15. jun  2015. 10.42  →  19.52 | Izvor: RTV (Vesna Spasojević)

Skupština grada o završnom računu za 2014.

NOVI SAD -

Odbornici Skupštine grada Novog Sada, usvojili su danas završi račun budžeta za 2014. godinu. Realizacija sredstava gotovo je ista kao i prethodne godine, a opozicija tvrdi da je svaka godina katastrofalnija od prethodne.

 

video icon

Član gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić, rekao je da je prihodna strana budžeta u 2014. realizovana "nešto lošije" u odnosu na prethodnu, dok je rashodna strana bila bolja u odnosu na 2013. godinu.

"Imamo rast realizacije rashodne strane u odnosu na prethodni završni račun. Nekih pet posto je bolja realizacija i to je ono što smo obećali. Smatram da može da bude još bolja, ali evo nekih pet posto je bolja realizacija u 2014. nego u 2013. godini", rekao je Mandić.

gradski parlament skupstina grada novog sada novi sad jpg

Tokom 2014. godine više od 80 odsto sredstava otišlo je na tekuću potrošnju, dok je 18 odsto utrošeno za kapitalna ulaganja. Odbornici iz redova opozicije, imaju dosta zamerki na takvu realizaciju budžeta.

"Očito da ova nesrećna koalicija ne ume na pravi način da utroši i inestira ova sredstva. Umesto da ih utroši na nove razvojne projekte koji bi popravli krvu sliku Novog Sada najveći deo sredstava se ponovo gura u tekuću potrošnju", rekao je odbornik Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić.

"Loša realizacija kapitalnih investicija pokazuje kako ova vlast nema ideju kako da poboljša kvalitet života građana, da javna preduzeća vode ljudi koji su nestručni, nekompetentni i nesposobni da građanima obezbede kvalitetniji život u Novom Sadu", kazao je odbornik Demokratske stranke Veljko Krstonošić.

Na današnjoj sednici najavljen je i rebalans budžeta, u kom je neraspoređeno ostalo oko 2,5 milijarde dinara, nakon što je u decembru raspoređeno 1,6 milijardi suficita iz prethodnih godina. Ta sednica trebalo bi da bude održana do kraja meseca.

Odbornici su danas produžili mandat dosadašnjoj zamenici zaštitnika građana Stojani Varajić i izglasali izmene nekoliko regulacionih planova, između ostalog i plan generalne regulacije Veternika.

Meštani tog naselja protestovali su protekle nedelje zbog namere gradskih vlasti da na slobodnoj parceli sagrade stambeni blok za socijalno stanovanje. Oni smatraju da bi ta poljana trebalo da se iskoristi za javne sadržaje.

Ni današnja sednica nije protekla bez okupljanja otpuštenih radnika Informatike, koji su pozivali gradske čelnike da neosnovano otpuštene, vrate na posao.