Bez posla 90 odsto Roma

Fonet

11. 06. 2015. u 23:21

Integracija Roma važan deo procesa proširenja, a taj proces imaće uticaj na tok pregovora Srbije sa Evropskom unijom

Без посла 90 одсто Рома

Ilustracija

BEOGRAD - Savetnica za koordinaciju pitanja Roma Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Marta Garsia Fidalgo izjavila je da je integracija Roma važan deo procesa proširenja, kao i da će taj proces imati uticaj na tok pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Pitanje Roma je jedna od važnih tema koja ima veliki uticaj na pregovore, obuhvaćeni su poglavljem 23, ali se tiču i drugih poglavlja, o socijalnoj politici i o zdravlju, rekla je Garsia Fidalgo na Seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji.

Garsia Fidalgo je rekla da ove godine Evropska komisija otvara prvi postupke protiv članica EU koje nisu ispunile obaveze i istakla značaj Strategije za inkluziju Roma za period do 2025.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog toga što Srbija nije ispunila preuzetu obavezu da usvoji Strategiju do 2014.godine, što ukazuje na manjak političke volje.

Prema njenim rečima, EU je spremna da pomogne Srbiji i navela da je Srbija u okviru IPA dobila više od 60 miliona evra za projekte vezane za integraciju Roma.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević rekla je da pitanje inkluzije Roma nije samo pitanje evropskih integracija.

ONa je potvrdila da obaveze koje smo preuzeli 2013. godine na Seminaru posvećenom socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji nisu ispunjene, ali je dodala da su nadležni u poslednjih nekoliko meseci u oblaasti zapošljavanja počeli da nalaze neka rešenja.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da je zahvaljujući radu mobilnih timova u opštinama za dve godine upisano još 509 dece u predškolske ustanove, povećan upis dece u osnovne škole, od 2013., a merama afirmativne akcije upisano je 534 studenta i 769 srednjoškolaca".

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović ocenio je da mere aktivne politike zapošljavanja Roma nisu delotvorne i naveo da 90 odsto pripadnika romske nacionalne zajednice nema stalno zaposlenje.

Prema njegovim rečima, u program javnih radova uključen je svaki stoti Rom, tako da je 211 uključeno u tzaj program od 21.000 koliko je prijavljeno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Predsednik Saveta Vlade Srbije za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade inkluzije Roma Nenad Ivanišević je rekao da je cilj nove Strategije za inkluziju Roma za period do 2025. da bude to dokument koji će omogućiti Romima da žive bolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

maja

12.06.2015. 00:23

neki dan mi prosi devojka od 18 godina sa troje dece....koga tu da žalim,sebe ili nju?ona radi "one stvari"i radja a ja radim po ceo dan da bih davala njoj...šta ako je Rom?treba da radi,štedi,čisti,ko i svi mi....posla ima,ali nema lakog...ovde i hirurzi padaju na nos za malo para,a kamoli ljudi bez ikakvih znanja...niko ne brani da se radi,samo to pojedini ne vole....

Franklin

12.06.2015. 02:16

A ti isti Romi primaju po 30-40.000 mesecno socijalu. Jedino Srbi u svojoj drzavi nemaju nikakva prava !

Абвгд

12.06.2015. 03:26

А што не споменете 60% Срба без посла који за разлику од Рома хоће да раде, јер немају ту привилегију да живе на грбачи државе?

Opaki

12.06.2015. 03:39

Dodjite u Barajevo selo i uverite se u po bela dana da nisu bez posla.Ili kradu drva,ili dzepare,ili preuzimaju sadrzaj kontejnera,ili se biju merjusobno.Dobili su kontejnere sa TV-om,kupatilom,namestajem,deca su im imala autobus POSEBAN do skole,hranu i neku mesecnu nadoknadu.Vise ih nema.Otisli su opet ispod mosta da bi opet to dobili sledece godine.Bez posla je,dakle,jako mali broj Roma

Dumar

12.06.2015. 04:56

A sto bi i radili? Dobijaju socijalnu pomoc i jos stosta iz Crvenog krsta, bolje zive od onih koji su ostali bez posla, i koji, od sramote ne mogu ni na kazan da odu.

Еј

12.06.2015. 05:44

Ако је по наслову, Срби мало ћете се начекати и до то мало посла пошто ће вечито угрожени сада имати још један од приоритета !?

