"Poskupljenje struje osvežiće budžet"

Povećanje cene struje za 12 odsto od 1. avgusta, neće imati prevelike efekte na rast cena roba i usluga, jer je NBS to povećanje uključila u svoje projekcije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2015.

14:15

Default images
Foto: Tanjug

"To će sigurno imati efekte koji nisu veliki, jer verujem da je NBS uključila ovo povećanje cene električne energije u svoje projekcije", kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Dejan Šoškić.

Šoškić je kazao da vest o poskupljenju struje nije iznenađenje, jer se o tome već duže razgovara sa MMF-om.

On smatra da bi prioritet u narednom periodu ipak trebalo da bude racionalizacija u javnim preduzećima, sprovođenje reformi, uvođenje profesionalnog menadžmenta u upravljanju, kako bi ona mogla efikasnije i racionalnije da posluju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić saopštio je danas da će struja u Srbiji poskupeti od 1. avgusta za 12 odsto. Poskupljenje struje za 12 odsto od avgusta nije iznenađenje, jer je ta mera bila je očekivana i neće remetiti makroekonomsku stabilnost zemlje, izjavio je ekonomista Saša Đogović.

"To je očekivano, ukalkulisano je u inflatorne tokove i u svakom slučaju neće remetiti ekonomsku stabilnost", rekao je Đogović i ukazao da će poskupljenje struje na neki način osvežiti državni budžet, jer će veći deo novca od poskupljenja ići u državnu kasu.

Kako je kazao, velika odgovornost je na vladi, odnosno, prema njegovom mišljenju, "ona treba da bude istrajna u sprovođenju reformi kako bi se stvorili uslovi za održiv budžet i rast".

Đogović je kazao da je i na državi, ali i organima upravljanja u EPS-u gde će odlaziti deo od poskupljenja, da se u tom preduzeću sprovedu potrebna reorganizacija i poveća produktivnost u radu.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić izjavio je takođe da poskupljenje struje neće značajno uticati na rast inflacije i to bi moglo da iznosi do jedan, eventualno, dva odsto, ocenjujući da će inflacija do kraja godine ostati u ciljanim granicama od četiri - plus, minus 1,5 odsto.

Grubišić je rekao da će proizvodna preduzeća svakako više osetiti poskupljenje struje nego uslužna, ali će veća cena struje smanjiti potrošačku moć domaćinstava.

Uticaj na rast inflacije planiran je u dogovoru vlade i Narodne banke Srbije, s obzirom da imamo režim regulisane inflacije, koja je ukalkulisana u odredjeni okvir, objasnio je Grubišić.

"Koliko će to sada uticati i kojom dinamikom, zavisi od strukture privrede, niko nije radio neko precizno istraživanje. Naravno kod proizvodnih preduzeća taj uticaj u vidu povećanja cena će biti nešto veći nego kod uslužnih", naveo je Grubišić.

Prema njegovim rečima, uticaj će biti minimalan, ali će ipak postojati određeni pritisak na cene.

"Mislim da će uticaja biti kod domaćinstava u vezi sa kupovnom moći i potrošačkom korpom i to svakako jeste odredjeni udar na standard domaćinstava", smatra Grubišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: