Najnovije vesti
Kultura Vesti
Objavljeni odabrani radovi sa konkursa na temu "Stranac"

Objavljeni odabrani radovi sa konkursa na temu "Stranac"

U okviru projekta "Preispitivanja" udruženje Oksimoron je raspisalo regionalni konkurs za priču ili esej sa temom "Stranac", a žiri je od prijavljenih radova odabrao priloge 29 autora.

542044_kami-01
542044_kami-01
Alber Kami
Alber Kami

Udruženje navodi da se tema pokazala podsticajnom, te da je pristiglo dosta zanimljivih i kvalitetnih priloga.

Žiri je radio u sastavu: Zorana Ogrizović, Ljiljana Dragaš i Dejan Simonović.

Odabrani prilozi će do kraja godine biti objavljeni u tematskom zborniku, u štampanom i elektronskom obliku. Biće to drugi zbornik projekta "Preispitivanja".

Zašto stranac?

Proteklo je više od sedam decenija od kada je objavljen Kamijev "Stranac". Mnogo toga se u tom periodu izmenilo. Da li je danas stranac isto što je u to vreme bio? Kako ga doživljavamo danas? Kao pretnju, izazov, tajnu, zagonetku? Kao sopstveno, otkrivajuće ili izobličavajuće ogledalo? Kao podstrek? Kao neprijatelja? Ili kao nešto sasvim drugo?

Uznemirava li nas, odbija ili privlači svojom različitošću? Pokušavamo li ili odbijamo da ga razumemo? Ko je stranac u globalizovanom dobu? Koliko smo strani sebi? Koliko nam je stran svet, koliko nam je tuđa civilizacija u kojoj živimo? Da li nas odstranjuju ili se odstranjujemo sami? Da li je stranstvovanje izbor, pobuna, kazna, odbacivanje?

"Oksimoron" najavljuje novi konkurs za narednu godinu, sa novom temom.