Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.06.2015.
08:15
S. M. Tomić - Vesti A

Kakav će svet biti do 2050. (3): Plećka koja raste u tanjiru

U dvorištu farmaceutske fabrike baškariće se krmače, a tehničar će vam iglom za biopsiju izvaditi matične ćelije iz kojih će izrasti vaš ručak

Tanjug/AP
Današnje farme su nehumane

Jede vam se meso? Možete se prošetati do farmaceutske fabrike u čijem dvorištu se baškare u blatu srećne svinje. Tehničar će vam iglom za biopsiju izvaditi matične ćelije iz kojih će izrasti meso za vaš ručak. Ovo su predviđanja holandskih naučnika s univeziteta u Vageningenu, bioetičara Kor van der Vele i biotehnologa Johana Trampera. Umesto da svinja završi pod nožem, ona će biti banka mesa u kojoj ćemo se snabdevati butom i plećkom bez griže savesti mesojeda. U Kolumbiji već postoji laboratorija koja se zove Moderna livada, gde biotehnolozi pokušavaju da sintetizuju meso mišića stoke i tkiva za regeneraciju ljudskih organa. Moderna livada pokušava da nađe rešenje za svemirske misije u koje se ne može voditi i stado, pa su svoje rešenje nazvali "kulturno meso".

Pošto tehnologija skoro svakodnevno donosi čovečanstvu jedan izum, budućnost sveta postala je toliko nezamisliva da se poslednjih godina javilo novo zanimanje - futurolog. Filozofi, inženjeri, bioetičari sve više se bave proučavanjem napretka tehnologije pokušavajući da upozore svet šta mu se sprema za nekoliko decenija ili samo nekoliko godina. Samo u poslednjih 20 godina svet se promenio više nego u prethodnih 2.000.

Britanski inženjer i futurolog dr Jan Pirson predviđa da ćemo ubrzo kada prevaziđemo neke tehnološke barijere s kojima se trenutno suočavamo, još jeftinije proizvoditi energiju uz pomoć solarnih sistema nego eksploatacijom nafte iz zemlje.

- Svi informacioni sistemi koje trenutno posedujemo će na kraju stati u predmet koji je manji od minđuše ili pirsinga. Dakle, nakit će zameniti sve naše informacione sisteme. Ekran će se nalaziti u našim kontaktnim sočivima. Bićemo u mogućnosti da samo kucamo prstima u 3D prostoru. Kada 2064. godine pomislite na neku pesmu, ona će početi da svira u vašoj glavi. Ne znate kako i nije vas briga kako, ali biće tako. Još jedna vrsta zabave koju trenutno nemamo biće povezivanje vaših snova sa tuđim snovima. To već sada u nekoj meri možete učiniti s tehnologijom prepoznavanja misli koja će 2064. godine biti vrlo zastarela. Bićete u mogućnosti da odaberete ono šta ćete da sanjate i da projektujete slike i zvukove direktno u vaš mozak i moći ćete da povežete svoje snove s ostalima - ubeđen je Pirson.

Kakav će seks biti 2050. godine predvidela je dr Laura Berman za "Vol strit žurnal". Za seks nam više neće trebati muškarac ili žena, a roboti će već za 10 godina preuzeti i seksualnu i partnersku funkciju. Robot će nam biti pratilac, ljubavnik ili supružnik.

Sutra - Kakav će svet biti do 2050 (4): Proleteri na baterije

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online