Lavrov: Rusija za sveobuhvatnu istragu o rušenju Boinga

Tanjug

06. 06. 2015. u 09:43

Šef ruske diplomatije izjavio je posle razgovora sa holandskim kolegom Bertom Kundersom da se Rusija zalaže za sveobuhvatnu, detaljnu i nezavisnu istragu rušenja aviona kompanije "Malezija erlajnz" nad Ukrajinom

Лавров: Русија за свеобухватну истрагу о рушењу Боинга

Šef ruske diplomatije izjavio je posle razgovora sa holandskim kolegom Bertom Kundersom da se Rusija dosledno zalaže za sveobuhvatnu, detaljnu i nezavisnu istragu rušenja aviona kompanije "Malezija erlajnz" nad Ukrajinom 17. jula 2014. godine, prenele su agencije.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, Lavrov se u razgovoru založio za istragu u strogoj saglasnosti sa Rezolucijom 2166 Saveta bezbednosti UN i pravilima Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, preneo je TASS.

Ruska agencija prenela je iz Haga saopštenje holandskog MIP-a, po kojem je Kunders za razgovor sa Lavrovom rekao da nije bio jednostavan i da "postoji mnogo razlika".

"Međutim, nastavićemo sa razmatranjem postojećih pitanja", kazao je on.

Strane su razmotrile tok istrage o uzrocima rušenja "Boinga" koji se srušio na istočni deo Ukrajine.

U avionu koji je leteo između Amsterdama i Kuala Lumpura poginulo je svih 298 osoba, većinom holandske nacionalnosti, podseća Frans pres, dodajući da Kijev i Zapad optužuju "proruske separatiste" da su srušile raketom letelicu, a da Moskva to poriče i "prstom upire" u Kijev.

Ubrzo posle rušenja, SB UN usvojio je rezoluciju 2166 u kojoj se zahteva pronalaženje krivaca i od svih zemalja saradnja u utvrđivanju odgovornosti.

Holandski ministar je, kako se navodi, sa Lavrovom razmotrio i "crnu listu" sa imenima osoba iz Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

"Izrazili smo protivljenje tom spisku, insistiramo na transparentnosti i mogućnosti ljudi sa liste da osporavaju donetu odluku", rekao je Kunders.

U delu razgovora o situaciji na istoku Ukrajine, Kunders je "pozvao Rusiju da i dalje bude privržena ispunjavanju sporazuma iz Minska".

"To je neophodan uslov za mogućnost ponovnog razmatranja sankcija", rekao je šef holandske diplomatije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dumba

06.06.2015. 12:28

zapadne fasiste ne zanima istraga ako rusi nisu krivi, sad cute ko mule, a ko pita porodice,nastradalih, medijski linc na rusiju je kao 90tih na nas