01. jul  2015. 00.47  →  19.03 | Izvor: Tanjug, FoNet, Beta, RTV

Cipras: Referenduma će biti

ATINA, VALETA -

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas da će referenduma o ponudi kreditora u nedelju, 5. jula, biti i da podržava da građani zaokruže ne.

video icon

On je rekao da Evropa mora da prestane da se ponaša na "nedemokratski način", prenosi AP.

U televizijskom obraćanju naciji on je rekao da pregovori još traju i da će se, ako sa sastanka Evrogrupe kasnije danas bude upućena pozitivna poruka, odmah krenuti napred.

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas u proglasu koji su prenele TV-stanice da, bez obzira na ishod nedeljnog referenduma o sporazumu s poveriocima, nije ugrožen ostanak Grčke u zoni evra i istakao da on lično garantuje za sigurnost uloga u bankama.

Grčki mediji tumače da je Ciprasov ton ukazao da on neće odustati od referenduma, iako se nagađalo da bi mogao opozvati tu odluku, a kategorično je tvrdio da "Ne" na referendumu "ne otvara pitanje izlaska iz zone evra".

Atinski Radio Skai javlja da je Cipras u proglasu "oštro napao kreditore (grčke države), ali je rekao i da će s njima sesti za pregovarački sto već u ponedeljak (6. jula) pošto Grčka izglasa 'Ne' ".

Probleme zbog kojih su grčke banke ove nedelje zatvorene, a podizanje novca iz bankomata ograničeno za domaće građane, Cipras je objasnio "gušećim ucenjivačkim pritiskom partnera" - EU i MMF, ali je rekao da uprkos tome "on lično garantuje za penzije i uloge u bankama".

"Lično se obavezujem da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ove teškoće budu privremene. 'Ne' na referendumu značiće bolju pregovaračku poziciju Grčke", rekao je Cipras i procenio da će se njegova zemlja postepeno vratiti na međunarodno finansijsko tržište.

Onima koji su za prihvatanje sporazuma s poveriocima na referendumu, Cipras je poručio da ne slušaju "sirene propasti koje vas ucenjuju da prihvatite sve i da postanete isto što i one - suodgovorni za Memorandum (mere oštre štednje)".

Grčka vlada je ranije danas saopštila da nisu tačni navodi da je zvanična Atina u potpunosti prihvatila predlog stranih kreditora.

"Grčka je juče dostavila novi predlog institucijama uz pismo premijera Aleksisa Ciprasa. Navodi prema kojima je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog ovih institucija nisu tačni", stoji u saopštenju u kojem se ističe da novi predlog Atine sadrži "niz izmena teksta (kreditorskih) institucija".

Novi predlog Atine je, navodi grčka vlada, pokušaj da se postigne uzajamno koristan sporazum, koji ne samo što će staviti naglasak na privredni rast, već će učiniti ogroman dužnički teret zemlje podnošljivim, prenosi britanski list "Gardijan".

"Neke od mera koje institucije predlažu neće biti sprovedene odmah, već u fazama, tako da vlada može da iznađe ekvivalentne mere kojima će ih zameniti", objašnjava se u saopštenju.

Cipras će se danas posredstvom televizije obratiti Grcima pošto je vlada ranije danas potvrdila da je poslala "izmenjen" predlog Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u nadi da će postići dogovor i izbeći svoju finansijsku propast, prenela je agencija AFP.

Grčka je spremna da, uz određene izmene, prihvati Sporazum koji je ponudila Evropska komisija, napisao je grčki premijer Aleksis Cipras u pismu šefovima Evropske komisije, MMF i Evropske centralne banke.

Cipras u pismu predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, predsedniku ECB Mariju Dragiju, i direktorki MMF Kristin Lagard navodi da Grčka traži da se u okviru reformi sistema PDV zadrži popust od 30 odsto za ostrva.

Šojble: Pojasnite najnoviji predlog

Najnovija ponuda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa međunarodnim kreditorima nije donela dodatna pojašnjenja, izjavio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble, pozivajući zvaničnu Atinu da objasni svoj predlog.

"Predlog nije pružio dodatna pojašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi", rekao je Šojble na konferenciji za štampu u Berlinu tokom predstavljanja planova vezanih za nemački budžet, i dodao da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahteve Ciprasa na telefonskoj konferenciji koja se nastavlja danas popodne.

U okviru mera za fiskalnu strukturu, Cipras traži da se postepeno povećavaju isplate poreza na poslovanje do nivoa od 100 odsto i da se postepeno ukine preferencijalni tretman za poljoprivrednike do kraja 2017. godine, kao i da se smanji limit na vojne troškove za 200 miliona evra 2016. i za 400 miliona evra 2017. godine.

Grčki premijer u pismu kaže da će reforme penzionog sistema iz 2010. biti u potpunosti implementirane ali da će reforme iz 2012. biti odložene do implementacije nove reforme zakonodavstva u oktobru ove godine i da će novi zakonodavni okvir za tržište rada biti usvojen ove jeseni.

Cipras je napisao da će Grčka odmah sprovesti tržišne preporuke OECD i da će u primeniti ambiciozni paket reformi uključujući uvođenje One-Stop-Shop usluge za firme, odmah uraditi sveobuhvatnu procenu konkurentnosti nekih sektora u kojima vlada oligarhija i primene sveobuhvatnu strategiju protiv korupcije u poslovanju.

Pismo je poslato i predsedniku Evrogrupe Jerenu Dijselblomu i upravnom direktoru ESM Klausu Reglingu.

Ministari finansija evrozone će danas popodne održati telekonferenciju na temu grčke krize.

Grčka nije platila tranšu, spremna za suspenziju referenduma?

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da Grčka nije uplatila tranšu duga od 1,5 milijardi evra, što je trebalo da učini do ponoći, kao i da je dobio zahtev Atine o odlaganju uplate koji će "blagovremeno" razmotriti, javio je Rojters.

Takođe, premijer Malte Džozef Maskat (Muskat) izjavio je sinoć da je Grčka saopštila pregovaračima u Evropskoj uniji da bi bila spremna da suspenduje referendum ili pozove na pozitivno izjašnjavanje o sporazumu o programu pomoću, ako se ponovo pokrenu pregovori.

Predsednik malteške vlade je izjavio sinoć pred parlamentom da bi to mogao da bude napredak, kao i da grčka igra da bi se dobilo više vremena ili političko pozicioniranje, a da je za Maltu prerano da saopštava svoj stav, prenosi "Tajms of Malta" ( Times of Malta).

Frans pres prenosi i izjavu neimenovanog evropskog izvora da bi referendum, najavljen za 5. jul, mogao biti suspendovan, ukoliko se sa evropskim kreditorima obnove razgovori o novom programu za spasavanje grčke privrede.

Taj izvor tvrdi da je, navodno, grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom sinoćne telefonske konferencije ministara finansija evrozone na pitanje u kakvoj su vezi referendum i novi predlog o dvogodišnjem paketu pomoći, rekao da postoji spremnost da se "sagleda referendumsko pitanje, ili da se modifikuje ili suspenduje referendum".

I nemački " Welt" piše da je Varufakis rekao Evrogrupi za spremnost na suspendovanje glasanja "ako se njegove kolege (...) slože sa njim", navodi AFP.

Grčka agencija ANA prenosi izjavu grčkog vicepremijera Janisa Dragasakisa da je referendum o predlogu kreditora "deo grčkog pregovaračkog procesa".

Grčka je ranije "u zadnji čas" zatražila produženje postojećeg programa pomoći koji je istekao u ponoć, što je Evrogrupa odbila, ali je navela da će o novom programu pomoći razgovarati sutra, navodi AFP.

Mediji su u utorak uveče preneli izjavu finskog ministra inostranih poslova Aleksandra Stuba da je Evrogrupa odbila dve od tri tačke koje je predložio Cipras - da restrukturiše dug Grčke i produži program pomoći do završetka referenduma, a da bi treći zahtev - za jednim kreditom "Evropskog stabilizacionog mehanizma", mogao da bude razmotren, odvojeno od procedura koje su trenutno na delu.

Taj program bi pokrio grčke finansijske potrebe za naredne dve godine.

Penzioneri protestovali u centru Atine

Oko 200 penzionera protestovalo je danas ispred grčkog ministarstva finansija u centru Atine da bi zatim otišli do Banke Grčke zahtevajući pristup svojim penzijama u punom mesečnom iznosu. Grčka je uvela u ponedeljak kontrolu kapitala kako bi sprečila kolaps bankarskog sistema.

Banke će biti zatvorene najranije do sledećeg ponedeljka, a podizanje gotovine na bankomatima ograničeno je na 60 evra dnevno, preneo je AP.

Stariji građani Grčke su posebno pogođeni ovom merom jer mnogi nemaju platne kartice i potpuno su odsečeni od svojih sredstava.

Oko 1.000 poslovnica banaka širom Grčke otvoreno je danas na tri dana kako bi penzionerima bilo omogućeno podizanje maksimum 120 evra za nedelju dana.

Isplate nekih socijalnih davanja su, takođe, odložene, navela je američka agencija.

Penzioneri Grčke, jutros su, po kiši, pohrlili u banke kako bi podigli novac.

Pred otvaranje ekspoziture banke "Ebnike Trapeza" u Solunu, bilo je guranja i glasnog negodovanja penzionera, a zatim su na vrata postavljeni policajci koji su uz obezbeđenje, puštali u banku, najviše tri čoveka.

Grcima besplatni mobilni i internet zbog referenduma

Sva četiri provajdera mobilne telefonije i interneta u Grčkoj su danas svim svojim korisnicima dala besplatno vreme za razgovore, besplatne SMS-poruke i besplatnu internet vezu do utorka, 7. jula.

Dva dana ranije, u nedelju, 5. jula, u Grčkoj se održava referendum o sporazumu države s poveriocima, o čemu se vodi danonoćna opšta i masovna javna debata - i na ulicama, i na internetu, i u medijima.

Dva operatera mobilne telefonije su danas saopštila da od juče ne naplaćuju usluge i daju korisnicima po dodatnih 300 minuta razgovora i 300 SMS-poruka i po 300 ΜΒ interneta, preneo je atinski Radio Skai.

Ta povlastica je za neke od korisnika dopunjena sa još po 300 minuta razgovora i u zemlji i inostranstvu.

Treći provajder poklanja 400 minuta razgovora u zemlji i inostranstvu i 400 ΜΒ interneta, a još 400 ΜΒ daje korisnicima jedne skuplje vrste ugovora.

Četvrti provajder svim svojim korisnicima besplatno daje čak 1.500 minuta razgovora u zemlji i inostranstvu, i 1.500 ΜΒ interneta.

Tagovi
Broj komentara: 3

Geza  01. 07. 2015. | 06:11
Kako god okreneš,uz sve ove bombaste naslove,te "tvrdih" stavova iz EU i tajnih izjava Ciprasa,vidi se da je ovo pitanje prenešeno u domen poravnanja u kojem i jedni i drugi moraju izbaciti tvrde stavove i u buduče u javnosti iznositi činjenicce,koje treba da sačuvaju Grčku u EU i monetarnoj uniji.To što Grčka nije vratila obavezu MMF i što je prolongiran rok pokriva se novin "zahtevom" Ciprasa.oj zahtev sigurno ne postoji,ali figuriraa,jer je tako naredio veliki brat.Kina i Rusija su džokeri Ciprasovi da ulete sa nekoliko desetina milijardi,naravno uz odredjenu geopolitičku cenu i predaje luke Pirej za glavnu luku Kine u Evropi.Zato veliki brat je predao u amanet Merkelovoj da vodi ovo rešenje grčkog pitanja,a ona naravno kao "dobar i poslušan" saveznik velikog brata odmah izjavi,da bi izlazak Grčke iz EU bio početak raspada EU i monetarne unije:Takve stavove do sada nije iznosila,a kroz to pokazuje da se mora Grčkoj i dalje pomagati.Biće ipak kako tata kaže.
www  01. 07. 2015. | 09:53
Postoji još rok od skoro mesec dana u toku kojeg može da se isplati dug, ali sada već nema mnogo prostora za pregovore. A na nesreću Grka Merkelova neće da divani sa njima dok ne prođe referendum. Takodje Kina i čini mi se Japan pritiskaju Grčku da pristupi reformama i počne sa vraćanjem duga. Nije još sve gotovo....
СЕНОВИЋ  01. 07. 2015. | 12:14
Ха, ха , ха, добро јутро Колумбо !Грци ће да прихвате све што се од њих тражи. ...... размишљање и политика их је уништила. Сећам се редова испред амбасаде за визу. 2000 ДМ им носим у њихову земљу , а третирају ме као овна. Сад ми је драго да се оне надмене њушке из амбасаде не могу онако надмено да понашају.