Svijet

Evakuacija rudara u toku, Donbas bez struje i vode

Evakuacija rudara u toku, Donbas bez struje i vode
Evakuacija rudara u toku, Donbas bez struje i vode

MOSKVA - Vlasti samoproglašene republike Donjeck na istoku Ukrajine saopštile su da je u rudniku Aleksandar Zasjadko ostalo 576 zarobljenih rudara kada je zbog granatiranja došlo do prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Prema riječima predstavnika vlasti u Donjecku Edvarda Basurina, dio rudara je izvučen na površinu, ali se pod zemljom nalazi još 328 zarobljenih, dok su dvije osobe ranjene prilikom granatiranja rudnika, prenijela je agencija Tas s.

Basurin je izjavio novinarima da je usljed granatiranja došlo do oštećenja dvije trafo stanice, zbog čega je prekinuto snabdijevanje u regionu Donjecka strujom, ali i vodom.

On je ranije danas izvijestio da je granata pala na rudnik Skočinski i da je zarobljeno 375 rudara.

Iz bolnice u Donjecku saopštili su da je tokom bombardovanja grada povrijeđeno 60 civila koji su smješteni na liječenje.

Direktor preduzeća "Luganskvoda" Sergej Mahurenko potvrdio je da je došlo do prekida vodosnabdijevanja u regionu Luganska, gdje je više naseljenih mjesta ostalo bez vode.

On je objasnio da njegovo preduzeće ne može da obavi kontrolu i popravke vodovodne mreže, budući da se vodozahvat i dio sistema nalazi na teritoriji koju kontrolišu kijevske snage, koje prema njegovim riječima namjerno prekidaju dovod vode.

Vlasti Luganska obratile su se danas predstavnicima OEBS, zahtjevajući da utiču na kijevske vlasti i da od njih zatraže da normalizuju vodosnabdijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije