Prvi dan male mature: Teško samo poslednje pitanje

I. Mićević

15. 06. 2015. u 09:21

Nešto manje od 70.000 učenika osmog razreda polagalo završni ispit iz srpskog jezika. Na malu maturu prvog dana izašlo 98,16 odsto osmaka. U utorak matematika, u sredu kombinovani test

Први дан мале матуре: Тешко само последње питање
3A test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, prvi od tri testa završnog ispita, u ponedeljak je izašlo 98,16 odsto od oko 69.000 učenika osmog razreda. Prema podacima iz školskih uprava, ni u jednoj školi nije bilo ozbiljnijih problema ili nepravilnosti, rečeno je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Većina đaka žalila se samo na poslednje, 20. pitanje, koje je bilo iz književnosti. Traženo je da u odlomcima pripovetke "Most na Žepi" Iva Andrića prepoznaju umetničku ulogu određenih rečenica.

- Nema tenzije, niti nedoumica. Organizacija je ista kao i prethodnih godina. Završni ispit u našoj školi polaže 57 učenika, u dva odeljenja osmog razreda - objašnjava Zlatko Grušanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu. - O regularnosti brinu supervizor i dežurni nastavnici, a testove sam, u sigurnosnim kesama, doneo iz Školske uprave. Otvoreni su tek na polaganju.

Kao i prošle godine, nije štampano više kombinacija testova, već samo po jedna. Time su i značajno smanjeni troškovi štampanja maturskih testova, jer su ranijih godina štampane po tri varijante testova. Sada je pripremljena jedna varijanta testa na srpskom jeziku, a isto važi i za jezike nacionalnih manjina. Završni ispit polaže se i na albanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, hrvatskom, kao i na Brajevom pismu.

Ova školska godina bila je specifična po štrajku koji je trajao gotovo pet meseci. A da li će se skraćeni časovi odraziti na rezultate đaka na završnom ispitu znaće se kada budu završili sva tri testa. Nastavnici tvrde da su se potrudili da decu dobro pripreme. I u školama u kojima nije bilo štrajka kažu da su deca imala veliki broj časova pripreme.

Rešenje za test iz srpskog jezika možete videti OVDE.

- Imali su više od 30 časova pripreme iz srpskog jezika i književnosti. Radili su probni završni ispit, a organizovali smo i simulaciju testa - kaže Jelena Rakić Kamenica, razredna 8-1 odeljenja OŠ "Vuk Karadžić". - Rezultati su bili dobri i prosek je bio između 14 i 15 bodova. Očekujemo da će završni ispit da urade još bolje.

Osmake u utorak očekuje rešavanje zadataka iz matematike, a u sredu će rešavati kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta - istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Preliminarne rezultate dobiće najkasnije u petak do 20 časova.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna, a popunjene liste želja predavaće 26. i 27. juna. Učenici će po školama biti raspoređeni petog jula. Upisivaće se šestog i sedmog jula, da bi devetog jula bio organizovan drugi upisni krug.

ZANEMARILI PRAVOPIS

UTISAK brojnih nastavnika je bio da su pitanja, čak i iz osnovnog nivoa, bila suviše laka. Na društvenim mrežama nastavnici su delili i uputstvo za ocenjivanje testova i dostavljanje rezultata, koje je imalo gramatičku grešku. Dopis je poslat iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, a pisalo je: "Šaljemo Vam ID sa PIN kodom koji će te koristiti..."


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije