London sad ne pominje silovanje dečaka

D. MILINKOVIĆ

02. 07. 2015. u 08:50

London nam uručio novu rezoluciju o Srebrenici, sa delovima ruskog predloga. Ublažen deo o "desetinama hiljada silovanih". Moskva odbacuje tekst

Лондон сад не помиње силовање дечака

VELIKA Britanija dostavila je juče srpskoj vladi novu verziju nacrta rezolucije u Srebrenici u koji su uneti i elementi ruskog kontrapredloga. Ali, i ovaj tekst nije prihvatljiv Moskvi koja je kasno sinoć trebalo da obavi nove konsultacije u Savetu bezbednosti UN - saznaju "Novosti".

U nacrtu dokumenta iz Londona, u koji smo imali uvid, ublažena je formulacija na koju je naša strana imala najviše primedbi.

Umesto "desetine hiljada silovanih žena, devojaka, ljudi i dečaka tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu", sada piše da je "procenjeno da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja za vreme konflikta u BiH, sa žrtvama na svim stranama, uključujući i Srebrenicu".

Međutim, ostale su odredbe da se najstrože osuđuje genocid u Srebrenici kao i svako poricanje ovog genocida. Takođe, i dalje se traži da se lekcije o genocidu ugrade u školske udžbenike.

"Ruski začin" u britanskom dokumentu je tačka koja se tiče Dejtona:

- SB još jednom potvrđuje svoju podršku Dejtonu i poziva strane da se strogo pridržavaju svojih obaveza iz tog sporazuma.


KOMEMORACIJA Generalni sekretar UN Ban Ki Mun poručio je juče na komemoraciji "Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida" održanoj u Generalnoj skupštini da je ova tragedija kolektivna senka na savesti međunarodne zajednice, navodeći da UN i SB dele odgovornost za taj događaj.

Nova verzija razlikuje se od prethodne i po tome što su donekle "pretumbani" delovi iz preambule i glavnog teksta, a u uvodu je ubačena rečenica da se priznaje da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući one u Srebrenici i okolini.

"Novitet" je i što se sada reč genocid umesto 35 pominje 27 puta.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da mu je uručen modifikovani dokument iz Londona:

- Nisam stigao da ga pročitam, bukvalno sam video samo naslovnu stranu. To što su Britanci promenili tekst nije nikakva naša pobeda i daleko smo od nje. Svaki tekst će biti težak za nas. Pažljivo ću analizirati tekst i videćemo kakva će biti reakcija države.

Premijer je poručio i da bi želeo da ode i na sednicu SB, zakazanu za 7. jul, ali da je to tehnički gotovo nemoguće, jer već sutradan, 8. jula u Beograd dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Administracija na Ostrvu odlučila se na ovaj manevar, kako bi ubrzano došla do verzije teksta koja bi bila prihvatljiva za sve strane, a kako bi se između Rusije i nje izbegao "rat vetom" na Ist Riveru.

OBRAČUN I PRE TRI GODINE Obračun rezolucijama u SB zabeležen je i pre tri godine, kada su Francuska, Nemačka, Portugalija, Britanija i SAD podnele rezoluciju o Bliskom istoku (Siriji), dok je Rusija izašla sa kontrapredlogom. Oba nacrta stavljena su na glasanje. Na prvi nacrt Rusija i Kina su stavile veto, a zatim je Moskva povukla svoju rezoluciju jer je bilo jasno da će biti blokirana od strane SAD, Britanije i Francuske.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft poručio je juče da London neće povući svoj dokument, o kojem se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama SB, zbog toga što je Rusija predložila rezoluciju o BiH.

- Britanski predlog izaziva podele i fokusira se na samo jedan deo sukoba. Ruski predlog je opštiji, više pomirujući - poručio je zamenik ruskog ambasadora u UN Petar Ilijčev.

Ukoliko se u ovom okršaju giganata na Ist Riveru ne dođe do usaglašenog teksta rezolucije ili nijedna od strana ne povuče svoj predlog, članice SB izjašnjavaće se o ova dva dokumenta 7. jula, i to redosledom kojim su tekstovi podneti.

Usvajanje britanske rezolucije ne isključuje raspravu i izjašnjavanje o ruskom predlogu.

USVAJANjE DOKUMENATA U SB

* dnevni red se usvaja na početku svakog sastanka SB, bez glasanja

* ukoliko neka od članica traži glasanje o dnevnom redu, potrebna je podrška 9 od 15 država (stalne članice nemaju pravo veta)

* o rezolucijama se glasa po redosledu podnošenja

* usvajanje jedne rezolucija ne isključuje glasanje o drugo

* osim rezolucija donose se i saopštenja predsedavajućeg i saopštenja za štampu predsedavajućeg SB, u ime članica SB, uz saglasnost svih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Janko

02.07.2015. 09:08

Ako su toliko ubeđeni u to što tvrde zašto jednostavno ne stave ovu rezoluciju pred UN nego je nama uručuju ? To je isto kao i sa Kosovom, kažu da nije naše a traže od nas da ga se odreknemo ! Znači mi trebamo sami sebe da proglasimo za genocidan narod i poklonimo im Kosovo !?

