Mladi beogradski umetnik Damjan Kovačević(32) osvojio je prvu nagradu, odnosno 10.000 evra, na devetom nacionalnom konkursu “Mladost 2015” u organizaciji Niš Art Fondacije. Laureati druge i treće nagrade su Ivan Šuletić i Ivana Milev, takođe umetnici iz Beograda, saopšteno je večeras u Galeriji “Srbija” u Nišu na otvaranju izložbe najboljih radova na konkursu.

 

– Treći put učestvujem na konkursu, i evo, treća sreća. Nisam mnogo razmišljao o nagradama, ali kad su me danas pozvali i rekli obavezno da dođem na otvaranje izložbe, nekako sam bio siguran da ću dobiti baš prvu nagradu – rekao je novinarima prvonagrađeni Kovačević. On je dodao da mu nagrada prija jer je pre svega dokaz da je vredno ono što radi, ali “ da će mu novac koji je dobio svakako pomoći da lakše i bolje stvara”.

Članica žirija Neda Arnerić kazala je da su sve odluke o nagradama donete jednoglasno, ali da je “ žiri imao puno posla jer je bilo dosta odličnih radova”. Ona je navela da je ove godine bilo i dodatno teško jer se konkurs i izloža organizuju prvi put bez Radovana Laleta Đurića, inače osnivača NAF-a, renomiranog slikara, kulturnog entuzijaste i mecene mladih umetnika.

Član žirija Mrđan Bajić dodao je da je veoma važno da se i ubuduće gaji i sačuva velika energija NAF-a , koja privlači veliki broj mladih umetnika. On je rekao da je malo konkursa koji na ovakav način pomažu mladim umetnicima, i to ne samo u Srbiji.

Na izložbi se do 2. juna, u vremenu od 13 do 20 časova, mogu videti radovi 58 autora . Od 18. juna izložba se seli za Beograd, u Galeriju „Kuća legata“. Lale Đurić je osnovao NAF 2004., a prvi konkurs “Mladost” organizovan je 2006. godine. Ovaj konkurs, kao i druge akcije NAF-a, finansijski podržava kompanija Filip Moris.

 

Konkurs za likovnu kritiku

Kristina Ristić, članica žirija, pozvala je mlade autore koji se bave likovnom kritikom da do jula pošalju svoje viđenje ovogodišnje izložbe najboljih radova sa konkursa “ Mladost 2015”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari