Mađari dižu kineski zid zbog azilanata; Vučić: Šokiran sam, razgovaraću sa Orbanom

V. Crnjanski Spasojević

17. 06. 2015. u 13:29

Pripreme za gradnju do sledeće srede, najavio mađarski šef diplomatije Peter Sijarto: Mađarska više ne može da čeka. Premijer Srbije: Srbija nije kriva za problem migranata

Mађари дижу кинески зид због азиланата; Вучић: Шокиран сам, разговараћу са Орбаном

Ilustracija

ZID koji Mađarska planira da podigne prema Srbiji duž takozvane zelene granice, da bi sprečila ilegalan ulazak migranata, biće visok četiri metra, a dugačak 175 kilometara, koliko se prostire granica.

Ovo je u sredu saopštio mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, koji je izjavio i da EU traga za rešenjem ogromnog migrantskog talasa iz Azije i Afrike, ali da Mađarska "ne može sebi da priušti da čeka".

Sijartova izjava usledila je samo tri dana pošto je šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić najavio zajedničku sednicu dve vlade 1. jula, na kojoj će biti reči o ovom pitanju. Dačić je izrazio i nadu da naš severni sused neće posegnuti za jednostranim rešenjima, ali su ga događaji ubrzo demantovali.

- Govorimo o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom. Ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi do naredne srede - tvrdi Sijarto, i naglašava da taj potez nije protivan međunarodnim obavezama, niti se njime krši neki međunarodni sporazum.

BROJKE

4 m visina zida

175 km dužina zida

54.000 emigranata ove godine ušlo u Mađarsku

Mađarska je lane primila više izbeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU, osim Švedske, oko 43.000. Od početka ove godine stiglo ih je 54.000, a očekuje se da će do kraja godine ovaj broj porasti na 130.000. Pre samo tri godine ovaj broj bio je tek 2.000!

I u samoj Srbiji broj zahteva za azil je u enormnom porastu. Za prvih pet meseci ove godine premašio je 22.000, dok ih je za celu prošlu godinu bilo 16.500.

Talas izbeglica iz ratom zahvaćenih područja je nezaustavljiv i ne može ga sprečiti ograda koju se Mađarska sprema da podigne, smatra Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila. To je već pokušala Bugarska prema Turskoj, podigavši ogradu od oko 180 kilometara, ali bez vidljivih rezulatata. Priliv izbeglica se nastavio, samo je poskupeo njihov prolaz ka Evropi, porasla je stopa kriminala, više zarađuju krijumčari i trgovci ljudima.

VUČIĆ: SRBIJA NIJE KRIVA ZA PROBLEM MIGRANATA

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen i šokiran najavom iz Mađarske da će podići zid duž srpsko-mađarske granice zbog problema migranata, navodeći da rešenje nije u podizanju zidova, posebno zato što Srbija nije kriva za taj problem. Vučić je za RTS rekao da će o tome razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim zvaničnicima, navodeći da je to pre svega pitanje Evropske unije, jer je Srbija tranzitna zemlja.

"Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba islamske države, Kurda... Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugrsku i Grčku", rekao je Vučić.

On je istakao da ne razume najavu podizanja zida i istakao da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živeti u Aušvicu".

"Ti ljudi što su ušli u Srbiju, oni ne žele tu da ostanu. Šta hoćete od nas, prehranjujemo ih čuvamo ih, oni ništa od toga ne žele u našoj zemlji, a sad neko još podiže zidove", rekao je Vučić. (Tanjug)

- Ovakav potez Mađarske suprotan je vrednostima EU, koja proklamuje slobodan protok ljudi, robe i kapitala. Suprotan je i Šengenskom sporazumu, koji nalaže zemljama članicama da ne zatvaraju vrata tražiocima azila. Zatvaranje vrata za one koji beže od rata i životne ugroženosti iz Iraka i Sirije je nehumano i za svaku osudu - kaže Đurović.