Реалиста

02.07.2015. 11:25

@Janko - Права победа је када убедиш жртву да уствари све што ради на своју штету јесте у "њену корист". Нама се то већ неколико пута догодило ,а и сада се чини да им идемо "низ длаку"!

čiča

02.07.2015. 10:08

Britanska rezolucija ima samo jedan cilj ,a to je da se opravdaju zločini koje je počinila amerika i nato. Kao i uvek lažima okrivljuju i nabedjuju druge a onda izazivaju ratove ,prodaju oružije i na zločinu koje sami proizvode zaradjuju pare. Naravno sve ovo u ime demokratije i humanosti. Pa kad je sve to tako neka neko objasni šta je fašizam

Tomo

02.07.2015. 11:22

Jedini cilj rezolucije je opravdavanje bombardovanja i ubijanje civila u Srbiji. A bombardovanje je najavljeno posle "Pustinjske oluje".

Milko Brusic

02.07.2015. 11:32

Trgovina je pocela! Nikoga ne zanima istina,zrtve jos manje a narodi na ovim prostorima su sve dalje jedni od drugih. Nazalost, grdno se varaju oni koji misle da ih ovi sa zapada, posebno Ameri vole.

tatabata

02.07.2015. 11:44

Da li slucajno ali ovde previse ima podudarnosti sa ultimatumom Austro-Ugarske pred prvi svetski rat. Oba puta se deslio u Bosni a krive Beograd u drugoj drzavi. Sta li ce tek da nam rade kada nas uvuku u EU?

nik

02.07.2015. 11:47

Ne pokleknuti. Ni slučajno. Nikad nije bilo važnije i nikad adekvatnije vreme da pokažemo da lažu.

prica

02.07.2015. 12:04

Britanci i ameri su popili velike pare i moraju po svaku cenu da provuku rezoluciju o sreberenici i za samostalnost Kosova kao republike. To je osnovni cilj ove i svih britanskih i americkih budućih rezolucija o Ukrajini i slicno... Od vlade Srbije tj. Vučićeve vlade koju maksimalno ucenjuju, traze da se odrekne Kosova srpskim Ustavom i proglase i sami osude srpski narod za genocid. To ne pije vodu u SB i UN i onda je najlakse naci saradnike u vladi Srbije, malo platiti i dobiti sve.

nesto mi se gusi

02.07.2015. 12:16

Bolje je imati stabilnu politiku i drzavni cilj, nego imati zakon o manjinama i stalnu funkciju.

Građanin

02.07.2015. 12:54

Britanska politika prema Balkanu je uvek bila prljava. VB je velika sila u službi vladara sveta, i Srbija joj je idealna da se preko Srebrenice prikaže kako je mnogo zabrinuta posle dvadeset godina za muslimane, jer terorizam kuca na vrata, pa je bolje žrtvovati napaćenu Srbiju. Međutim ovoga puta su se prevarili, jer je sve mnogo prozirno. Srbiju po njima treba i dalje pritiskati, jer je čvorište Balkana, u drumskom, rečnom, vazdušnom i železničkom saobraćaju. Što slabija RS, jača VB.

vlada

02.07.2015. 18:04

Znači, nije dovoljna LAŽ o "genocidu", nije dovoljna ni LAŽ o silovanjima žena, nego su "zli" Srbi silovali čak i dečake! Gospodo, ta devijantna pojava je vaša karakteristika, koju obilato koristite vekovima u nazad, kako kod kuće, tako i u bivšim kolonijama! Džejmi Šej ponovo JAŠE!

Лондонска верзија холивудске мелодраме

02.07.2015. 19:49

У Лондону су поново прегледали филм Анђелине Џоли о 50.000 силованих муслиманки и утврдили да се нигде не помињу силовања муслимана...

Đorđe S.

02.07.2015. 20:04

@Лондонска верзија холивудске мелодраме - Hvala Anđelini! Jeste predstavila Srbe kao "muške šoviniste", ali zahvaljujući njenom "dokumentarcu" Englezi su shvatili da u srpskoj vojsci nema ni pederastije ni pedofilije! Uostalom, većina Srba nije ni znala za te devijacije dok nismo uspostavili bliže kontakte sa severnoatlantskom kulturom...

Милоспрдни Анђео

02.07.2015. 21:39

ПЕДОФИЛИ нато-наци алијансе, сада "замајавају" Свет да би могли да реализују нову "болештињу" која је САДА актуелна ...Ево, да се КЛАДИМО да ће ускоро да експлодира нека "афера" са ДЕЦОМ !!!Чућемо се ...

baćo

02.07.2015. 22:48

Zašto primate, te nakazne rezolucije? Zašto ne ignorišete ,svaki njihov pokušaj uručivanja, tih pamfleta?Odakle ,im pravo da nas osuđuju za nešto što nismo učinili. Ili ,peru sebe i naci Merkelovu.