Rajk O'mladić

12.06.2015. 07:04

Kako mogu da promenim nacionalnost, pa da budem Rom? Da mi deca dobijaju stipendiju na fakultetu, po završetku posao, da vozim neregistrovana kola, da ne plaćam porez, struju, da imam obezbeđen stan hranu, da ne plaćam bus plus i da me komunalci ne diraju pošto su Romi zaštićeniji u ovoj državi od belih medveda, a ima ih sve više za razliku od medveda.

Маја М.

12.06.2015. 15:27

@Rajk O'mladić - Лако, поднесе се захтев и коригује бирачки списак.

w

13.06.2015. 00:26

@Rajk O'mladić - ja neznam nijednog roma koji je na dobrom polozaju.ili koji je napravio ovolike kradje i minuse u drzavi.stvarno ne znam koje???ovo su teske nebuloze ti sto napisah!!!

Marko50

27.08.2015. 18:24

@Rajk O'mladić - Nemoj da menjas nacionalnost, nema potrebe, okreni se i videces da smo svi romi jos gori i jos bedniji nego oni ispod mosta koji ukradu Kokosku, Lubenicu, ili par jaja iz necijeg dvorista.Mi krademo pljackamo otimamo i za 20 ebenih Eura ubijamo.Otidite u medicinu, korupcija kradja cak i carsava sa kreveta, jel da pricamo o policiji, hocete o kvalitetu rada "Tehnicki pregled".? Ajde da vidimo nasu carinu, sta oni rade..! U svim oblastima smo mi najveci lopovi.

из главе

12.06.2015. 07:10

у Фра и Нем су их оптужили да нису способни за интеграцију у њ друштва, преко ноћи порушили уџерице и показали где је Србија која спремно чека са ЕУ законима о адмисији и инклузији

milan

12.06.2015. 07:47

Zasto se Romi gledaju odvojeno od ostalih iz iste socijane grupe. Oni koji su nezaposleni su neradnici skloni kradji svercu i kriminalu kao i pripadnici drugih naroda slicnih sklonosti. Svakodnevno gledam ogromne kolicine voca koje prodaju Romi po ulici i niko im nista niti hoce niti moze. Neki drugi posao retko koji hoce da prihvati. Bio sam sef u firmi koja se bavi proizvodnjom betonske galanterije dodju Romi rade dva dana i napuste znate sta pritom kazu `` nije ovo posao za cigane``.

Marko

12.06.2015. 08:17

Ne znam da li u nekoj zemlji u svetu Romi uzivaju vece povlastice,nego ovde!Ne znam da li u nekoj zemlji u svetu imaju sve na dlanu,kao ovde!Ali,oni NECE da rade,NECE da se obrazuju,NECE da zive normalnim zivotom,jer im je ovako mnogo bolje!Dobijaju sve,omoguceno im je sve,jer nas Evropa uslovljava time,a ti sto svaki dan ides na posao (ako ga imas),ti sto se mucis da prehranis porodicu,sto svaki dinar merkas,ti placaj poreze i komunalije,a njih zabole ona stvar za sve! I ko je onda ugrozen???

Dragan

12.06.2015. 08:34

Za to što 90% Roma nema posao dobar deo krivice snose sami Romi, koji neće da rade jer više vole da se bave krađama i prevarama da bi brzo došli do zarade i neće da prihvate neke osnovne norme civilizovanog ponašanja. Takođe neće ni da uče škole, time što romsku decu u osnovnim i srednjim školama puštaju da je bez adekvatnog znanja završe čini se loša usluga upravo njima jer kad treba da se radi oni nemaju adekvatan nivo znanja. Zbog toga navedene aktivne mere zapošljavanja ne daju rezultate.

sale

13.06.2015. 00:22

@Dragan - ne znam koji je to ROM uhapsen i da je u HAGU.I ne znam koje je ROM uhvacen po evropi u akcijama za drogu,razbojnistva,pljacke itd...i ovde po SRBIJI dileri,iznude... nije uhvacen ROM vec neko drugi.nego su vam samo ROMI u glavama.pustie vi ove ispod mosta njih niko i ne racuna,jer oni su indijanci i mi njih ne racunamo i ne volimo sto su takvi.....

Objasnjenje

14.06.2015. 22:59

@Dragan - @sale 13. jun 2015. 00:22, obrazlozenje je u tome sto Hag ne interesuju maroderi, dzeparosi, prosjaci, uzurpatori javnih povrsina i slicni prestupnici nego zasluzni i istaknuti borci za slobodu.