S obzirom na to da Mađarska ne može da zatvori granične prelaze prema Srbiji, umesto preko "zelene granice", migranti će moći da idu na regularne granične prelaze i traže odmah, na samom punktu, azil. To znači da Mađari opet neće smeti da ih vraćaju u Srbiju, već će morati da prime njihove zahteve i smeste ih u azilantske centre.


SENIĆ: LOŠA PORUKA PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić izjavio je da najava Mađarske da će podići ogradu duž granice sa Srbijom nije dobra poruka ni narodima Evropske unije, ni narodima u susedstvu. - Podizanje ograde bilo gde na teritoriji evropskog kontinenta neće sprečiti migrante da i dalje dolaze u EU i neće ih zaustaviti - rekao je Senić i dodao da je solidarnost jedan od osnovnih postulata EU.

Po Dablinskoj regulativi i sistemu Euroblanka, Mađarska je, kao prva zemlja ulaska u EU i uzimanja otiska, ujedno i poslednja. To znači da migranta, kog je već uhvatila mađarska policija i koji je tražio azil, pa zatim pobegao iz prihvatnog centra u Nemačku ili neku drugu zemlju, kada ga tamo uhvate i na osnovu otisaka utvrde da je u EU ušao u Mađarskoj, odmah ga u nju i deportuju.

Mađarska i Italija postaju sabirni centri migranata, sa kojima ne znaju šta bi. Naše severne komšije sada teret, po svaku cenu, pokušavaju da podele sa Srbijom. A šta Srbija može da uradi?

- Nadamo se da naša policija neće posegnuti za represijom, kao pojedine zemlje i da će poštovati Ustav i zakone. Nova mađarska politika produžiće vreme koje će izbeglice provoditi u našoj zemlji, pa bi trebalo uvesti sistem privremene zaštite od tri meseca do godine dana za migrante iz Iraka i Sirije, koji će im omogućiti da se registruju, da znamo ko nam je u zemlji, da mogu da podižu novac, hrane se i plaćaju smeštaj, da im obezbedimo zdravstvenu zaštitu, da vodimo računa o njihovoj bezbednosti i borimo se protiv trgovaca ljudima - poručuje Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Маја М.

17.06.2015. 13:38

Браво, Мађари, одувек сам се дивила њиховом начину вођења националне политике! За респект.

Tadeus

18.06.2015. 00:38

@Маја М. - Respekt i za 1956. godinu! Steta je sto nam neko treci ne dozvoljava da opet budemo prijateljski narodi. Da, da, davno bese.

naranca

18.06.2015. 10:41

@Маја М. - @majam A kad su Rusi digli zid u Berlinu to je bilo sramno ,kukavicki,sebicno,podmuklo............Ha ha ha.

Milan

17.06.2015. 13:57

Ti Migranti dolaze u Srbiju u 99 % slucajeva preko Bugarske i Grcke . Znaci prvo Udju u EU drzave pa Izlaze da bi se dokopali Nemacke i drugih bogatijih. Ove mere Madjarske ako bude realizacije , imace samo njihovo preusmeravanje na granicu Srbija - Rumunija - Madjarska . Tek kada bi i Rumunija podigla zid , onda bi migranti ostajali u Grckoj u Bugarskoj dok ih se toliko ne nakupi da bi same ove clanice morale organizovano da ih Liferuju za Nemacku .

Favela

17.06.2015. 13:58

Ali cekajte... Zašto bi emigranti išli preko Srbije kada udju u grcku i oni su u EU...

Nesa

17.06.2015. 14:21

Stvarno ne razumem......a odakle ulaze ti imagranti u Srbiju ? Pa valjda prvo moraju da stanu na tlo EU, pa tek onda da udju u Srbiju......Objasnite imigrantima da sad iz Grcke idu na zapad preko Bugarske i Rumunije.......Nema granica, carine.......

KiM

17.06.2015. 14:45

@Pavle - Pa ne možemo i prema Kosovu i prema Albaniji, ili jedne ili druge... odluči se gde da stavljamo ogradu.

Бранко

17.06.2015. 14:51

Зашто да не? Проблем је само у томе што ће ускоро и друге земље Европске Уније поћи истим путем. Ако Србија не мисли да се претвори у један велики концентрациони логор, могла би и сама нешто да предузме по питању миграната, пре свега оних који су овамо депортовани из те исте Европске Уније.

Pedjolino

17.06.2015. 16:11

He, he, najveća nebuloza. Pa jeftinije od ograde 175kmx4m bi bilo da svakom imigrantu daju kartu za avion u jednom pravcu i nesto malo para i da ga otpreme na zapad EU, gde su ovi u stvari i pošli.

laki

17.06.2015. 21:54

@Pedjolino - Imigrant baci pasos pa onda ne znaju u koju zemlju da ga vrate. Dok to ne utvrde poreski obveznici ih hrane a neki drzavni sluzbenici sa njihovim putem u Evropu trguju....

Петар

17.06.2015. 16:17

Павле,ал прво да их истерамо са Космета па онда ограда према Албанији

Нишлија

17.06.2015. 17:23

Србијо дижи 5 метара високу ограду дуж границе са Бугарском, шта чекаш?! Ем нисмо у ЕУ ем треба да им будемо сабирни центар..

čiča

17.06.2015. 18:48

Ovo što rade madžari treba odmah da uradi i Srbija i da spreči ulazak migranata na svoju teritoriju,. Kad neće da ih primi bogata evropa neće moći ni da ih izdržava siromašna Srbija. Potpuno sam svestan ove surovosti ali mi nemamo dovoljno ni za sebe a kamoli za te nesretnike.

pz

17.06.2015. 20:48

ovo sto sad hoce madjari da urade mi smo trebali isto to da uradimo jos 1992 god na srpsko albansko granici.

Линија раздвајања

17.06.2015. 21:20

Многима је чудно зашто из ЕУ (Бугарска, Грчка) долазе у Србију и Стару Србију? Па имају задатак и подршку Запада да прво населе Србију, Маћедонију, Милогору и Босну.

axa

17.06.2015. 21:25

Ma nemoj. Dozvolio si migrantima da ulaze i izlaze iz Srbije kako im je volja, pa se sad ceses, kad neces vise moci da im uvaljuljes strance.

CG

17.06.2015. 21:28

sreca pa se vi dokoni komentatori ne pitate inace bi ste sve izbeglice likvidirali,jer drugog posla pa i nemate vec da komentarisete,hajte nesto radite korisno,osim sto spavate do 12.

Lik

17.06.2015. 21:30

mislim da je podizanje zida teška glupost, zid od 4m preskocis tako što nekome postavis lopovsku, ništa neće biti rešeno

Pride

17.06.2015. 22:31

@Lik - Nna zidu ce biti bodljiava zica sa 220 V , iza zida minsko polje a iza polja mitraljeska gnezda, pa ti kreni da preskaces pametnjakovicu, Bravo Madjari

niste

17.06.2015. 21:35

valjda postovani premijeru mislili da da ce ih oni putiti unutra kao sto vi to radite.Nema novaca koji bi ih pustio, u Srbiji ulaze preko korumpiranih policajca.Zato zid i tacka.

Crni Gruja

17.06.2015. 21:44

Suboticanin sam,ovde uskoro necemo moci izaci na ulicu koliko ilegalnih imigranata ima na svakom cosku.Sta ce biti kad im nestane novca????..napadace nas na ulici ko besni psi......radim kao vozac u medjunarodnoj spediciji i puno putujem po Evropi.Preplavili su Evropu,najgora situacija je u Francuskoj u delu oko KALEA gde su napravili veliko naselje na carinskom terminalu gde se ceka ukrcaj na trajekt za Dover.Napadaju vozace kamiona,otimaju sve sto mogu,ulaze u prikolice.Treba ograda i te kako

pera

18.06.2015. 07:20

@Crni Gruja - Prijatelju taj koji je pokrenuo talas izbeglica i razrušio uredjene i bogate zemlje zarad svog interesa da vlada svetom neka razmišlja o tome. Srbija ovim jadnicima nije interesantna jer nema šta da im da osim gladi. Baba Vanga je rekla da će zavladati muslimani Evropom a Amerika zdušno pomaže da se to ostvari zarad svoje vlasti. Niko Evropi nije kriv što im je bitniji stav Amerike od same sebe

Crni Gruja

17.06.2015. 21:49

Ako je stanje IDEALNO po ovom pitanju zasto su pohapseni 29 policajaca pogranicne policije i 10 carinika na Backom Bregu????...bas zbog ovih stvari i reketa.....koje uzimaju od ovih nesretnika.I onda je A.V.sokiran i iznenadjen odlukom madjara da naprave ogradu na granici i da zastite sebe i celu EU od najezde ovih imigranata.Imamo mi i ovako dosta svojih problema i bede,ne trebaju nam jos hiljade gladnih koje cemo da hranimo,mazimo,i pazimo a sutra ce nas napadaju i otimaju.TREBA OGRADA ...

Флавије Јовијан

17.06.2015. 22:11

Занимљиви су ти дупли стандарди за проучавање! Када су Младеновчани демонстрирали против смештања азиланата у свом крају тада је уследила халабука на њих оркестрирана од разних нво како су неонацисти и клерофашисти због тога, наравно није се пропустила прилика да се то генерализује на цео сепски народ! Сада када Мађарска хоће да сагради огроман зид да њиме спречи азиланте да уђу у Мађарску, не чује се ниједна једина реч од истих тих нво да налепе коју етикету и на Мађаре!

naranca

18.06.2015. 00:52

@Флавије Јовијан - E zato sto smo mi Srbi .Srbi dobri ljudi.Ej.Ne zaboravi to nikada.

vlada

17.06.2015. 22:17

Premijeru, moraš imati stav, moraš imati odlučnost i hrabrost /rizik/ da bi te poštovali! Moraš imati i ono što "nemaš"! A da li to imaš? I šta kažu savetnici? Jednostavno, ne primam emigrante /brava/ a vi ih /madjari/ propustite u evropu, mi sa njima nemamo nikakve veze Najviše me brine - "šokiran sam" ! To je sramota /nemojte objaviti/ ali ovako za Srbiju spasa NEMA!

Cristian Stanimirovic

17.06.2015. 22:46

Vucic zna samo da kuka, trebanam covek koj zna odgovoriti, ja bi madjarima reko da rade ono sto hoce , to je njihova teritorija pa nek rade sta hoce , ali to je bas lepa poruka iz evropske unije , resavaju probleme podici zida.

MatijaBG

17.06.2015. 22:50

Isto to i mi treba da uradimo na granici sa BJR Makedonijom!Odluka Mađarske sasvim normalna i nije usmerena prema Srbiji već prema neverovatnom prilivu tih budućih Džihad vojnika....

Vito Raski

17.06.2015. 22:59

Kako vidim mnogi komentatori predlazu da I Srbija postavi, ogradu za emigrante, kao Madjari, a zaboravljaju da bi NATO "humanitarci" koji su I doveli do ovakvih bezanija neduznog naroda, njihovom vojnom uvodjenju demokratije po vascelom svetu, u roku od nekoliko sati, posle podizanja tog "zida", ma koliko on bio providan I propustan, bombardovanjem razrusili, tako da bi imali opravdanje I za tzv. koleteralne stete. "Nasi" politicari bi cutali a EVROPA SLEPA I GLUVA - JER JE U PITANJU SRBIJA.

Валтер

17.06.2015. 23:07

Србија је за све крива, па и за измиушљање "емиграната".

Srdjan Grković

17.06.2015. 23:12

sve pohvale za premijera ugarske, tako se štiti svoja zemlja a ne kao mi samo daj i ispunjavaj bezbroj uslova a na leto smo ne mrdamo napred nego tonemo i smanjujemo se

Tadeus

18.06.2015. 00:26

Samo nam je jos to falilo, da imamo sokiranog premijera! Bas nas nece pa to ti je.

naranca

18.06.2015. 02:23

Jel smo zaboravili kako su mnogi od nas, ne tako davno bezali od Rata(Slobe,Franje,Alije.....)?Jel smo zaboravili da su Isus,Ajnstajn,Frojd,Marx,Tesla,Vuk Karadzic ....Bili emigranti?Ajde da ne zaboravimo,kad su Ameri zaboravili da su njihovi pradedovi bili emigranti.Mada opet secam se kako je Tito uvozio siromasne I uplasene emigrante iz Albanije,pa mu oni posle 40 godina razvalise drzavu!

naranca

18.06.2015. 02:25

''Kineski zid''.Mislim da bi svi bili srecni kad bi ponovo izgradili Berlinski Zid!!!!

Nenateks

18.06.2015. 09:19

Secate li se serije top lista nadrealista kada je cela jugoslavija izolovana zidom i samo jedan preziveli ulazi u evropu... Zid su poceli da prave

SMOKI

18.06.2015. 10:08

Problemi sa azilantima koliko su loši toliko su i dobri za Srbiju.Treba jednostavno sve azilante smestiti u našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju sa tim da im EU osigura smeštaju u napuštenim i uzurpiranim stanovima i imanjima proteranih Srba.Naravno takav smeštaj mora biti privremenog karaktera i strogo kontrolisan. Madjari samo foliraju. Ne podižu oni ogradu zbog azilanata nego izvršavaju nalog EU za pritiskom na Srbiju. Huni!!!

Niko

18.06.2015. 10:24

Da smo mi bili pametni pa da smo na vreme podigli zid na granici sa Albanijom, ne bi siptari sada bili vecinska populacija na Kosovu.. .

Mr. Dragan

18.06.2015. 10:42

Podizanje zidova je jedna obicna glupost, postoji sijaset mogucnosti da se eventualno napravljeni zid neutralise. Cak ne verujem da su to Madjari osmislili, predpostavljam da je zid produkt zelenaskih organizacija, koje u pohlepi za profitom izmisljaju hiljade nacina kako da nekome pozajme novac, naravno uz dobru kamatu.

naranca

18.06.2015. 18:05

Stacionirajmo ih u onome kako se zove Presevska kotlina?Jer I Hrvati ce da dobiju svoj deo.EU raspravlja da svaka nacija primi srazneran broj emigranata.

naranca

18.06.2015. 18:59

Idu na zapad da tamo budu jeftina radna snaga.Nekad su zapadne drzave vatale robove po Africi a sada im robovi sami dolaze na noge.Carobni kapitalizam,zar ne?Nego sta cemo kad Grcka postane izvor emigranata.Evo napustaju EU ,a Eu im sigurno sprema oprostajni poklon.

DUNGA

18.06.2015. 19:53

pa kako će divlje zivotinje migrirati......... čudno mađari razmišljaju

kali

19.06.2015. 17:28

pazi sad ovo...kad pocne madjarima da gori pod nogama nece moci da beze juzno od zida sto su sami sebi sagradili

sunlover

21.08.2015. 11:34

Svako ima pravo da brani svoje granice. Zasto bi ja , uvijek polazim od sebe primio u svoj dom par imigranata, sta ce mi? Nemam nikakve koristi od njih, dosli su gladni zedni, bosi neobrazovani. I onda se neko nadje da kaze da nisam demokrata.