Beograd: Taksisti traže otpis dugova

K. Malešević

02. 07. 2015. u 21:55

U prestonici protest Samostalnog sindikata taksi vozača i auto-prevoznika Srbije. Beogradskim vozačima na ulicama se pridružile kolege iz više gradova

Београд: Таксисти траже отпис дугова

Dugovanja dostigla iznose od nekoliko hiljada evra Foto N. Fifić

ČLANOVI Samostalnog sindikata taksi vozača i auto-prevoznika Srbije održali su u četvrtak jednoipočasovni protest u pokretu na centralnim gradskim ulicama u Beogradu. Otpis dugova za doprinose i poreze, koji su dostigli cifre i do nekoliko hiljada evra, kao i obezbeđivanje ambijenta za rad taksista, zahtevi su koje je nekoliko stotina taksista uputilo Vladi.

Kolona taksi vozila, duga skoro tri kilometra, krenula je u 11 časova sa beogradskog Ušća, a nju su, osim članova beogradskih udruženja, činile i kolege iz Kragujevca, Novog Sada, Pančeva i Zapadne Srbije.

- Na protest smo se odlučili posle mnogo bezuspešnih pokušaja da ukažemo vlastima da je oblast taksi prevoza u Srbiji potpuno neuređena, zbog čega trpe čestiti preduzetnici koji legalno obavljaju ovaj posao - kažu u kragujevačkom uduženju SITAK.

Taksisti pri Samostalnom sindikatu taksi vozača i auto-prevoznika Srbije poručuju da će sa protestima nastaviti do ispunjavanja zahteva ili garancije premijera da će zahtevi biti ispunjeni.

Subotički taksisti u znak solidarnosti sa kolegama iz cele Srbije, održali su štrajk u pokretu na ulicama svog grada zbog toga što Vlada nije ispoštovala raniji dogovor u vezi sa regulisanjem poreskih obaveza taksi prevoznika.

Strukovno udruženje taksi preduzetnika ogradilo se od današnjeg štrajka u pokretu, tvrdeći da je reč o taksistima koji već decenijama ne plaćaju porez, a već nekoliko puta im je nuđen reprogram dugovanja.

SUBOTICA

VLASTI u Subotici usvojile su novu Odluku o taksi prevozu, kojom su uvedene taksi legitimacije za vozače i vozila, koje svaki vozač mora da ima. Sa druge strane, problem razmeštaja taksi stajališta je ostao nerešen.

- Nismo dobili ni svog predstavnika u Savetu saobraćaja grada, niti je rešen problem "divljih prevoznika" - kaže Stevo Šimić, predsednik Saveza taksi udruženja Subotice, i dodaje da je divljih taksista sve više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

komandant Mark

02.07.2015. 22:06

Na protest smo se odlučili posle mnogo bezuspešnih pokušaja da ukažemo vlastima da je oblast taksi prevoza u Srbiji potpuno neuređena, zbog čega trpe čestiti preduzetnici koji legalno obavljaju ovaj posao - kažu u kragujevačkom uduženju SITAK.Tako je. Da je uređena oblast taksi prevoza, svima koji ne plaćaju porez odavno je trebalo oduzeti dozvole za rad.

Ivan

02.07.2015. 22:19

Organizovano kriminalno taxi udruzenja ponovo na ulicama . Nije im dovoljno sto su dobili potpuno protiv ustavnu uredbu u Beogradu nego jos hoce da im se otpisu dugovi. Blokirali Beograd danima dok nisu naterali vlast da donese uredbu kojom se gradjanima Srbije zabranjuje ustavom zagarantovano pravo na rad i slobodan izbor zanimanja. Sada ce ponovo da blokiraju grad dok im ne otpisu dugove. Da ima vlast i pravde svi bi ostali bez dozvole a vozila na licitaciju za otplatu dugova.

Dejan Bgd

02.07.2015. 22:43

Pa dokle i koliko puta? I ja dugujem porez za firmu pa niko me ne zarezuje 2% ajde bre vise lencuge stalno su ugorzeni .... 100 puta odpis dduga po 1 2 miliona a ja cu da prodam bubreg da platim porez?

TRINITI

16.07.2016. 15:41

@Dejan Bgd - Mene zanima zasto svaki put kada sam ukucala koja je zakonski regulisana kazna za taxiste koji nikada nisu ni dinar platili drzavi za porez,dobijam sajtove koji nemaju veze sa mojim pitanjem.Ako svaki privatnik grca i radi da bi na kraju god posteno platio porez da ga drzava ne bi lupila po usima.vi placate clanarinu,ja placam lokal,vi amortizaciju i gorivo,ja robu koju prodajem.Jos vase dugove naslede vase zene i deca u najgorem slucaju.To je utaja poreza i trebalo bi da je zatvorski kaznjivo.

Boža baksuz

02.07.2015. 23:49

Taksisti i advokati najveći prevaranti države .Ovoliki narod plaća sve a oni izuzetak .

Ž B

02.07.2015. 23:56

Kako vas nije sramota da tražite otpis duga. Nije fer ni prema onima koji su redovno izmirila svoje obaveze. Pa sto niste placali uredno? Još i kaznu da platite

Kiza D.

03.07.2015. 00:20

Ja,plaćam sve dažbine ..kredit izmirujem redovno......taksista sam.........imali su šansu.....sada svim poreskim dužnicima koji ne izmiruju svoje obaveze....blokirati račune i predati izvršiteljima na naplatu......

Toške

03.07.2015. 08:20

Zašto bi ja kao pekar morao da plaćam porez a taxisti da ne plaćaju. Oni su isto kao advokati dobro organizovani a država se protiv takvih teško bori. Sobzirom da ima višak taxista oni koji ne plaćaju porez oduzeti im dozvole.

simke

03.07.2015. 08:27

Kada se poteze argument sta cemo sa onima sto redovno placaju(1/3),znajte da i oni to cine na jedvite jade,tj. iz nekih drugih prihoda,da se docepaju penzije kako god.Tu su i oni koji nezakonitim davanjem popusta(zakon o drumskom prevozu clan 36.),pribavljaju veci broj musterija i puno bolje naplacuju,dok oni koji se pridrzavaju zakona ispadaju ovce.Problem je ipak kompleksniji nego sto se to cini nekom dokonom coveku,koji mrzi sve i kritikuje sve i svakoga.

Снежана и седам патуљака

03.07.2015. 12:08

Таксисти "Честити предузетници"!!? Ма 'ајте молим вас!!!!

goran

17.01.2016. 13:11

Svi vi koji pisete negativno o nama taksistima treba da budete svesni da je drzava provukla odredbu pre nekoliko godina da taksi nece moci da se obavlja bez vozila euro 3 norme za koje mi nismo imali novac i tako nas svesno uvalila u kredite i probleme do guse. Drzavi korist od banaka I kredita,a nama samo problemi.Toliko o tome.