će ime biti saopšteno neposredno nakon otvaranja izložbe.

Nagrada "Dimitrije Bašićević Mangelos" se dodeljuje vizuelnim umetnicima i umetnicama do 35. godine, koji se aktivno bave umetnošću i dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju ostvarene u kontinuitetu.

Nagradu je 2002. osnovao Centar za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS ) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA ) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja za cilj ima da omogući jednom mladom umetniku iz Srbije rezidencijalni boravak u Njujorku. Nagrađenom umetniku se po povratku iz Njujorka organizuje samostalna izložba u Beogradu.

Nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašićevića Mangelosa biće ove godine dodeljena po četrnaesti put.

Izložba će moći da se pogleda do 30. jula.