Dodik: Ili Dejton ili samostalnost Srpske

V. N.

08. 06. 2015. u 18:00

Predsednik RS posetio Fakultet političkih nauka u Beogradu: Svi narodi imaju pravo da se izjasne, pa se ni mi nećemo odreći prava na referendumizjavio je Milorad Dodik

Додик: Или Дејтон или самосталност Српске

Milorad Dodik

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tokom predavanja studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu da je uveren da se, konceptom predviđenim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Republika Srpska može očuvati i naglasio da se Srpska kreće ka izvornom "Dejtonu", ili izlasku iz BiH.

Dodik je dodao da svi narodi na svetu imaju pravo da se izjasne i da su pravo na referendum nedavno iskoristili Krim i Katalonija, a na referendum planiraju da izađu i građani Velike Britanije.

- Mi se trudimo da afirmišemo naša prava koja su nam data Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali se nećemo odreći ni prava na referendum - poručio je predsednik Srpske tokom predavanja o temi "Dvadeset godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma". Govoreći o efektima "Dejtona", Dodik je rekao da je, uz posredovanje visokog predstavnika, koji se u BiH godinama ponašao "i kao kralj i kao car", došlo do gubitka nadležnosti Republike Srpske i naglasio da se Srpska bori da bude primenjivano slovo "Dejton", a ne njegov duh.

Predsednik Srpske je naglasio da Srbi, Hrvati i muslimani nikada nisu bili na istoj strani i da sada i kad bi hteli da pokažu da mogu zajedno - to ne mogu zbog geostrateškog položaja BiH.

- BiH ima najviše islamskih boraca od svih zemalja u regionu. Čak 4.500 mudžahedina je ušlo u BiH u vreme rata i oni koji su nekad odsecali srpske glave to sada rade za Islamsku državu - rekao je Dodik.

SRPSKA NIJE TURISTIČKA ATRAKCIJA Govoreći o Republici Srpskoj i sebi kao predsedniku, Dodik je rekao da se oduvek ponašao kao da je predsednik najveće svetske sile i da je ponosan zbog toga. On je naglasio da će se uvek suprotstaviti namerama onih koji nastoje da eliminišu Republiku Srpsku i pretvore je u turističku atrakciju.

Predsednik Dodik je rekao da je "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića, u kojoj se promovišu muslimanstvo i panislamizam, uvod u stvaranje današnje Islamske države.

- Sve što je Alija Izetbegović pisao u "Islamskoj deklaraciji", danas možete da vidite u onome što se zove Islamska država i u onome što se zove borba protiv te Islamske države, odnosno to je bio upravo uvod u stvaranje jedne takve države - rekao je Dodik u Beogradu.

U SARAJEVU VIŠE KINEZA NEGO SRBA I HRVATA

Papine poruke tokom posete Sarajevu su univerzalne i prihvatljive, ali je sama ta poseta bila farsa, koja je imala za cilj da pokaže da je Sarajevo multikulturalan grad, iako u njemu sada živi više Kineza nego Srba i Hrvata, izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da niko ne može da kaže da nisu prihvatljive papine poruke, vezane za mir, dobru saradnju među ljudima.

"Naravno da su univerzalne i ja ih prihvatam, ali sve je to bilo u funkciji farse da se pokaže kako je Sarajevo multikulturalan grad, u kome navodno živi multikulturalizam. Njega se odrekla recimo i sama Nemačka, izjavom Angele Merkel od pre nekoliko godina, da je to mrtvo i da ne postoji. Ali se pokušava oživeti u Sarajevu, gradu gde živi više Kineza, nego Srba i Hrvata", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, priča o 70.000 ljudi na stadionu je obišla svet.

"Nije bilo više od 1.000 hrišćana (iz Sarajeva) na tom skupu od 70.000. Svi drugi došli su iz Hrvatske i iz drugih delova. Ali, poslata je poruka da je u Sarajevu 'sve bajno i krasno'", rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

srb

08.06.2015. 18:42

I u takovo Sarajevo doso papa!!! Pa sta ce on tamo ako tamo nema katolika. To znaci da se kuju neki planovi, i to mi se nesvidja.

Dzo

08.06.2015. 18:48

Ovaj matematicar jos uvijek sabire i oduzima. Popusti malo, igraj golfa, saha, nadji sebi hobi.

Миливоје Кнежевић

08.06.2015. 19:05

Да имамо мозга, сви ми заједно са ових простора били би против доласка ових и оваквих истребитеља словенске расе.

Језуита

08.06.2015. 22:19

Па да решимо ребус. Папа није неук и неинформисан. Био је у Сарајеву које је етнички очишћено од хришћана. Свет је кроз мултимедије видео Сарајево као мултиетнички град, и место око кога се треба да окупе сви народи. Папа није могао бити изманипулисан. Шта је онда у питању? Папа прихвата улогу да свет припреми пре Сребренице и уклопи се у пожељну слику моћних? Па чему две обмане у месец дана? Која је трећа? Да за суживот нису спремни Срби, а јесу Хрвати, Шиптари, Црногорци, Бошњаци!!!!

Zaharije Crnogorac

08.06.2015. 22:37

U potpunosti podrzavam predsednika Republike Srpske,pa do kada Zapad misli da nas Srbe razdvaja i da nas ucenjuju. Ujedinjenje RS i Republike Srbije ! Ili zastita Dejtonskog sporazuma u potpunosti,a ne sa nekim dodatnim dokumentima koji narusavaju vec postojeci sporazum !

Jadranin

09.06.2015. 11:41

Ja kao gradjanin R Srbije podrzavam samostalnost R Srpske. Dodik netreba da ceka nego momentalno da proglasi nezavisnost a ovi u Beogradu naka probaju da ne podrze Srpsku. I narod se pita a ne samo politicari.

Nostradamus

09.06.2015. 13:06

Danas je parni dan, pa Dodik opet moze da prica o"o samostalnosti", he, he, he. Sutra ce biti obrnuto, jer je neparni dan?.