Region

Utorak, 23.06.2015.

17:58

Hrvatima porez napunio državnu kasu

Prihodi Hrvatske u prva četiri meseca ove godine porasli su 9,1 odsto, dok je povećanje rashoda iznosilo 1,3 odsto,

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ukupni prihodi konsolidovane centralne države u prva četiri meseca ove godine iznose 39,3 milijardi kuna (5,1 milijardi evra), što je za 9,1 odsto više u poređenju s istim razdobljem 2014. godine, pokazuju preliminarni podaci koje je objavilo Ministarstvo finansija, a prenosi portal Seebiz.

Takvo povećanje prvenstveno je rezultat većih prihoda od poreza za 1,8 milijardi na 21,4 milijardi kuna, što je 9,4 odsto više nego u prva četiri meseca lani, pri čemu prihodi od poreza u ukupni imaju najveći udeo od 54 odsto.

Drugi najveći doprinos rastu prihoda centralne države zauzimaju socijalni doprinosi sa udelom od preko 32 odsto, a koji su u posmatranom periodu prikupljeni u iznosu od 12,7 milijardi kuna, ili u porastu za 5,3 odstonego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je prošle godine od aprila povećala stopu doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 13 na 15 odsto zbog čega se, prema projekcijama Ministarstva finansija, na nivou cele godine očekuje izdašni fiskalni učinak podizanja navedene stope u iznosu od 0,24 odsto procenjenog BDP-a.

U strukturi poreskih prihoda, PDV čini preko 62 odsto, a u prva četiri meseca ove godine od tog nameta ostvaren je prihod od 13,4 milijardi kuna, što je 13 odsto više nego u uporednom periodu 2014.

Porez na dohodak učestvovao je sa 11,1 odsto, porez na dobit sa 6,2 odsto, a carina sa 5,2 odsto u povećanju prihoda.

Ukupni rashodi konsolidovane središnje države u prva četiri meseca ove godine iznosili su 42,9 milijardi kuna i veći su za 1,3 odsto u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.

Na troškovnoj strani, vodeće mesto zauzimaju rashodi za socijalne nadoknade (51 odsto), rashodi za zaposlene (17 odsto), rashodi za kamate (11 odsto) i rashodi za korišćenje dobara i usluga (7,0 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: